Kalendár podujatí

Jakľofski bicigeľ

Reportáž z podujatia

Reportáž: Jakľofski bicigeľ 2018 - vydarený vstup medzi klasické MTB

Jakľofski bicigeľ má síce už svoju osemročnú tradíciu, doposiaľ však patril k menej známym MTB pretekom, ktoré sotva prekračovali hranice regiónu. Dnes je už všetko inak…

Jazdievala sa trať štvrť maratónu a táto priťahovala najmä miestnych, tzv. hobíkov. Teda málo trénovaných cyklistov, ktorí sa zavše prídu „pozabávať“ a užiť si atmosféru organizovaného podujatia. Akcia bola vhodná aj na celorodinnú účasť, vrátane detí. Skupina cyklo nadšencov z Jakloviec a okolia, za pomoci starostov obcí Jaklovce a Veľký Folkmar, vlaňajší ročník obohatila už aj o pol maratónsku trať. To bol už prvý krok k tohtoročnej premiére a k vstupu medzi klasické MTB preteky obsahujúce minimálne tri klasické dĺžky trate a širší počet vekových kategórii.


Po tohtoročnom zaradení pretekov do VML (Východ MTB Liga), Jakľofski bicigeľ plne prebral pravidlá tejto série MTB podujatí. Ako obstojí medzi úspešnými stálicami ako sú MTB ŠKODA MTB Singletrack maratón Košice - Majstrovstvá SR, ŠKODA Slovenský raj, Kráľovský MTB maratón a STEFE MTB maratón Levočské vrchy? Na to som sa prišiel pozrieť osobne, ale hlavne ma prilákala chuť zajazdiť si nové trate.


Kvalitná príprava a zabezpečenie = spokojný biker

Jaklovce, dobre zašitú obec pod Volovskými vrchmi, som našiel pomerne ľahko. Organizátori mi vozidlo odklonili k parkovaniu na trávnatú plochu. K registrácii na futbalovom štadióne nebolo ďaleko a preto cestu meriam pešobusom. Žiaden nátresk, všetko prebieha bez zdržania a hlavne s úsmevom. Beriem štartovaciu igelitku a pri presune späť očami skúmam, či pôdny povrch nie je premočený. Vyzerá len vlhký a jasná obloha pridáva v nedočkavosti na rozkrútenie kolies. Borci na dlhej trati štartujú o 09:00 hod. Povzbudím kamarátov a počkám na ich štart. Počet pretekárov je síce skromnejší, ale to nemusí znamenať, že ich čaká aj skromný pojazd. A podľa ich slov, keď došli do cieľa, veru ani nebol. Ja som si obšlapol polmaratónsku trať o 10:00 hod.


Skladba trate bola zvolená dobre, striedali sa dlhé i krátke výšľapy, tiahle, ale aj strmé klesania. Povrch bol zväčša po lesných cestách, no bol aj okorenený singláčmi. Nechýbali ani lúčne prejazdy a brod v potoku. Občerstvovačky situované na vhodných miestach a s dobrou a pohotovou obsluhou. Bez zosadnutia z bicykla som z jednej odišiel s pohárom v ruke a nasilu mi do zadného vrecka natlačili ešte aj banán a horalku. Pred nebezpečnými miestami nám z obrázka hrozila smrtka s kosou.


Na trati bolo aj zopár regulovčíkov a neboli pasívni, ako sa to pomaly stáva zvykom na iných pretekoch. Značenie trate ma ani raz nedostalo do pochybností o správnom smere. Bezpečnosť na verejných komunikáciách bola vhodne zaistená políciou. Po príchode do cieľa mali jedla a pitia všetci účastníci do sýtosti. K dispozícii bola sprcha a umývanie bikov. Ak by niekto povedal, že je to štandard, mýli sa. K súčasnému štandardu, žiaľ, patrí spravidla aj dlhé čakanie a nervozita. V Jaklovciach bola pohodička a dobrá nálada. I keď som tam bol prvýkrát, cítil som sa ako na návšteve u dobrého priateľa.


Rýchlo, pomaly, náročne a voľne

Takými slovami možno charakterizovať pojazd traťou. Do rýchleho úvodu nás nabudila vhodná reprodukovaná hudba. Policajné auto nás bezpečne vyviedlo z obecnej komunikácie a svižné tempo sa pomerne skoro zmenilo na útrpné stúpanie. Pri následných rýchlych zjazdoch si ťažké nohy na chvíľu odpočinuli a už nás zase čakala stojka. Až na jednu som všetky nohami vyplietol až na vrch. Single v prvej časti so suchým a tvrdým povrchom potešili, ale v druhej, kde hadovite klesali, bol ich povrch vlhký a nesúrodý. Keď som na tomto úseku videl, ako si to predo mnou dvaja bikeri ustlali, opustil som bike aj ja. Preventívne, radšej z vlastnej vôle.


Hoci možno povrch charakterizovať skôr suchý, resp. vlhký, vyskytli sa tiež krátke blatisté úseky. No nebolo ich veľa a dodali vzhľadu bikerov akurát ten správny MTB „look“. V poslednej časti sa pretekárom z dlhej a strednej trate motali pred kolesami účastníci štvrťmaratónu. No nebol problém sa pomedzi nich preštrikovať vpred. Moja stará dvadsaťšestka v záverečnom stúpaní s chuťou zhltla ešte zopár bikerov a vyhupla z lesa na strmú lúku nad Jaklovcami. Tu mi zrazu jeden z krátkej ukazuje chrbát. Letí si to nadol na bicykli s vysokými zdvihmi a ešte si ho aj nadhadzuje na malých brdkoch. „No počkaj endurista! XC-ečkári to vedia tiež dobre rozkrútiť“, myslím si. Jeho náskok som stihol zlikvidovať až prekročením sedemdesiat kilometrovej rýchlosti a na cieľovej rovinke už mohol na mňa pozerať len odzadu.


Maratónsku 70-kilometrovú trať najrýchlejšie zvládol Michal Lami pred Tomášom Hauserom a Mariánom Horšulákom. Pretekalo sa aj na 42,5 km a 26,5 km trati. Celkovo sa zúčastnilo 196 pretekárov a kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze. Nechýbali ani detské preteky a zasúťažili si aj elektrocyklisti. Podujatie bolo zároveň aj Majstrovstvami Slovenska železničiarov.

20 km trať


V úvode reportáže som položil otázku: „Ako obstojí medzi úspešnými MTB stálicami?“ Jeho premiéra bola bezpochyby úspešná. Iste si väčšina zúčastnených nenechá ujsť ani ďalšie ročníky a roznesie chýry o vydarenom podujatí aj medzi ostatných bikerov.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up