U toho istého športovca nie sú, ale u cyklistu je pulz pri FTP daný 60 minútovym dosiahnuteľným maximom príklad pri 330 W a u bežca pulz pri 60 minútovom dosiahnuteľnom maxime - rýchlosť behu. Berieme dvoch športovcov približne rovnakej výkonnostnej úrovne - veľmi dobrej, ... Problém je v tom - /dokončim neskôr/.

Dokončím. ANP bežca a FTP cyklistu je rovnaký ukazovateľ t.j. 60 minútový max. dosiahnuteľný výkon ale je ťažké nájsť analógiu medzi záťažovými zónami /doba trvania a intenzita/ u oboch podobných vytrvalostných športov, hoci princíp zlepšovania ANP aj FTP je rovnaký. Nedá sa napríklad porovnať podiel doby zaťaženia v sweetspot na celkovom objeme tréningu v prípravnom období, pretože cyklista zrejme najazdí celkovo viac hodín aeróbne ako bežec nabehá aeróbne /fyzicky, energeticky náročnejšia pohybová činnosť/, hoci absolútna hodnota počtu hodín sweetspot a ťažšie môže byť zrejme rovnaká. Neviem si ale dosť dobre predstaviť, že by cyklista počas 7 dní zvládol v týchto režimoch toľkoto hodín
tréning.jpg

zaťaženia /v sweetspot a ťažšie/ na priemerne 93 % bpm, kedže takémuto bpm by malo zodpovedať aj určité ,,dosť,, vysoké wattové zaťaženie percentuálne z FTP. Ak je FTP 340 W potom pri 93 % bpm by to bolo koľko ? Strelím narýchlo /dúfam že lakko to prežije/ - 310 W - 270 minút. Teda 6.4. sobota 4 x 12 minút ANP, FTP 340 W - 91% bpm z max. to si viem predstaviť.
8.4. pondelok 1 hodina 7 minút 320 W - 93 % bpm tiež
9.4. streda 8 x 3 minúty 360 W - 95 % bpm tiež
ale piatok 2 hodiny a 8 minút 300 W - 91 % bpm /172/ to si neviem predstaviť. Takže bpm a zaťaženia pri nich sú u bežca a cyklistu ťažko porovnateľné. Jedine že by sa piatok šiel pri 91 % bpm ale pri výkone menšom. Tým pádom všetky teórie o FTP, ANP, 60 minútové udržatelné maximum, 85 % bpm a výkon pri nich, odvodzovanie záťažových zón z FTP a bpm pri nich, ... padajú.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up