HOLÝ VRCH (Tisícka), 1054 m (pohorie: Volovské vrchy) – cyklovrchol 15

Holý vrch je košickým turistom známy pod názvom Tisícka, do niektorých máp sa dostal s názvom Tisícovka. Niekedy býval označovaný aj ako Zadná Holica, na mape lesných ciest je uvedený ako Hubertus. Holý vrch je uvedený na starých mapách a javí sa ako najsprávnejší. Päť názvov pre jeden kopec je ozaj mimoriadnou zvláštnosťou – z tohto hľadiska ide asi o unikátny kopec.
Na jeho vrchole je umiestnený televízny vysielač, vďaka čomu je kopec zďaleka identifikovateľný, dobre ho vidno aj z Košíc. Je to najbližší kopec s výškou nad tisíc metrov od Košíc, preto asi ten názov Tisícka. Vzdušná vzdialenosť vrcholu z centra mesta je 16.3 km, z okraja mesta 12,7 km.

Geografická vložka:
Pre porovnanie najbližšie tisícmetrové kopce k niektorým slovenským mestám (mesto, kopec, vzdialenosť z centra/okraja mesta): Prešov: Tri chotáre 1025 m, 11,8/9,0 km – Bratislava: Inovec 1042 m, 96 km – Banská Bystrica: Panský diel 1100 m, 6,8/3,9 km – Žilina: Grúň 1101 m, 12,3/8,6 km – Nitra: Tatra 1015m(pohorie Vtáčnik), 48 km – Ružomberok: Čebrať 1054 m, 2,5/1,5 km. Z tohto pohľadu je najhorskejším mestom rodný Ružomberok. Pozoruhodnosťou je že nadmorské výšky najbližších „tisíciek“ Ružomberka a Košíc sú rovnaké: Čebrať aj Holý vrch majú nadmoskú výšku 1054 metrov.

Z vrcholu je dobrý západný výhľad. Vidno Slovenský kras s Jelením vrchom a veniec Volovských vrchov s Pipitkou a Osadníkom. Ako na dlani je len 4,8 km vzdušne vzdialená Kojšovská hoľa (1246 m). Napravo od nej pri dobrej viditeľnosti vidno kúsok východnej časti Vysokých Tatier a Belianske Tatry. Východnému výhľadu bránia stromy, v zime medzi stromami možno vidieť Slanské vrchy a mesto Košice. Na západnom úbočí rastú stromy, ktoré postupom času obmedzujú dosiaľ ešte dobrý západný výhľad.

Na Holý vrch vedie lesná cesta z červenej značkovanej trasy Cesta hrdinov SNP. Táto odbočka dlhá 350 metrov sa nachádza 750 metrov od Zlatoidských lúk, tesne pod sedlom (pod Holým vrchom). V sedle je obnovený drevený prístrešok (vďaka junákom zo Zlatej Idky). Obľúbená chata Lajoška http://www.treking.cz/chaty/chata-lajoska-predna-holica.htm je z vrcholu vzdialená 3 km. Prístupových ciest do Sedla pod Holým vrchom (1028 m) je niekoľko. Sú znázornené na priloženej prehľadnej mapke, popis výstupových trás možno stotožniť s výstupovými trasami ku chate Lajoška:
http://www.treking.cz/regiony/lajoska-pristupove-cesty.htm

Jednou vetou: „Veľkomestský“ tisícmetrový cyklovrchol s pravou horskou atmosférou.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up