Javorniky+Beskydy
Je sobota rano, 12°C, hmla. Mam pocit, ze je jesen, nie leto. V Tr. Teplej nastupujem na vlak ktorym si skratim cestu po Predmier. Dalej uz smer Kotesova, Semetes po vlastnych. Hned po zjazde z asfaltu na cervenu TZ smer Cadca stojka s volnymi kamenmi. Celkovo tento hreben az na par peknych miest ma moc nezaujal – cesta poznacena tazbami, lesy nikde, pri rozhladni Kamenite neskutocne smetisko. No odtialto sa to uz len lepsilo. Pribudli luky, lepsia cesta a rozhladna Martakov kopec rozhodne stoji za navstevu. Pri osade Blazkovci schadzam z hrebena aby som sa vyhol Cadci. Zakopcie, Rakova, Megonky. Kamenne gule ma asi niekto v zahrade. Lom zarasteny. Konecne opustam zdevastovane Slovensko. Hned za hranicou vchadzam do krasneho lesa. Stupanie ku Kamenne chate je po asfalte, no ja potim este zvysky virozy a ide sa mi pekne zle. Na chate polievka, vyhrievacka v preskelnej rozhladni Tetrev a vstupujem do ineho sveta. Aspon tak mi pripada okolie Velkeho Polomu. Narocnejsi teren, popadane stromy, obcas prenasanie, tlacenie. No akosi ma prestalo telo boliet. Z Velkeho Polomu zjazd ku kaplnke Murinkovy vrch pre mna rozhodne nezjazdny, no na dnes su to posledne metre. Pri kaplnke je voda, latriny. Krasne miesto na prespatie. Nakoniec sme tu boli do rana siesti. Pokecali pri ohni, aj pivo som dostal. Chlapi diky za pekny vecer. V noci zacalo akosi fukat, budim sa na kvapkanie, tak este rozbalujem rychlo plachtu, no nakoniec to bolo len tych par kvapiek. Vietor ma casto budi, moc nespim.
Rano je citelne teplejsie ako vcera a to som v 950m.n.m. Rychle ranajky z toho co zostalo a ide sa dalej. Po cervenej TZ popod Maly Polom na Biely kriz. Chodnik uz jazdivejsi, no obcas boli aj technickejsie useky. Ale hlavne snad kazdych 50m voda, bahno obchadzanie. Pre mna vacsinou prenasanie. Zo zaciatku zabava, neskor vyciciavacka energie. Za Bielym krizom uz len lesne dialnice, neskor asfalt. Po zltej, na zelenu, zasa zltu do Masarykovho udoli kde zacinam stupanie na Lysu horu. Poriadnou asfaltovou stojkou po zelenej TZ, neskor kusok cervenej znacky a napajam sa na asfalt ktory ide az hore. Je nedela a pekne. Ludi znesitelne mnozstvo a navyse ma prekvapuje tolerancia. V stupani (slo sa mi podozrivo dobre a tu niekde som sa asi neustriehol a odpalil, no narozdiel od minulorocnej KH sa na vrchole smejem v navaloch endorfinov) predbieham byvaleho Martincana, ktory uz dlho zije v Cechach a prijimam pozvanie na "kavu". Neskor este par vyhladov a ide sa dolu. V zjazde dobieham auto ktore sa mi uhyba mimo cestu aby som ho mohol predbehnut a neohrozit oproti iducich turistov/cyklistov. Som snad na inej planete? Ani nie. Po nezazivnych asfaltkach okolo v.n. Sance, zltej TZ cez Podolanky, Bariny, prichadzam cervenou TZ na Pustevny. A som zasa v realite. Oproti Lysej poriadny kontrast. Ja to volam opicaren. Len som presiel, nezastavoval. Cim dalej po hrebeni cez Radegast az po Radhost, tym menej opic. Tu vzajomna tolerancia uz nefunguje. Tu sa uz pohybuju iny ludia. Zaklincujem to prichodom do Roznova pod Radhostem, kde som chcel stihnut este skanzen. No bez sance. Je tu nejaky jarmok a stretli sa tu snad cele Cechy a Morava. Vzdavam to. Doslova odtialto utekam prec. Po dvoch dnoch v prirode je toto velky sok. Snazim sa ubytovat v kempe v Dolni Becve no desat minut si ma nikto ani nevsimol. Po nahliadnuti do socialok odchazam. Toto nedam. Skusam ATC Sport. Vraj ci mozem prist zaplatit az na druhy den po siedmej rano, lebo uz ma uzavretu pokladnu. Bolo pred siedmou vecer. Socialky nic moc, no potreboval som nutne sprchu tak ostavam. Noclah na verande chatky. Aj ked je v kempe ticho uz o desiatej vecer, zasa moc nespim. Neskutocne fuka celu noc a je priserne teplo. Spacakom som len prikryty.
