Výroba mapy pre program LOCUS v PC

Pre LOCUS si môžeme vyrobiť mapu aj v PC. Použijeme na to program MOBAC (Mobile Atlas Creator): gps-navigacia-mapy/sasplanet-a-mobac-dva-programy-na-jednoduchu-vyrobu-map-t24405.html

Pre LOCUS vyberieme výstupný formát "RMaps SQLite" (cez tlačidlo "NEW"). Odporúčam zaškrtnúť všetky zoomy. Výsledkom je jeden súbor s príponou .sqlitedb. Ten si môžeme premenovať tak, ako chceme, napr. na "mojamapa.sqlitedb". Potom ho stačí iba nakopírovať do priečinka "Locus/maps/".

Poznámka: Týmto postupom tiež možno obísť limit 25000 stiahnutých dlaždíc na deň, ktorý je implementovaný v LOCUSe.

===========================================
Podrobný návod na výrobu mapy pre LOCUS pomocou programu MOBAC.

- Najprv je potrebné si stiahnuť Mobile Atlas Creator (MOBAC) z jeho domovskej stránky (stiahnutý archív rozbaliť do nejakého novovytvoreného priečinku). Domovská stránka MOBACu: http://mobac.sourceforge.net/

- MOBAC je potrebné doplniť užívateľskými mapovými zdrojmi. ADDON s mapovými zdrojmi pre MOBAC si stiahnete tu: http://www.4shared.com/file/CxE_gnpf/MOBAC_Addon_MapSources.html
- Rozbaliť celý obsah RAR archívu ADDONU do adresára Mobile Atlas Creatora (MOBAC) - zlúčiť priečinky a staré súbory prepísať novými. To znamená prepísať súbor "Mobile Atlas Creator.exe", nakopírovať súbor "rhino1_7R3.jar" do hlavného adresára Mobile Atlas Creatora a mapové zdroje pridať do adresára "mapsources".

Po spustení programu MOBAC doporučujem najprv urobiť niektoré nastavenia cez tlačidlo "SETTINGS" (nachádza sa v ľavej spodnej časti okna):
- v záložke "Tile update" nastavíme všetky bežce doprava
- v záložke "Map size" nastaviť pre veľkosť strany mapy najväčšie číslo
- v záložke "Network" nastavíme počet paralelných sťahovaní na 6 (ak máme rýchly internet)

Pre Československo sú určené mapové zdroje: ".Czechoslovakia Topo ..."
Iba pre Česko je zdroj: ".amapy"
Iba pre Slovensko sú zdroje: ".Slovakia Topo ..."
Zdroje pre Slovensko majú odlišnosť v zdroji TZT (presnejšie TZT) a naviac je pridaná možnosť doplňujúcej vrstvy s lesnými cestami, ktorých zdrojom sú dáta NLC (Národné lesnícke centrum) - nič lepšie a presnejšie pre Slovensko neexistuje.

AKO VYROBIŤ MAPU PROGRAMOM MOBAC je znázornené na obrázku v prílohe:

Naším cieľom je vyrobiť turistickú mapu časti Slovenska s pridanými TZT (turist. znač. trasy), lesnými cestami NLC (Národné lesnícke centrum) a tieňovaným reliéfom.

1 - vyberieme si zadanie pre nový atlas
2 - zvolíma názov atlasu (Mapa) -
3 - vyberieme formát atlasu pre Locus - RMaps SQLite
4 - výber potvrdíme
5 - vyberieme si mapový zdroj (.Slovakia Topo+TZT+LC+Relief)
6 - posuvníkom v hornej časti mapy si nastavíme taký zoom, aby sme videli celé územie, pre ktoré chceme mapu vytvoriť
7 - na mape si môžeme nastaviť pre lepšiu orientáciu mriežku (každých 5 geografických minút)
8 - s pridržaním ľavého tlačidla myši vyznačíme oblasť mapy (posun mapy je s pridržaným pravým tlačidlom myši)
9 - vyberieme zoomy mapy (7 až 15)
10 - zadáme názov výberu a klikneme na "Add selection"
11 - dáme vytvoriť mapu (atlas)
12 - hotový súbor mapy nájdeme pod názvom "Custom Mapa.sqlitedb" v priečinku "atlases", ktorý sa nachádza v hlavnom priečinku MOBACu
13 - súbor si môžeme ľubovoľne premenovať napr. na "Vychodne Slovensko.sqlitedb"
14 - súbor "Vychodne Slovensko.sqlitedb" umiestnime na SD kartu telefónu do priečinku "maps", ktorý sa nachádza v priečinku "Locus"
15 - mapu v programe Locus nájdeme pod názvom "Vychodne Slovensko"

!!! TIP: Pokiaľ by sme si chceli vyrobiť mapu celého Slovenska vo všetkých zoomoch (7 až 15), odporúčam územie Slovenska rozdeliť napr. na takých 6 mierne prekrývajúcich sa častí. Výsledné súbory môžeme nazvať "Slovensko1.sqlitedb" až "Slovensko6.sqlitedb". V telefóne na SD karte potom v priečinku "Locus/maps/" vytvoríme nový priečinok s názvom napr. "Slovensko s lesnymi cestami" a až do toho priečinku umiestnime všetkých 6 mapových súborov "Slovensko1.sqlitedb" až "Slovensko6.sqlitedb". Mapu v programe Locus potom nájdeme pod názvom "Slovensko s lesnymi cestami". Takto môžeme mať v Locuse pod jedným názvom viacero na seba naväzujúcich máp rovnakého typu.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up