Kalendár podujatí
Dátum a lokalita:
calendar_today6. 10. 2019 place Stará Ľubovňa SK
Enduro

Liga/seriál:
list 5. kolo - SP EN

Organizátor/kontakt:
mailVOS-TPK, Vrba

5. kolo - Slovenský pohár Enduro

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: Blato, zima, dážď a sneh - SPEN 5 Stará Ľubovňa

V nedeľu 6. októbra sa uskutočnilo posledné 5. kolo SPEN v Starej Ľubovni, kde počasie jazdcov ale ani techniku vôbec nešetrilo.

Toto kolo bolo spojené s akciou Cyklostopy fest, ktorý začínal v piatok Výšľapom na Oslí vrch, teda podvečerným šprintom do kopca. V sobotu to boli detské preteky a 10. ročník pretekov v XC/Cross country - Memoriál Juzeka Hutníka. V sobotu sa samozrejme konal aj tréning na disciplínu enduro, ktorého som sa mal v pláne zúčastniť aj ja, ale počasie ma po mojom príchode presvedčilo, že trénovať nepotrebujem.


Hra počasia s bikermi

V nedeľu ráno pred penziónom kontrolujem počasie a spokojne si vravím, “len mrholí”. Po príchode na miesto konania pretekov sa situácia dosť zmenila, bohužiaľ k horšiemu . Jemné mrholenie sa zmenilo na slušnú prietrž. Jeden z chalanov sa ma pýta, čím má namazať a tak mu odpovedám, že je to jedno. Pred štartom sa spolu s Imrom trasieme pod stánkom a nevieme sa dočkať, kedy vyrazíme. Štartujem 10:31 a Imro 10:33, ale môj náskok je za prvým stúpaním zmazaný. Veľmi ma bavili switchbacky na stúpaní k prvej RS. V podstate všetky transfery boli príjemne nakombinované. S nastúpanými metrami sa aj dážď začal meniť na sneh a klesala teplota. Musím povedať, že to bola na morálku jazdcov poriadna skúška a moja to ustála.


Trail Jelenia na úvod

Na štarte prvej RS sa už štandardne čakalo, ale osobne si myslím, že tomuto sa nedá zabrániť asi nijak. Skúška bola krásne zvlnená, občas nejaký ten dropík. No skrátka, na zohriatie a úvod pretekov skvelý. Prešiel som ju ako vždy celú na oči, a nenašiel som žiadne miesto, kde by som musel ísť za hranu. V prvej klopke ma dosť zaskočili moje brzdy, len si pískli a brzdiť sa im teda nechcelo. Našťastie sa nado mnou zľutovali a po chvíľke sa chytili. Ale to už som bol v cieli. A ako som si myslel, že mi je hore zima, tak to som netušil, čo ma čaká dolu. Mokré rukavice, premočené tretry a obalený blatom. Pocitová teplota neskutočne nízka. A tak nečakám a idem hneď na druhú RS, nech sa na výšľape troška ohrejem.


Líščia trochu pritvrdila

Druhá RS - Líščia stopa - začína pár metrov za občerstvovačkou s luxusným ohníkom. Hneď na začiatku je jeden koreň, na ktorom sa pošmyklo nejedno koleso. Začiatok je pomerne rovinatý, s miernymi zákrutami pomedzi stromy, ale treba dávať pozor na korene, ktorých je tu podstatne viac ako na prvej RS. Už krátko po tejto časti je zrejmé, že tento trail má iný charakter ako jednotka. Pripadá mi technickejší a strmší. Stopa sa vinie okolo stromov, prakticky priamo dolu svahom, až kým nepretne lesnú cestu. Tu treba trochu dupnúť do pedálov. O kúsok ďalej sa trať stáča doprava, dolu kopcom. Prechádzam niekoľko koreňov, zákrut pomedzi stromy a trochu to púšťam. Potom však prichádza na rad (podľa mňa) doteraz najzaujímavejšia časť. Korene, kamene, pomerne strmá pasáž v kombinácii s blatom a mlákami z toho robia doslova lahôdku. Čerešničkou na torte je záverečný kamenný drop, ktorý sa dá obísť, zísť alebo skočiť. Každý si tu príde na svoje.


Problémy si ma počkali

Trail srnčia nebol nijak obzvlášť technicky náročný, ale ničil ma svojou dĺžkou. 2,5 km klopiek, točiek a dvojitých vĺn dalo zabrať. Pri preskakovaní jednej som sa dokonca zrazil s jedným chalanom, o ktorého som zavadil zadným kolesom. Ani jeden sme nemali žiadne škody na bikoch a telách, a tak sme si dolu tľapli, usmiali sa a išli ďalej (obaja sme išli bezhlavo). Kámo, ešte raz sorry! Pri vedomí, že som stratil čas, som začal viac hrotiť, čo sa prejavilo tak, že som ľahol v poslednej klopke a do cieľa došiel po riti.


Vytúžený koniec

Tento koniec by ani nebol až taký vytúžený, ale bola mi neuveriteľná zima, rukami som ani nevedel či brzdím alebo nie a o nohách ani nebudem písať. Trikrát som vylieval vodu z tretier . Štvorka bola najkratšia RS víkendu, ale zato kľukatejšia. Mokré korene znova zvyšujú obtiažnosť a v týchto mokrých podmienkach mi už aj sily dochádzali a musím uznať, že v cieli som si naozaj vydýchol, že to mám za sebou.


Výsledky

Muži:
1. Staňo Luboš - bajky.sk CTC 00:13:02.2
2. Motyka Marcin - Marin Bikes Polska 00:13:33.3
3. Krajčoviech Peter 00:13:56.5

Muži U21:
1. Rus Šimon - OKO Racing 00:13:37.1
2. Chomist Patrik - Bajkulariders Bratislava 00:14:24.3
3. Litvaj Timotej - bajky.sk CTC 00:14:36.9

Masters 40 rokov a viac:
1. Drábik Peter - Cube Enduro Team 00:13:56.9
2. Bryja Mariusz - Crazy Crank Santa Cruz 00:13:59.9
3. Palka Marcin - BIKEBOARD 00:16:28.5

Ženy 16 rokov a viac:
1. Burek Katarzyna 00:16:17.8
2. Durčáková Dominika - Enduro Kross Team 00:17:15.4
3. Kračovičová Jana - T.N.V. Racing Team 00:17:18.7

Muži od 16 rokov:
1. Plátek Lukáš - T.N.V. Racing Team 00:13:47.5
2. Peter Maroš 00:14:29.2
3. Smatana Boris - Life4Ride 00:14:56.8

Ebike:
1. Kutin Tomáš - Rock Machine Cyklomax 00:10:34.6
2. Drábik Oliver - Cube Enduro Team 00:11:29.6
2. Belovský Marek - Rock Machine Cyklomax 00:11:29.6

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.


Na záver chcem len zagratulovať všetkým bikerom a bikerkám, ktorí(é) to pred štartom nevzdali. Organizátorom za skvelé traily a skvelým chlapom na občerstvovačke za vytvorenie výbornej atmosféry. Určite sa do tejto lokality ešte vrátim, ale za lepšieho počasia.

Zdroj fotografií: FB/SPDH
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up