Kalendár podujatí

4. kolo - Slovenský pohár SPDH

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Slovenský pohár v zjazde – Veľká Rača v znamení tepla a veľkých víťazstiev

Počas uplynulého víkendu sa poniektorí z nás ochladzovali v bazénoch, no priaznivci zjazdu sa vytrvalo potili na (a pri) trati štvrtého kola SPDH, ktoré sa konalo tentoraz vo Veľkej Rači.

Pred posledným kolom tohtoročnej sezóny zavítali pretekári do jedného z najsevernejších stredísk v našej krajine. Neďaleko Čadce sa stretla silná konkurencia, a to nielen v mužskej elitnej kategórii. Presne 100 jazdcov sa postavilo na štart v nedeľu popoludní do finálových jázd. Medzi nimi nechýbali tak mladé, ako aj „dospelé“ ročníky.


Čo sa jazdilo?

Trať takmer na hranici s Poľskom nebola zaiste jednoduchá. Svoje o tom vedia všetci, ktorí si ju úpenlivo trénovali ešte pred povestným „dňom D“. V lyžiarskom stredisku vo Veľkej Rači nie je núdza o dostatok naklesaných metrov. Ak si túto trať máme predstaviť v číslach, jej dĺžka je 1 650 m s 340-metrovým prevýšením. Z najvyššieho bodu 990 m n.m. sa klesá až na úroveň 650 m n.m. Obtiažnosť dotvárajú korenisté pasáže, odklopené zákruty či úzkosť podstatnej časti trate, na ktorej nechýba pekná kôpka skokov. Možno lepšiu predstavu získate pri pozretí si nasledujúceho videa z trate.


Po sobotňajšom voľnom tréningu a následnom „repete“ v doobedňajších hodinách v nedeľu, sa na štart postavili kategórie, končiac tou najsledovanejšou, muži elite.

Nedeľné súboje

Mladá krv, teda kategória žiakov, sa predviedla v skromnom počte siedmych pretekárov. Dominantným výkonom v čase 03:00:48 si víťazstvo zabezpečil F. Tichý pred L. Lukáčom a J. Kobierskim. Filip týmto výkonom obhájil titul majstra Slovenska.

Naopak, tesné súboje zvádzali o niečo starší pretekári, kadeti. Z dvadsaťpäť štartujúcich sa najlepšie darilo K. Fábrymu, ktorý sa dokázal dostať pred druhého P. Chomista, úradujúceho majstra Slovenska, o niečo vyše jednej sekundy. Tretí skončil J. Kalus.


Juniorskú kategóriu ovládol M. Hájek z Českej republiky. Pred Slovákom Š. Michalenkom finišoval s rezervou takmer šiestich sekúnd. Tretím v poradí bol S. Paučin.

Najzrelším jazdcom na trati, označeným ako „Masters“, dozaista nechýbali sily v boji o stupne víťazov. Dôkazom toho je čas prvého, M. Pauloviča, ktorý by sa s ním zaradil na virtuálne piate miesto v muži elite. Touto výhrou tak predčil svojich rovesníkov, V. Tichého a P. Magdu.


Medzi štartujúcimi nechýbala ani kategória Hobby, ktorá sa špecializovala na nelicencovaných pretekárov. Zhodou okolností bola aj najpočetnejšou. Z 29 pretekárov sa do cieľa dostalo 28 šťastlivcov, na čele ktorých bol s výsledným časom 02:44,22 K. Murgaš. O 0,46 s. za ním finišoval M. Valaštík a následne K. Klimáček.

Nehodno obísť ani ženskú kategóriu. Veľký obdiv si zaslúži pätica žien, ktoré sa vydali na neľahkú trať vo Veľkej Rači. Najlepšie sa s ňou popasovala len 14-ročná V. Petrovská, ktorá prekonala českú pretekárku D. Durčákovú či V. Gomablovú zo Slovenska. Navyše je pozoruhodný aj čas a náskok, ktorý jej k tomu napomohol – celých 13 sekúnd pred druhým miestom! Gratulujeme.


Elite bez Rojčeka

Nakoniec sa pozrieme do elitnej skupiny mužov. Aj keď na štarte chýbal A. Rojček, bývalý majster Slovenska a najlepšie postavený Slovák vo svetovom rebríčku UCI, konkurencia nebola v troskách. Súčasný majster Slovenska D. Kohút predviedol vynikajúcu jazdu, v cieli ktorej sa mohol radovať z takmer trojsekundového náskoku pred R. Baránkom a tímovým kolegom Ľ. Staňom na mieste treťom. „V sobotu som sa necítil najlepšie na bicykli, no v nedeľu už išlo všetko, ako malo, takže nakoniec úspešný víkend," vyjadril sa Denis na svojom Instagrame.

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.


Nasledujúce kolo Slovenského pohára v zjazde bude aj tým posledným. Preto ak ešte nemáte plány na druhý septembrový víkend, príďte sa 14. - 15. 9. pozrieť a povzbudiť týchto nebojácnych pretekárov a pretekárky do Vrátnej.

Zdroj fotografií: Facebook/SPDH
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up