Kalendár podujatí

3. kolo - SPEN

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.
CTM Enduro Race sú prvé sobotné preteky a zároveň jedny z najobľúbenejších pretekov BikeFestu pre zúčastnených. Endura sa totiž zúčastňuje mnoho hobby pretekárov, ktorí si chcú užiť skvelú atmosféru, krásnu prírodu a, samozrejme, aj samotnú jazdu. Aj tento rok budú mať enduro preteky status kvalifikačných pretekov Svetovej enduro série – EWS a navyše sa stávajú aj súčasťou Slovenského Enduro pohára.

Aké novinky ťa čakajú tento rok?
5 RS v kategórii Race
4 RS v kategórii Hobby. V kategórii hobby nebudú technicky extrémne náročné rýchlostné skúšky na skalách.
Možnosť štartovať v skupine kamarátov až do 10 ľudí v kategórii hobby.
Úplne nová prejazdová časomiera, vďaka ktorej budú celé preteky pre jazdcov komfortnejšie a nebude potreba zastavovať v cieli!
Čo získaš ak sa registruješ teraz?
Pre každého štartujúceho štartový balíček v hodnote 10 € zadarmo
Štartové číslo s vlastným menom
Občerstvenie na trati
Štartujúci v kategórii Race získajú kvalifikačné body do Enduro World Series a body do Slovenského pohára.
Koruna kráľa lesa pre najrýchlejšieho jazdca
Víťaz každej kategórie oceľové R biker
Vecné ceny a medaile pre prvých troch v kategóriách
Prize Money 100 €, 70 € a 40 € v kategóriách Race Muži Elite, Race Muži U21 a Race ženy absolútne poradie. Celkové Prize Money 630 €.
Kategórie RACE sú stanovené podľa oficiálnych pravidiel pretekov svetovej série Enduro World Series!
Ak by ste chceli zbierať body do kvalifikácie na Svetovú Enduro Sériu EWS, musíte mať ešte pred pretekmi spravenú licenciu EWS, ktorá stojí 32 libier, čo je v prepočte približne 37 eur. Licenciu EWS si musíte vybaviť, aj keď už máte platnú licenciu UCI, pretože tá podľa pravidiel EWS v tomto prípade neplatí. Licenciu na EWS si môžete vytvoriť online tu.
Pre zisk bodov do Slovenského enduro pohára je potrebná licencia SCZ, ktorej číslo uvediete pri registrácii.

Harmonogram:
sobota 29.8.2020
štart od 9:30

Registrácia:
do 20.8.2020 online s menom
do 26.8.2020 online

Štartovné:
25 € online

Bližší popis CTM ENDURO RACE:
Kategória RACE (EWS, SPEN): 5 x RS
Kategória HOBBY: 4 x RS
Celý okruh: cca 30 km

V hobby kategórii sme vypustili technicky veľmi náročnú rýchlostnú skúšku so skalami, ktorá mnohým jazdcom spôsobila minulý rok problémy. Čo sa týka elitnej kategórie, čiže kvalifikácie do EWS a Slovenského pohára, tak jazdci absolvujú 5 rýchlostných skúšok. Novinkou je tiež, že sa po roku zase vráti rýchlostná skúška z Považského Inovca a pribudne ešte jedna úplne nová RS-ka.

Preteky štartujú v sobotu o 09:30 hod.
Štartovné vopred prostredníctvom online formulára je 25 €. Vzhľadom na obmedzenú kapacitu je registrácia možná len online. Po zaregistrovaní a zaplatení cez internet stačí v sobotu ráno vyzdvihnúť darčekový balíček a štartové číslo pri registračnom pulte.

Novinkou tohto ročníka pre Hobby jazdcov je možnosť skupinového štartu kamarátov až do počtu 10 ľudí, takže si môžu spolu šliapať na štart a mať z týchto pretekov zábavu. Jediné, čo je potrebné, aby sa skupinky registrovali vopred online na webe, kde zadajú kód svojej skupiny, s ktorým sa následne zaregistrujú všetci členovia (max 10!).

Časový harmonogram:
Tréning: možný už v piatok od 11:00. V sobotu pred pretekom už tréning nebude možný!
Registrácia: len online
Štart: 09:30

Radenie na štarte:
Štartovné listiny sa zostavia samostatne pre kategórie E-bike, Hobby a Race na základe výsledkov z minulého roku či na základe poradia pri registrácii. Pretekári prihlásení na mieste obdržia vždy vyššie štartovné číslo. Organizátor pretekov má právo udeliť maximálne 10 divokých kariet (prednostné štartovné číslo). Do prvého transferu štartujú pretekári podľa štartových čísel, ale v obrátenom poradí, tzn. Najvyššie štartovné číslo ide prvé a číslo 1 štartuje do pretekov posledné. Medzi kategóriami E-bike, Hobby a Race bude na štarte 10 minútová časová medzera. Na štarte si musí každý pretekár nechať odpípnuť čip, aby mohol do pretekov odštartovať.

Vyhlásenie výsledkov: po dojazde posledného pretekára, cca 16:00 na hlavnom pódiu

Finančné odmeny budú vyplácané v hodnote 100 €, 70 € a 40 € v kategóriách Race Muži Elite, Race Muži U21 a Race ženy - absolútne poradie.

