Po dvoch cyklovrcholoch s prívlastkom v názve „veľká“ (Javorina, Knola) nasleduje ako istá kompenzácia cyklovrchol s prívlastkom „veľký“ (Javorník)

VEĽKÝ JAVORNÍK, 1071 m (pohorie: Javorníky) – cyklovrchol 19

Najvyšší kopec pohoria Javorníky, ktoré sa tiahne od Čadce až po Francovu Lhotu (Lysú pod Makytou) v dĺžke asi 70 km http://www.treking.cz/regiony/javorniky.htm. Na vrchole je od roku 2007 umiestnený veľký drevený dvojkríž, starý hraničný kameň a vrcholová kniha. Necelý kilometer severne od vrcholu prechádza česko-slovenská hranica. Veľký Javorník je zalesnený, samotný vrchol je trávnatý a sú z neho dobré južné výhľady na hrebeň Javorníkov a západné výhľady na moravskú stranu, kde sa vynímajú Moravskosliezske Beskydy. Na východnú slovenskú stanu je výhľad obmedzený pre porast. Pod vrcholom sa nachádza sympatický penzión Javorník (1000 m) s možnosťou dobrého občerstvenia.

Najlepší prístup na vrchol je z lokality Kasárne, kde sa dá dostať z viacerých smerov: po kvalitnej lesnej asfaltke z Makova cez Kopanice, z moravských Veľkých Karlovíc, z údolia Váhu od Bytče cez Podkýčeru…Viac prístupových trás vedie zo západnej moravskej strany (viď mapka). Veľmi pekný je prístup po javorníckej hrebeňovke od Kohútky cez Malý Javorník - táto trasa patrí medzi skvosty slovenského MTB. Celá hrebeňovka má parametre 82 km s prevýšením 2800 m a je popísaná tu:
http://www.treking.cz/cyklistika/javorniky-hrebenovka.htm

Jednou vetou: Výhľadový najvyšší kopec na skvostnej javorníckej hrebeňovke.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

comment Komentáre ku fotografii

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Ďalšie fotky z tejto témy

Zobraziť všetky
keyboard_arrow_up