Mapa lesných ciest v projekcii Mercator.

Vrátim sa ešte ku kalibrácii máp lesných ciest pre OziExplorer.

Mapa lesných ciest tak, ako je zobrazená na webe je v tzv. Krovákovej projekcii a používa súradnice S-JTSK (dátum elipsoidu). OziExplorer S-JTSK ani Krovákovu projekciu nepozná. Múdri ľudia (Timár-Danišík) prišli na to, že sa dá aproximovať tzv. Lambertovou konformálnou kónickou projekciou (LCC) a vypočítali aj parametre tejto projekcie tak, aby chyba aproximácie na území Slovenska bola čo najnižšia. Lambertovu konformálnu kónickú projekciu OziExplorer pozná. Chyba tejto aproximácie na Slovensku je menej ako 12 metrov, priemerne 6 metrov. Keď vieme, aké parametre LCC treba zadať, nie je problém kalibrovať mapu lesných ciest v OziExploreri pri použití inej projekcie (napr. Mercator) a potom v kalibračnom súbore .map prepísať príslušné dva riadky súvisiace s projekciou. O dva príspevky vyššie sú tie riadky červenou. Stačí iba Ctrl+C a Ctrl+V.

Existuje však aj iný spôsob, ako mapu lesných ciest kalibrovať a nie je potrebná na to žiadna aproximácia inou projekciou. Potrebný je však k tomu program Global Mapper. Global Mapper pozná súradnice S-JTSK aj Krovákovu projekciu. Takže obrázok mapy je možné kalibrovať v Global Mapperi. Súradnice S-JTSK kalibračných bodov sa dajú priamo odčítať z on-line mapy lesných ciest. Výslednú skalibrovanú mapu je potom potrebné v GlobalMapperi preprojektovať na projekciu, ktorú OziExplorer pozná, napr. Mercator/WGS 84. Takáto mapa sa už dá v OziExploreri naimportovať.

Návod "ako na to" sa dá stiahnuť tu: http://www.4shared.com/file/152689595/20a3c165/Lesne_cesty-kalibracia_Mercator-WGS84.html

V prílohe vidno, aký je rozdiel medzi Krovákovou projekciou a projekciou Mercator. Pri projekcii Mercator je sever hore, tak, ako sme zvyknutí. Pri Krovákovej je sever viac doprava.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up