Kalendár podujatí
Dátum a lokalita:
calendar_today3. - 4. 8. 2019 place Val di Sole IT
XC preteky

Liga/seriál:
list 8. kolo - UCI World Cup and World Championships

Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup - Val di Sole

Reportáž z podujatia

Karty sa otočili – Svetový pohár vo Val di Sole

Talianska trať vo Val di Sole, tak zjazdová ako aj cross-country, nikdy nie je zadarmo. Striedajúce sa počasie, pády ale aj zranenia zamiešali kartami počas pretekárskeho víkendu v horskej cyklistike.


ShortTrack nekompromisne pre van der Poela a Neff

V úvodných pretekoch trojdňového celku vo Val di Sole, ktoré vo výraznej miere ovplyvnil silný dážď, dominovali predpokladaní favoriti. V ženskej kategórii odolala J. Neff tlaku S. FreiP. F. Prevot, čím si upevnila miesto na prvej pozícii aj v nedeľňajších pretekoch. Medzi mužmi dominoval už tradične M. van der Poel, ktorý v závere razantným tempom odstavil potencionálnych vyzývateľov a získal tak už tretiu výhru v tejto disciplíne.


Kvalifikácia verzus počasie – dážď nepozná zľutovanie

Zjazdárska elita sa určite netešila ohlásenej sobotňajšej predpovedi, keďže zbiehajúce sa mraky pokryli takmer celú oblohu. Aj napriek suchej trati v úvode, tí „najlepší z najlepších“ si museli svoju kvalifikáciu odjazdiť vo vlhkých podmienkach, čo sa podpísalo aj na ich časoch. V mužoch dominoval J. Breeden, celých sedem sekúnd pred A. Pierronom na šiestom mieste. Sám majster sveta L. Bruni skončil po menšom páde uprostred trate na 19. mieste so stratou celých 15 sekúnd. Ženskú kategóriu našťastie takéto nešťastie nepostihlo.

Anglické mladé eso L. Greenland má svoj víťazný debutový svetový pohár už za sebou

Napriek zmiešanému štartovaniu tých rýchlejších a tých rýchlych, L. Greenland sa po kvalifikácii mohol tešiť z desiateho miesta na štarte. Z pred ním štartujúcich jazdcov sa najväčšmi darilo majstrovi sveta, L. Brunimu. Ten dokázal svojmu krajanovi, L. Vergierovi nadeliť vyše dve sekundy. Až Laurieho jazda, agresívna a v určitých momentoch na hrane istoty, stanovila nového vedúceho jazdca. Loica predbehol o takmer tri sekundy. Už ani A. Pierron nezasiahol do bojov, keďže jeho čas stačil „až“ na štvrté miesto.


Staré železo nepatrí (stále) do zberu

Svoje o tom by vedel hovoriť G. Minaar, 37 ročný juhoafrický pretekár, ktorý je ešte stále považovaný za najúspešnejšieho jazdca svetového pohára. Po menej vydarenej sezóne prekvapil úvodnými medzičasmi jeho nedeľňajšej jazdy. O možné víťazstvo ho však olúpila pravotočivá zákruta, ktorú nedokázal dostatočne ukorigovať a skončil tak v páskach pri trati. Aj napriek tomu dokázal zajazdiť čas v hodnote 3:44:989, čím od Greenlanda zaostal len o niečo málo cez sedem sekúnd. Je GOAT (Greatest of all time) späť?

Juniorská neprekonateľná hviezda, V. Holl, pozná svoju právoplatnú premožiteľku

Rakúska pretekárka, ktorá už dve sezóny doslovne demoluje štartové pole juniorskej kategórie, sa vo Val di Sole musela poriadne obracať. Ako aj sama povedala, táto „old-schoolová“ trať jej veľmi nesedí – výslovne sa jej bojí. Dôsledky toho potvrdili aj finálové jazdy. Aj keď len s malým rozdielom, 1,095 s, podľahla nórskej pretekárke M. Johnset. Tretia A. Newkirk však zaostala až o 27 sekúnd, aj keď to bola práve ona, ktorá dokázala Holl poraziť počas druhého kola SP vo Fort Williame.


Medzi ženami nenašla konkurenciu M. Cabirou

Túto jazdu si budú pamätať fanúšikovia a pretekári ešte niekoľko rokov. Aj napriek tomu, že sama Marine v cieli povedala, že to nebola práve najhladšia jazda, výsledok hovorí sám za seba. Celých jedenásť sekúnd náskoku pred druhou a súčasne vedúcou ženou svetového pohára, T. Hannah, si do cieľa priniesla francúzska pretekárka. Len 22 ročná jazdkyňa si na svoje konto pripísala svoje debutové víťazstvo v najvyššej súťaži. Na druhej strane je potrebné priznať, že na štartovnej listine chýbali pretekárky ako T. Seagrave či R. Atherton.


Napínavé až do posledných metrov – preteky žien naberajú na kvalite

Niežeby sa dámska kategória v minulosti neprejavovala neprekonateľnými výkonmi, avšak v súčasnosti je čelo elitnej kategórie cross-country nabité samými favoritkami. Presvedčiť sme sa o tom mohli aj cez víkend, kedy v šprintérskom závere rozhodla o víťazstve P. F. Prevot pred J. Neff jediná sekunda. Počas celých pretekov sa na čele striedali viaceré mená, okrem spomínanej dvojice hodno uviesť aj J. Rissverds. Naopak majsterka sveta, K. Courtney sa už od štartu potýkala s problémami, ktoré ju stáli 17. miesto.


Je možné poraziť M. v. d. Poela?

Aj keď história hovorí, že áno, skúsenosť nás presviedča, že ak má Mathieu svoj deň, nikto mu nemôže stačiť. Po už tradičnej výhre v ShortTracku sa už druhým víťazstvom v sezóne zablysol aj vo Val di Sole. Po tom, ako sa v úvode odpútal na čele s N. Schurterom a M. Flueckigerom, niekoľkokrát vyskúšal svojich súperov v stúpaniach. Rozhodujúci moment prišiel ale až v poslednom kole, i keď už v úvodnom stúpaní. V momente, kedy zaútočil štýlom „full-gas“, odpoveď na to nenašiel ani jeden zo Švajčiarov. V celkovom hodnotení sa na prvého N. Schurtera priblížil už na vzdialenosť 116 bodov, čo je hodená rukavica do ringu v boji o celkové poradie svetového pohára.


Slováci v hojnejšej účasti, avšak bez medaile

Okrem zjazdárov sa vo Val di Sole predstavili aj viacerí pretekári XCO. Tradičný pretekár v zjazde, A. Rojček, však svoju dobre rozbehnutú kvalifikáciu nedokončil kvôli pádu v strede trate. Druhý F. Zeman v kvalifikácii nevyštartoval. Nová nádej v mládežníckej kategórii juniorov, O. Gombala, skončil na peknom 13. mieste. Medzi cross-country pretekármi sme videli dvojicu mien – v mužskej elite kategórii to bol staronový slovenský majster, M. Haring, ktorý v cieli obsadil 38. pozíciu a to aj napriek štartovaniu z piatej desiatky. Do 23 rokov to bol M. Ulík, finišujúci deväť minút za prvým V. Dascaluom, čím sa dostal na 52. miesto.


Záznamy zo sobotňajších a nedeľňajších pretekov elitných kategórií si môžete spätne pozrieť na redbull.tv. Celá výsledková listina je dostupná na uci.org.

Zdroj fotografií: Fb/UCIMountainBike, Instagram/adam.rojcek, Instagram/valihoell
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up