Z dôvodu miestnej príslušnosti si dovoľujem priložiť krátky report z výletu na Lago di Garda.
Už dlhšie som plánoval ísť do Talianska s bicyklom a toho roku som konečne presvedčil polovičku a vyrazili sme. Zvolili sme Lago di Garda, konkretne dedinu na severe jazera Riva del Garda ako kombináciu vylihovania pri vode a jazdenia na bicykli.
Lago di Garda ma očarilo. Hneď prvý deň po ubytovaní výjazd na Strada del Ponale, cestu z roku 1851 vysekanú v skalách nad jazerom. Opisovať výhľady nemá význam, treba to zažiť. Myslím že žiadna fotka nepriblíži atmosféru a pocit z hĺbky pod vami.
Druhý deň: Výjazd do Sarché na Lago di Toblino, cestou späť zastávka na Lago di Cavedine. K tomu len toľko, že tu vidno ako si Taliani vážia svoju prírodu a históriu. Tam kde je prírodný park je naozaj prírodný park a nie Lunapark ako na Štrbskom plese. Kúpanie v Cavedine sa ale nekonalo, takú studenú vodu som ešte nikde nezažil. Všetci surferi na jazere mali aj v 35 stupňových horúčavách neoprény. Výjazd pomedzi vinice hodil cca 60 km a aj keď je to rovina (250 výškových metrov) je pomerne ťažko ho prejsť vzhľadom na nastražené pasce v podobe „Bike & Wine“ barov okolo cyklochodníka kde ponúkajú skvelé „ víno de casa“ a nie menej dobrú kávu . Ostať ležať na lehátku pod viničom s pohárom studeného vína v ruke je v horúčave viac ako lákavé.
Tretí deň oddych a polihovanie pri jazere Garda.
Štvrtý deň: Výjazd na Lago di Ledro. Opäť výšľap po Ponale, až k dedine Ledro a vyššie jazero nad ňou. Priezračná voda s kamienkovými plážami , skaly odkiaľ sa dalo skákať do vody a teplá voda ako na Jadrane (čo sme aj využili). Úžas.
Piaty deň: Výjazd na Lago di Teno. V tej horúčave doslova trápenie , ktoré nás dosť vyžmýkalo. Cesta šla pomedzi vinice v skalách, ktoré horúčavu ešte zväčšovali. Odmenou bola priezračná azúrová voda s húfmi rýb ktoré plávajú okolo Vás. A samozrejme zas pohár studeného vína .
Šiesty deň: výjazd na Cavedine (áno, aj so zastávkou v „Bike & Wine bar“ ). Cestou tam som si lepšie obhliadol prívodné kanály pre dve elektrárne z roku 1902 a 1921 ako aj stavidlo na jazere, ktoré púšťalo vodu priamo z jazera do vodovodných tunelov. Myšlienka, že to všetko bolo postavené pred 120-timi rokmi je ohurujúca .
Siedmy deň: V pláne bolo ísť si zaplávať na Ledro, ale časť Strada Ponale uzavreli (asi vzhľadom na padajúce kamene) a tak sme si vyšliapli do Pregasiny, dediny akoby visiacej nad jazerom a odtiaľ ďalej do lesa nad ňou. Kto tu plánuje ísť doporučujem dobré brzdy. Vyletieť z chodníka znamená plachtiť si 600 metrov vo vzduchu.
Záver: Lago di Garda patrí k najkrajším miestam v Taliansku a týždeň na nejaké vážnejšie jazdenie určite nestačí. Trochu nás tiež brzdila aj horúčava , čo sa prejavilo zvýšenou spotrebou vína a aperolu . Uvidíme čo bude o rok, ale myšlienka zopakovať si tento výlet mi vŕta v hlave odkedy sme sadli do auta na spiatočnú cestu.

https://aha222.rajce.idnes.cz/Lago_di_Garda/

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up