Kalendár podujatí

3. kolo - Slovenský pohár Enduro

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: 3. kolo SPEN na Branisku rozhodlo o majstroch Slovenska

V nedeľu 14. júla sa odohralo v lokalite Branisko dlhoočakávané 3. kolo Slovenskej enduro série, ktoré okrem krásnych trailov prinieslo podaktorým aj majstrovský titul.

Sezóna 2019 je pre enduro disciplínu na Slovensku naozaj prelomová, nielenže sme sa dočkali samostatného seriálu SPEN, ale po tretíkrát bola možnosť získať v tejto disciplíne majstrovský dres. Tento rok sa na to podujala lokalita Branisko so spleťou najkrajších trailov, ktoré boli už známe z minulých ročníkov Kráľovského BajkoBrania.


Zázrak menom počasie

Takmer všade trápili Slovensko búrky a prehánky, no nad Braniskom bdelo božie oko . Natrénovať 6 RS o celkovej dĺžke 38 km dalo bikerom určite zabrať. Na najnáročnejšiu RS 3 - Carbon Killer boli pustení iba jazdci z kategórie Elite Men, ostatní pretekári tak šli dokopy iba päť rýchlostných skúšok.


Nedeľa rozhodla

Ráno vítalo veľmi výdatným dažďom, ktorý urobil nejednému jazdcovi vrásky na čele. Troška dažďa potrápilo v prvom transfere, no nič, čo by odradilo. Na prekvapenie RS-ky boli len jemne “osliznuté”, miestami úplne suché, takže preteky mohli naplno začať. Množstvo zavretých zákrut, kameňov a koreňov preverilo, kto je skutočný majster na endure.


V elitnej kategórii spočiatku dominoval Ľuboš Staňo, ktorý prvé tri rýchlostné skúšky zajazdil najrýchlejšie a za ním v tesnom závese Martin Knapec. No enduro nie je len o dobrom jazdení, ale i dobrej kondícii. Posledné tri RS-ky suverénne najrýchlejšie prešiel Martin Knapec a tak Ľubošov náskok pokoril a ešte si aj vytvoril bezpečnú, takmer 20 sekundovú rezervu, čo z neho urobilo nového majstra Slovenska v endure. Za zmienku určite stojí aj výsledok bývalého profesionálneho cestného cyklistu Michaela Kolářa, ktorý skončil tretí v elitej kategórii. Rozhovor s ním sme robili nedávno a nájdete ho na tomto odkaze.


V kategóriách jazdiacich 5 RS zvíťazil Lukáš Plátek s náskokom 7 sekúnd pred legendárnym jazdcom Petrom Drábikom. Trojicu uzavrel Martin Brozman so stratou jednej minúty. V ženách dominovala Kristýna Havlická z Českej republiky. V ženskej kategórii sa bohužial majsterka nemohla vyhlásiť, keďže zo Slovenska boli len dve pretekárky.


Výsledky:

Enduro 6 RS - Muži Elite
  • Martin Knapec 00:24:30.7
  • Ľuboš Staňo 00:24:50.2
  • Michael Kolář 00:26:59.6

Enduro 5 RS - Muži
  • Lukáš Plátek 00:21:41.6
  • Peter Drábik 00:21:49.0
  • Martin Brozman 00:22:52.5

Enduro 5 RS - Ženy
  • Kristýna Havlická 00:26:09.9
  • Andrea Drengubalová 00:26:15.5
  • Simona Kuchynková 00:26:59.8

Kompletné výsledky na tomto odkaze.


Víkend môžeme hodnotiť či už z pohľadu počasia, tratí alebo organizácie za pozitívny, a veríme, že aj vy ste si to užili a hlavne bez zranení.

Najbližšie nás čaká ešte MSR v Downhille na Košútke, kde sa určite máte na čo tešiť.

Autor fotografií: Róbert Parnica
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up