visibility 378
comment 0
thumb_up0thumb_down

To su zase bludy... COVID-19 samozrejme sezonny je, graf umrti presne kopiruje krivku sezonnosti inych respiracnych virusov, podla Hope-Simpsonovho grafu (The Transmission of Epidemic Influenza).

Sezonnost nie je funkciou teploty, ale zemepisnej sirky a od nej zavisleho uhla dopadajuceho slnecneho ziarenia. Hranica medzi jednotlivymi pasmami je niekde okolo 30 az 35 stupna severnej a juznej sirky. Vtip je v tom, ze v tomto kontexte v skutocnosti ziadna "opacna strana" neexistuje, kedze juzna pologula je od 30 stupna ludmi obyvana len minimalne. Zatial co na severnej pologuli zije od 30 stupna vyssie vacsina populacie, okrem ineho prakticky cela Europa. Grafy umrtnosti na COVID-19 na severnej pologuli kopiruju Hope-Simpsonovu sezonnost takmer dokonale, tropicke pasma tiez, ale tam je to menej viditelne kedze "sezony" v tropickych pasmach nie su tak vyrazne (ako vidiet na grafe) a zavisia aj od lokalnych podmienok, vlhkosti, monzunovych sezon, atd.

A samozrejme vsetky styri endemicke sezonne koronavirusy su prudko sezoone podla Hope-Simpsonovej krivky, neexistuje dovod preco by SARS-CoV-2 nebol.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up