pod Vyzkumom

Krátky letný výlet Lednice
Konečne mali byť letné teploty, škoda nevyužiť pekný slnečný víkend. No napršalo. Pôvodný plán ísť smerom na sever cez rozmočený terén sa mi moc nechcelo. Už dávnejšie som sa chcel povoziť po vedľajších cestách na Morave. Narýchlo plánujem trasu, balím tašky na môj „cesťák“ (snáď to prežije) a ide sa.
Bánovce - Tr. Teplice priamo po ceste – Nemšová napájam sa na cyklocestu – Brumov-Bylnice – Bojkovice – cesta ubieha, vietor mi fúka do chrbáta. Nechce sa mi veriť, že je tak málo hodín a už mám 70km za sebou. Moc nezastavujem. Tento výlet má byť o vození sa krajinou. Prichádza prvý kopec na Nový Dvůr a aj prvá lesná skratka. Blata je dosť a ja som rád, že som nešiel niekam do kopcov brodiť bažiny. Pokračujem smer Lopeník, kde sú krásne výhľady, no kazia mi ich nízke mraky a divný opar. Nič nieje vidieť a okrem toho je strašne dusno. Vchádzam pod mračná a zrazu sa ochladzuje. Vyzerá, že aj zaprší. Nehlásili. Idem ďalej. Březová. pekným stúpaním smer Strání a potom ďalšia lesná skratka. Po ceste tečie voda, povrch poznačený búrkami v lese ťažbou. Nevadí, naspať nejdem. Neskôr sa cesta lepší. S pribúdajúcou nadmorskou výškou vchádzam do mrakov a teplota klesá. V zjazde Kamenná bouda – Vápenky klepem kosu, ale cesta je krásna, tak to ignorujem. Začína pršať. Teplomer mi ukazuje 15°C. Hmm, malo byť okolo 25°C a slnečno. V tretrách vlhko, no telo stíha schnúť, tak pokračujem ďalej, aj keď takto som si letný výlet nepredstavoval. Javorník – Hrubá Vrbka a dozreté čerešne popri ceste. No to už je lepšie V Hrubej Vrbke čiara a zrazu sucho. Cesty suché, polia, lesy, všade sucho. Malá Vrbka – pod Výskumom, strmých kopcov na dnes ubúda. Ďalšia lesná skratka, tentokrát na výbornú. Dávam si obed pri v.n. Lučina. Tu niekde majú cyklisti hniezdo. Neskutočné množstvá. Utekám z tohto preplneného miesta cez vinice na rozhlednu Holý vrch. Tu som mal pôvodne spať. Krásne miesto aj výhľady, no keďže je málo hodín, vyskúšam plán B – dostať sa do Lednice. Schádzam dolu pekným trailom na Slovenskú stranu, cyklocestami okolo Skalice, prístavisko Baťův kanál na hrádzu popri Morave. Povrch nič moc. Rozdrolený asfalt, no aspoň je to medzi stromami. Tu už znova svieti slnko. Cez most na Hodonín a zelenou TZ po lesnej asfaltke na Lanžhot. Šialené roviny. Občas šikana, aby človek nezaspal, nezišiel z cesty do bažin, kde by ho už nikto nikdy nenašiel. Po cyklocestách okolo zámeček Pohansko do Břeclavi. Tu majú nejaké slávnosti a zasa cyklisti hniezdo. Na mňa moc hluku tak sa idem ešte poprechádzať do zámeckého parku Lednice. Najprv Janův hrad, potom Minaret, kvetinové záhony … nádherný park. Je podvečer, tak je tu minimum ľudí a kľud. Len pretlak komárov. A tu si uvedomujem, že repelent ostal doma. Stáva sa zo mňa nedobrovoľný darca krvi. Slnko pomaly zapadá a ja potrebujem sprchu. Kotvím v ATC Apollo. Kde je v miestnom občerstvení svadba. Prekvapujúce, no som unavený a až po sprche, keď hľadám miesto, kde sa zložím mi zopne, že svadby bývajú do rána. No nič. Tu kľud nebude.

Samozrejme, spal som asi tri hodiny. Balím a odchádzam. Je krátko po siedmej ráno a už je teplo. Celá noc bola teplá. Raňajky v Jednote a po Skalicu viac-menej kopírujem cestu zo včera. Šialené roviny. Výškové metre pribúdajú len výjazdom na hrádzu pri Morave. Vietor by mohol mať aj lepší smer a slnko by nemuselo tak páliť. V Skalici na námestí si dávam chvíľku oddych. Roviny skončili, začínajú kopce. Lesnými asfaltkami a štrkovými cestami sa dostávam do Chvojnice. Smer Vrbovce prvý kopec na slniečku. Je okolo poludnia, nasleduje orosená šestnástka smer Turá Lúka. Zvlnený to kraj. Slnko pečie, kopce pribúdajú, mňa prehrieva. No kraj je to pekný. Obchádzam Myjavu cez Polianku - Jablonku už viac menej dole kopcom. Krajné – Hrachovište – Višňové – Čachtice. Konečne cesta v lese. Považany, cyklocesta po hrádzi do Nového Mesta. Celkom to odsýpa aj keď teplota začína byť nepríjemná. Nieje sa kam schovať, chládok žiaden. V tom stretám borca v dlhých gaťoch a dlhom drese. Otrasený týmto zážitkom pokračujem smer Beckov, Stankovce. Domov sa blíži. Na Radar idem po červenom C-čku, po bývalej lesnej železnici. Cesta je však z roka na rok horšia. Je presne vidieť kde sa ťaží a kde nie. Z lesnej asfaltky ostáva oranisko. Domov ma čaká už len cesta cez Dubodiel. Bánovce ma vítajú mokrými cestami a kalužami. Je tu po búrke.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up