Podpoľanie a Poľana z Bratkovice

OKOLO POĽANY 2019
Srdce je synonymom lásky, života i stredu. Aj rozlohou malé, avšak krásou veľké Slovensko má svoje srdce. Je ním pohorie krásne, vľúdne, tiché, čisté, malebné, živé. Ležiace priamo v jeho strede. Pohorie pripomínajúce horskú pannu a ospievané básnikmi. Stále ešte raj pre lesné živočíchy i rastliny. Poľana - to je zdravé zelené srdce Slovenska!
Poľana predstavuje raj aj pre horských cyklistov. Hlboké lesy, lúky, pasienky, lazy, polia, kopce i doliny sú popretkávané dobrými lesným cestami a tvoria ideálne podmienky pre nevšedné cyklistické putovania. Duša horského cyklistu, ktorá sa raz naplní podpolianskou vľúdnosťou a krásou, už nebude nikdy spokojná, ak sa nebude do tohto kraja vracať.
Ostatný krát sme ukojenie duše Poľanou zrealizovali počas tohoročného babieho leta v dňoch 23.-24.10.2019. Okruh okolo Poľany sme začínali i končili v Detve. V prvý deň sme prechádzali cez podpolianske lazy, Detviansku Hutu, Biele Vody, Sihlu a potom cez Kamenistú dolinu a Tri vody na milú Chatu pod Hrbom, kde sme nocovali. Druhý deň sme zišli do Hutnej doliny a cez cyklovrchol Ľubietovská Bukovina sme prešli na hlavný hrebeň Poľany. Zo sedla Jasenová sme cez malebné lokality Kyslinky, Dolná Zálomská a sedlo Príslopy prešli do Zvolenskej kotliny a podhorím cez Kalamárku sme došli do Detvy (celkove sme prešli 121 km pri stúpaní 2970 m).
Poľana je stále krásna a relatívne zachovalá. Škoda však, že sa nevyužíva jej turistický potenciál pre neinvazívny rozvoj turistiky a regiónu. Za posledné roky prestali dokonca fungovať horské hotely na Bielych Vodách a na Poľane, Chata pod Hrbom funguje len po predchádzajúcej dohode... Základné občerstvenie v tejto lokalite tak poskytne aspoň krčmička v Detvianskej Hute, Bistro Nomilner v Sihle a veľmi nás potešil Bufet u horára na Kyslinkách, ktorý funguje aj v samoobslužnom režime.
Celkove sme však zažili opäť dva krásne nezabudnuteľné dni v zelenom srdci Slovenska a presvedčili sme sa, že: „Pod Poľanou, radosť šliapať do pedálov“:)
Fotoalbum: https://photos.app.goo.gl/V6u4AKZpTf6cKZ7Y6
(gpx trasy v prílohe)

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up