Kalendár podujatí

Logo: ŠKODA Horal MTB maratón - 20. ročník ŠKODA Horal MTB maratón - 20. ročník

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: ŠKODA Horal MTB maratón - 135 km a 4 300 m v tatranskej aréne

Nemožné sa stalo skutočnosťou a predpoveď konečne tomuto maratónu priala. Poďte si pozrieť krásne panorámy Tatier aj legendárne stúpanie na Kráľovu hoľu počas jedného dlhého dňa v sedle...

Ja to za posledné roky s tým počasím tak vnímam, pretože čo si pamätám, tak zakaždým z toho bol nejaký menší survival. Akoby nestačili tie samotné parametre, ktoré vždy dobre okorenili podmienky. Tým myslím najmä búrky, chlad, vietor a ďalšie bonusy, vďaka čomu sa z Horalu stal skutočný maratón na zážitky . Každopádne už pár dní dopredu to stále vyzerá OK a na sobotu sa tak doslova teším...vedel som, že ten Salzkammergut alebo zrušené MSR v Topoľčiankach sa mi v dobrom vrátia .

Piatok na pohodu

Nakoniec sa presúvame ešte vo štvrtok večer k Jančimu (opäť vďaka). Nie je nič lepšie, ako začať piatok pohľadom z okna na Tatry. Navyše sa človek vyhne útrapám piatkového cestovania a namiesto nadávania za volantom si tak môžem v kľude prejsť časti trate, najmä obľúbené zjazdy na začiatku, resp. konci.


Už si ani nepamätám, kedy som si užil taký skutočne pohodový pojazd pred pretekmi...nikam sa neponáhľať, dobre sa rozjazdiť a dokonale si vychutnať predštartovú atmosféru. Hneď z výjazdu si vybavím registráciu a potom zostáva už len dobrý carboloading a veget . Navyše všetko s vedomím toho, že zajtra má byť jednoducho krásny deň.


No a zrejme aj samotná predpoveď nakoniec prilákala na štart pekný počet bikerov. Ono cca 109 kúskov, samozrejme, nie je extra porcia, ale vzhľadom na extrémne parametre trate a slovenské pomery je to výborné číslo. Navyše sa zišlo aj kopec kamarátov, ktorých som už dlhšie na takej dlhej trase nevidel. O 7:00 teda vyrážame a viac sa už dozviete vo videoreporte priamo z trate.


Ako som vravel vo videu, ešte budem nakoniec prosiť o nejaký ten dážď. Ten mi zrejme najviac chýbal pri stúpaní z Liptovskej Tepličky. V závere som si aj vďaka teplu skutočne „hrabol" a tiež sa ponaháňal o celkový 6. flek – teda išlo mi to hlavne v zjazde, no aj na Horalovi sa dá získať dole kopcom slušná porcia času . Po dojazde som asi 30 min. len tak sedel, Lenka a Zuzka mi doniesli vodu a nealko. Jedno som lial na seba, druhé pomaly do seba . Potom už bolo všetko OK a dostavil sa ten príjemný finišerský pocit.


Ešte mi nedá povedať niečo o organizácii, k trati som sa myslím dostatočne vyjadril vo videu. Horal si v tomto drží už dlhodobo vysoký štandard a potvrdilo sa to aj teraz. Jednoducho všetko ako má byť, zabezpečená a dobre značená trať, regulovčíci kde treba, ochotní ľudia na bufetoch a zázemie, kde sa človek netlačí a pritom je všetko pekne pokope. Super je taktiež bufet v cieli, kde môže človek pozobať nejaké drobnosti, kým príde chuť na normálne jedlo...

Záznam jazdy v aplikácii Strava.


Finálové kolo ŠKODA BIKE OPEN TOUR

Trať mi nakoniec trvala 7:25 hod., víťazom na Krejzi sa stal Karel Hartl za 6:33 hod. Medzi ženami to do cieľa dobojovala na prvom mieste Zuzana Palúchová za 10:27 hod. Výsledky vrátane ostatných tratí nájdete na tomto odkaze.


Ešte trochu štatistiky ohľadom celkovej účasti – nakoniec sa na všetkých tratiach zúčastnilo 857 jazdcov z toho 801 úspešne dorazilo do cieľa. Celkové vyhlásenie ale bolo tentoraz ešte o niečo dlhšie, pretože zároveň sa jednalo o posledné kolo série ŠBOT. Seriál pozostávajúci z celkovo 5 podujatí sa teda ukončil pod Tatrami. Kompletné výsledky série nájdete na tomto odkaze.

Víťazi jednotlivých kategórií:

  • muži 19 - 39 rokov – Rastislav Rovný
  • muži 40 – 49 rokov – Karel Hartl (Starbike)
  • muži 50 – 59 rokov – František Šmelko (SAAT Sport Racing Team)
  • muži 60 a viac rokov – Vladimír Palúch (YTCT)
  • juniori 17 - 18 rokov – Alex Rebro (PROefekt team)
  • kadeti 15 - 16 rokov – Matej Kurty (ISAKO Šport Košice)
  • ženy 19 - 39 rokov – Zuzana Juhásová (Bike Team Juhasky)
  • ženy 40 – 49 rokov – Miroslava Belková (Horal Bike Team)
  • ženy 50 rokov a viac – Slávka Floreková (BKL – LIPA)
  • juniorky 17 – 18 rokov – Dorka Kotroczó (Salgótarjáni HKE)
  • kadetky 15 – 16 rokov – Nina Urbanová (bikepoint.sk eleven team)

No a, samozrejme, na úplný záver sa losovalo o automobil ŠKODA Fabia Combi. Do losovania bol zaradený každý jazdec, ktorý sa zúčastnil aspoň 4 podujatí. Víťazkou sa stala nakoniec bikerka Martina. Takáto odmena za všetky tie hodiny v sedle určite poteší .


Počas celej série sa postavilo na štart celkovo 3 803 jazdcov, čo je vo výsledku naozaj pekné číslo a určite sa našlo veľa takých, čo si niečo podobné vyskúšali prvýkrát v živote. Veď maratóny sú v prvom rade o zábave, naťahovaní sa s kamarátmi a dobrej partii ľudí okolo. To všetko sa na Horalovi opäť ukázalo.

Tatry musia byť

Takou menšou odmenou po sobote bola nedeľná turistika v Belianskych Tatrách. Tie nie sú také napratané ako „klasické Tatry“, no tých 20 km čo sme nakoniec dali asi nebudem radiť do kategórie regenerácie . Ale treba už tie svaly pomaly naučiť aj na iný pohyb než ten kruhový. Každopádne takýto predĺžený víkend môžem jedine odporučiť, pre nás je to už osvedčená kombinácia.


Takže opäť o rok a už teraz sa teším, ako sa znovu popasujem s touto tradičnou slovenskou výzvou.

P.S. V galérii nájdete aj fotky od Lenky zo stúpania z Tepličky, tak možno sa tam niekto nájde .
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up