Rano, pred siedmou som uz pred potravinami a s dochodcami netrpezlivo a hladny cakam kedy otvoria. Nakup, ranajky a ide sa dalej. Hned asfaltova stojka, potom zjazd, Valasska Bystrice a dalsia neskutocne dlha stojka hore na Ptacnice. Tie dva dni uz rozhodne citim v nohach. Tu zacina hreben, po Cartak celkom divocina. Stupania s volnymi kamenmi, zasa castne obchadzanie blata, obcas pekny chodnik. No a hlavne stale hore a dolu aby nebola nuda. Za Cartakom uz skor lesne dialnice ale stale hore, dolu. Vysoku obchadzam, namiesto nej si davam polievku. Na Cartak si to podstivo odslapem. Nad Bumbalkou sa napojim na zltu TZ na Makovsky prusmyk a odtial cervenou po peknej lesnej ceste a naslednym padakom do Sedla pod Lemesnou. Na Butorky vyuzijem asfaltku, lebo cas bezi, sil ubuda a pocasie zacina vyzerat rozne. Minuly rok som sa na hremeni Velky Javornik – Kohutka nahanal koli burke, tentokrat som si ho chcel uzit. Bolo po vikende no cucoriedok este ostalo. Rozhladna Stratenec opaskovana, zatvorena. Slovensko. Jazdenie je ale skvele. Urcite sa mi tu paci viac ako na hrebeni ktory som siel rano. Povinna zastavka na Portasi. Cestoviny prekladam palacinkami a hned mi je lepsie. Z Kohutky pokracujem dalej po cervenej cez Papajske sedlo na Makytu. Kto nezazil nech skusi. Nechce sa mi verit, ked vidim na stromoch namalovane cervene C-ko. Vedel som do coho idem a celkom si to aj uzivam. No na Makyte som doslova vyflusnuty. Vrchol za sto bludistakov, bobrikov odvahy a neviem coho este. Dalej uz len po modrej ako za odmenu s krasnymi vyhladmi ponad Francovu Lhotu k rozhladni Cobuv kopec. Budu musiet nadstavit lebo vyhlady zarastli. Odtial uz len posledny usek k Strelenskej kapli. Vyhlad na jednotku, tulaci vitani, hotel pod sirakem otvoreny. Voda nastastie tiekla, nutne som sa potreboval umyt. S radostou som im tu nechal peniaze co som mal rano zaplatit v zanedbanom kempe a este nieco prihodil. Prestalo fukat a nasledovala dalsia horuca noc. Spacak som len prehodil cez seba.
Rano klasika. Pobalit, zbehnut do dediny. Potraviny, ranajky, odchadzam. Strelna, Studlov asfalt, odtdial sa vyskriabem (doslova) na cervenu. Tou pokracujem cez sedlo nad Nedasovou Lhotou na Kanur. Pohodovu jazdu lukami narusi dalsia tlacenka hore. Na Makyte som natrenoval, dnes je to podobne. No uz nohy a ruky zacinam mat drevene. Potom este jeden strmak a som na konci – Pod Okrsliskem. Odtialto uz len domov – cez Brezova kaplnka, Biely vrch, Chrastkova – to co tam dorobili stou cestou (zelena TZ) ? - Bolesov, Tr. Tepla a cez Omsenie, Velke Luky domov.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up