Kalendár podujatí
Dátum a lokalita:
calendar_today6. - 7. 6. 2015 place Camping Belá Nižné Kamence SK
24-hodinovka

Liga/seriál:
list 3. kolo - Dema českloslovenský seriál 24 hodín

Organizátor/kontakt:
accessibility bikepoint.sk, BIKE SLOVAKIA s.r.o., XIRIS s.r.o.

Logo: Festina 24 hodín MTB Festina 24 hodín MTB

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Zdroj: Autor fotografie: skicool

Zázemie 24ky bolo už tretí rok po sebe v päťhviezdičkovom kempe na Kamencoch, ktorý bol v roku 2014 vyhlásený za kemp roku na Slovensku. Novinkou tohtoročnej 24ky bola možnosť rezervovania si chatky, čím sa výrazne zvýšilo pohodlie pretekárov, ktorým sa chatka ušla. Podujatie organizuje tradične partia z bikepoint.sk a ich viacročné skúsenosti s 24 hodinovkami sú na organizácii vidieť.

Depo, občerstvovačka, výdaj stravy, sprchy, všetko klapalo tak ako sa patrí. Už tradične prialo ultramaratóncom aj počasie a celý víkend panovalo suché a horúce počasie. Pre niekoho možno až príliš horúce, ale kto tu bol na jeseň na 12 hodinovke, tak určite ďakoval za ten hic všetkým svätým.


Autor fotografií: skicool

Československý seriál 24 hodín MTB

Po Kuchyni na Záhorí a Jihlave na českej Vysočine pokračoval tretím kolom Československý seriál 24 hodín MTB v Belej - Nižných Kamencoch. Súbežne so seriálom sa konali v Belej aj Majstrovstvá Slovenska v ultramaratóne a teda sa tu odovzdávali majstrovské dresy v tejto disciplíne.


Trať: 7 km a 150 výškových metrov

Čo sa týka trate, tak tá sa oproti minulému roku zmenila iba kozmeticky. Dĺžka okruhu je 7 kilometrov a nastúpame na ňom 150 výškových metrov. V úvode prechádzame areálom kempu, ktorý opúšťame úzkym dreveným mostíkom. Po chvíli začína stúpanie po šotolinovej ceste, ktorá je v jednom kratšom, ale strmom úseku, vyliata betónom. Na konci zvážnice sa dostávame na začiatok umelo vybudovaného singláča, na ktorom jazdecké schopnosti pretekárov preveria dve 180° zákruty. Tento rok bol trail ešte v lepšom stave ako vlani. Po singláči nasleduje úsek po lúkach, druhé stúpanie a zjazd do Kamencov. Lúčne úseky sa s pribúdajúcimi kilometrami vedia kvalitne vryť do zadnej časti tela každého pretekára. Zmena oproti minulému roku je na konci okruhu, kedy sa ide v jednom úseku v protismere. Podľa môjho názoru toto nebolo úplne najšťastnejšie riešenie, pretože pri obiehaní bolo nutné dbať na zvýšenú pozornosť a pri jazde v noci dochádzalo k nie úplne príjemnému osvetľovaniu od protiidúcich jazdcov.

Cieľ: Obhajoba vlaňajšieho víťazstva v štvorčlenných družstvách

Pôvodným plánom nášho tímu bola obhajoba vlaňajšieho víťazstva v štvorčlenných družstvách mužov. Keďže nám ale jeden člen vypadol a nahradila ho naša kolegyňa Katka, prešli sme teda do kategórie mixov. Ambície ale ostali opäť víťazné.


Štart

Štart býva tradične v sobotu na pravé poludnie. Našu štvorku rozbiehal Rišo. V prvom zavádzacom kole sa išlo ešte voľne. V druhom Rišo hodil režim turbo a skúsil zajazdiť najrýchlejšie kolo preteku, čo sa mu s časom 15 minút a 50 sekúnd aj podarilo. Po pár hodinách sa nám podarilo urobiť si pred súpermi náskok jedného kola, takže sme mohli jazdiť už pokojnejšie. Zvolili sme si pohodlnú aj keď nie úplne najrýchlejšiu taktiku, ktorá nám stačila na udržiavanie si získaného náskoku. Čo sa týka najrýchlejšieho kola medzi ženami, aj to ostalo v našom tíme vďaka Katke. V priebehu 24ky sme zistili, že sme vlastne prví aj v absolútnom poradí, dokonca aj pred čisto mužskými tímami. Vedenie sa nám podarilo držať bez problémov až do nedeľného predpoludnia. Vtedy nás zo stereotypu na chvíľku vytiahol defekt, ktorý nás obral o pár minút. Išlo vlastne o prvý defekt po siedmich 24kách a viac ako 3000 súťažných kilometroch nášho tímu. Nakoniec sa nám podarilo odjazdiť solídnych 70 kôl, čo nám v pohode stačilo na víťazstvo vo štvoriciach mix aj v celkovom hodnotení štvoríc.


Výsledky

Výkony z inej dimenzie opäť podávali sólisti. V hlavnej kategórii mužov do 39 rokov open dominoval Radek Musil (Club XANADU cycling team), ktorý za 24 hodín dokázal odjazdiť úctyhodných 378 km. V hodnotení majstrovstiev Slovenska zvíťazil a majstrovský dres najbližší rok môže obliekať Peter Benko (CK Energia Svit), ktorý ovládol aj kategóriu mužov od 40 do 54 rokov. Medzi ženami zvíťazila Janka Jankechová (Maraton klub Rajec) a získala taktiež aj titul majsterky Slovenska. Kompletné výsledky.


Vidíme sa o rok

Festina 24 hodín MTB je pre mňa už tradičná každoročná akcia, takže budúci rok sa tu určite s ostatnými ultramaratónskymi nadšencami aj 24kovými pohoďákmi opäť uvidíme.

Fotogaléria

Celú fotogalériu si môžete pozrieť na: http://www.mtbiker.sk/clanky/7705/fotogaleria-festina-24-hodin-mtb-2015-podarenych-236-fotografii.html

[Foto na úvode: Autor fotografie: skicool]

report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up