VEĽKÁ JAVORINA 970 m (pohorie: Biele Karpaty) – cyklovrchol 17

Veľká Javorina je najvyšší kopec pohoria Biele Karpaty. Biele Karpaty sú pomerne dlhé (80 km), avšak nižšie slovenské pohorie (v rebríčku najvyšších pohorí sú na 42. mieste z 53). Tiahnu sa pozdĺž česko-slovenskej hranice, takže vlastne ide o česko-slovenské pohorie.
Na lúčnatom vrchole Veľkej Javoriny, na ktorom je umiestnený vysielač a niekoľko pamätníkov, sa od roku 1945 konajú letné česko-slovenské bratské stretnutia. Z vrcholu sú ďaleké výhľady na západnú moravskú i východnú slovenskú stranu. Na severozápadnej strane kopca je vyhlásená národná prírodná rezervácia (najmä vďaka lesom majúcich pralesovitý charakter). Pod vrcholom sa nachádza sympatická Holubyho chata (910 m).

Odkazy:
http://www.treking.cz/vrcholy/velka-javorina.htm
http://www.velkajavorina.com/new/o_slavnostech.htm
http://www.treking.cz/chaty/holubyho-chata.htm

Najlepší prístup na vrchol je zo slovenskej strany po horskej asfaltke. Z osady Hrnčiarové (325 m) je na vrchol 8,8 km (výškový rozdiel 645 m, priemerné stúpanie 7,3 %). Do Hrnčiarového sú hlavné prístupové cesty zo Starej Turej (275 m) a z Lubiny (273m), obe merajú 3,3 km. Z moravskej strany je najlepší prístup po tvrdých lesných cestách z osady Vápenky alebo z obce Strání. Moravská strana je popretkávaná lesnými cestami, z ktorých sú mnohé označené ako cyklotrasy. Horskejší variant výstupu je po červenej turistickej značke od Kamennej boudy.

Jednou vetou: Známy a obľúbený česko-slovenský kopec s pekným výhľadom a okolím.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 4

Poznámka:
Bielokarpatská Veľká Javorina má dvojičku. Je ním menej známa avšak vyššia čergovská Veľká Javorina (1099 m - po Minčole druhý najvyšší kopec čergovského pohoria). Ide tiež o cyklovrchol (hrebeňový), od kopca Čergov je vzdialená 3 km.

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up