1 Prievidzký cestný cyklomaratón .

Cyklistická sezóna na ceste odštartovala nielen v zahraníčí pretekmi UCI a Pro tour ,ale aj na slovensku .konkrétne v Prievidzi, odkiaľ pochádza množstvo pretekárov zvučných mien o ktorých sa v kuloároch popísalo všeličo. Do dejín cyklistiky sa určite začne písať aj nové podujatie na hornej Nitre ,, Prví Prievidzký cestný cyklomaratón -otvorenie sezóny,ktoré poriada Stejskal team Prievidza.
Už ráno bolo vidieť, že bude na čo pozerať a slnečné a mierne veterné počasie dávalo tušiť čo sa na trati maratónu bude diať. Známe mená nielen zo Slovenska ale aj Poľska, Chorvátska a pretekárov takmer z každého kúta Slovenska , mohli diváci vidieť a počuť.Prostredníctvom mikrofónu som dával na vedomie čo sa bude diať. Nezlakli sa ani mladí pretekári do 18 rokov a postavili sa na štart z pretekármi ako Polievka, Križan, M Barényi. Práve toto bola trojica ktorá udávala tón od druhej polovice pretekov. Nestratili sa ani už spomínaný mladí pretekári, Kolař ,Málik,Marek Boris a odchovanci Športovej školy Trenčín. Veľkú smolu mali mladí Slov. Reprezentanti, ktorí sa v Handlovej pre zápchu zdržali a nestihli slávnostný štart o 11:45, pretože ostrý štart bol za Prievidzou pred Opatovcami nad Nitrou. Pelotón od samého začiatku išiel svižné tempo, kde bolo množstvo pokusov o úniky s ktorého sa v Bošanoch odtrhla asi 14 členná skupina, ktorá mala v Topolčanoch už 1:20 nádskok pred hlavným pelotónom. Nakoniec z tejto skupiny zostalo 9 pretekárov .V úniku nenechali nič na náhodu domáci pretekári Polievka a Barényi ktorým kontrovali aj ostatný, ako Križan, ale aj mladý Žilinčania z cys Žilina ,ktorí skončili v prvej desiatke medzi najlepšími. Smolu mal Ľudovít Danňo, ktorí v Topolčanoch nechytil nástup a ostal v zadu medzi prvou skupinou a pelotónom V cieli čakalo na Prievidzkom sídlisku Sever známeho skôr z cyklokrosu cca 500 divákov. Atmosféra dojazdu do cieľa bola vinikajúca a v záverečnom špurte v cieli prekonal ,lepšie povedané utrhol z háku Milana Barényiho víťaz Pavol Polievka. Milan prehral o dľžku bicykla. So stratou celej cielovej rovinky lepšie povedané stúpania na Sever prišiel Pavol Križan a potom postupne roztrhaná prvá skupina doslova po jednom a po dvoch ďalší. Postupne prichádzali do cieľa 4- Hrbáček, ,5- Kolář , 6- Marek Boris , 7- Stano Daniel , 8- Málik ,ktorí dotiahol za sebou balik v ktorom vyhral záverečný špurt.
V cieli pretekárov čakal teplý obed,ale pretekárom sa hneď nejak nechcelo. Veď pochopitelne, po takom závere do kopca a priemere cez 40 km za hod. sa niet čo čudovať. Pelotón prichádzal do cieľa roztrhaný ako korálky ,čo málokto predpokladal,pretože veľa pretekárov si myslelo a spoliehalo na záverečný špurt, nakoľko preteky viedli po rovinách bez nejakého väčšieho prevíšenia. Preteky sa išli za čiastočne obmedzenej premávky kde asistovala Polícia SR ktorí boli maximálne nápomocný . V závere sme trochu dlhšie čakali na spracovanie výsledkov ale to preto,že nie všetci boli ešte v cieli. Prvích 10 pretekárov dostalo finančné prémie a vecné ceny, ako aj každá kategória ktorá bola vyhodnotená samostatne.
Na slovenské pomery velmi slušné preteky jak po stránke kvalitne obsadeného štartovného poľa 99 pretekárov a ako aj po organizačnej stránke. Riaditeľ pretekov pán Revický vyjadril spokojnosť s pretekmi a pevne verí ako aj celý organizačný výbor Stejskal teamu že preteky sa pevne zapíšu do každoročného kalendára cyklistických pretekov na ceste.

Roman Barényi

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up