visibility 427
comment 0
thumb_up0thumb_down

Ani to nie je správna značka, pretože pri takejto značke je chodník rozdelený na dve časti a chodci nesmú chodiť po cyklistickej časti a cyklisti po pešej.

Balvan zrejme myslel tento prípad:

222.gif

V takom prípade zákon 8/2009 hovorí, že "Ak je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov označená príslušnou dopravnou značkou, cyklista nesmie ohroziť chodca."
V §52 sa hovorí, že ak ide chodec po komunikácii, kde nie je chodník, tak musí použiť ľavú krajnicu, resp. na ľavej strane cesty, teda v protismere autám.
Nenašiel som, že by zákon riešil korčuliarov na komunikácii, teda na cestičke. Ale rieši ich na chodníku (čo však nie je náš prípad): "Osoba, ktorá sa pohybuje po chodníku na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, smie používať pravú stranu chodníka, pričom nesmie ohroziť ani obmedziť ostatné osoby používajúce chodník."
Podľa mňa na spoločnej cestičke pre chodcov a cyklistov chodec kráča v ľavom pruhu (v protismere cyklistom) a korčuliar jazdí v pravom pruhu (t.j. cyklista ho predbieha vľavo, ako na normálnej ceste). Ale nie som ani právnik, ani sudca

Situácia sa ešte viac zamotá od 1. apríla, keď začne platiť nová vyhláška, ktorá umožní dopravnou značkou povoliť jazdu cyklistom po chodníku pre peších.

Ale riešenie je jednoduché: spoločná cestička pre chodcov a cyklistov nie je tréningová dráha, takže treba jazdiť pomaly, treba byť vzájomne ohľaduplný a cyklisti ,usia rešoektovať chodov, keďže to sú zraniteľnejší účastníci.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up