Trať pretekov a bezpečnosť:
Enduro trať sa skladá z niekoľkých tzv. RSiek /(rýchlostné skúšky) a transferov. RSky sú prevažne zjazdové, s kratším úsekom stúpania či rovinatými pasážami.
Transfery slúžia k presunu pretekárov z cieľa jednej na štart nasledujúcej RS. Na preteky bude určený časový limit, ktorý sa môže v deň pretekov zmeniť na základe počasia či aktuálnych podmienok na akcii BikeFest.
Novinkou tohto ročníka je prejazdová časomiera, vďaka ktorej budú celé preteky pre jazdcov komfortnejšie a nebude potrebné zastavovať v cieli! Štartovanie do rýchlostných skúšok bude prebiehať pod dozorom štartovných rozhodcov a pretekári musia ich pokyny rešpektovať.
Záloha za čip je 30 €, ktorú pretekár získa naspäť po vrátení čipu po dojazde do cieľa.

Na trati budú mať pretekári pripravené občerstvovacie stanice.
Trať je vyznačená vyznačovacou páskou a smerovými značkami. Finálna trať bude pripravená na tréning v piatok 29.5. od 11:00. Tréning na závodnej trati je možný v piatok od 11:00 na vlastné nebezpečenstvo. Na trati nebude zabezpečený zdravotnícky dozor počas tréningu. Zdravotná služba je zaistená len v priebehu hlavných pretekov.
V prípade vyššej moci má organizátor pretekov právo preteky predčasne ukončiť. Pre určenie poradia budú započítané len tie RS, ktoré prešla celá štartovná listina, mimo pretekárov, ktorí preteky nedokončili z iných dôvodov.

V prípade, že na pretekoch bude štartovať osoba mladšia ako 18 rokov, musí byť na registrácii prítomný zákonný zástupca, ktorý na mieste podpíše prehlásenie o zodpovednosti.

Porušenie pravidiel pretekov
Pretekár porušuje pravidlá:
v prípade predčasného štartu, neodpípnutia čipu na štarte, či nedodržania času pre oficiálny tréning
ak si skráti trasu alebo využije cudziu pomoc a to aj mechanickú na rýchlostnej skúške alebo počas transferu. Pretekár je zodpovedný za to, že sa bude držať oficiálne vyznačenej trate a sám zodpovedá za svoje chyby, ktorých sa na trati dopustil.
v prípade hrubého a nešportového správania, a to hlavne voči oficiálnym predstaviteľom. Každý účastník by sa mal chovať podľa zásad fair play, slušne, ohľaduplne a neohrozovať na zdraví a živote seba ani ostatných pretekárov. Pretekár má povinnosť poskytnúť prvú pomoc na trati zranenému pretekárovi a nahlásiť zranenie najbližšiemu organizátorovi. Časová strata v dôsledku poskytnutia prvej pomoci môže byť po zvážení organizátora pretekov odpočítaná od výsledného času.
pri nedodržaní povinnej výbavy, riadne umiestneného a správneho štartového čísla s čipom.
v prípade použitia zakázaných dopingových látok. Ak bude pretekárovi poskytnutá pomoc druhou osobou v podobe technickej výpomoci, tlačenia, ťahania, výmeny celého bicykla, k výsledku.
je zakázané odhadzovať prepichnuté duše, cyklistické fľaše, obaly od gélov, tyčiniek a podobne na iných miestach ako sú občerstvovacie stanice.
ak pretekár odstúpi z akéhokoľvek dôvodu z pretekov, je povinný túto skutočnosť bezodkladne nahlásiť časomiere alebo organizátorovi pretekov.
Možnosti potrestania porušenia pravidiel
slovné napomenutie
časová penalizácia
diskvalifikácia
O treste rozhoduje delegovaný zástupca pretekov/rozhodca v spolupráci s riaditeľom pretekov a oficiálnou časomierou. Diskvalifikáciu na štarte vykonáva priamo rozhodca, riaditeľ pretekov alebo jeho zvolený zástupca, ktorý je k tomu oprávnený. Diskvalifikovaný pretekár môže preteky absolvovať, ale nebude uvedený vo výsledkovej listine. Neznalosť pravidiel sa nepripúšťa ako ospravedlnenie.

Vyhlásenie víťazov
Poradie pretekára v pretekoch sa získa súčtom časov na rýchlostných skúškach (RS). Meranie času prebieha čipovou technológiou. Víťazi sa vyhlasujú vždy po pretekoch podľa časového harmonogramu.
Vo všetkých vypísaných kategóriách sa vyhlasujú prví traja, pre ktorých budú pripravené vecné ceny a koruna kráľa lesa, ktorú získa najrýchlejší pretekár. V prípade, že sa pretekár vyhlásenia nezúčastní (s výnimkou zdravotných problémov), stráca nárok na ceny.

Povinná výbava:
Pretekár môže používať len jeden bicykel, jedny komponenty, všetko potrebné si musí viezť sám a opravy zaisťovať svojpomocne. Nikde nič neodkladá, nevymieňa. Vzájomná pomoc medzi pretekármi je povolená a podporovaná, cudzia pomoc dovolená nie je.
Povinnou výbavou je cyklistická prilba. Pretekár musí mať prilbu počas celých pretekov, prilbu nemusí mať len v prípade zosadnutia z bicykla počas transferu. Nedodržanie povinnej výbavy bude mať za následok diskvalifikáciu z pretekov.
Organizátor dôrazne odporúča integrálnu prilbu, chrániče kolien, lakťov, dlhoprsté rukavice, zjazdové/motokrosové okuliare, náradie, rezervnú dušu, základnú lekárničku a vždy kontakt na organizátora!
Počas pretekov odporúčame pre prípad núdze mať pri sebe mobilný telefón.






Kategórie
RACE Muži U21 (2000-2004)
RACE Muži Elite (21-39r, 1999-1981)
RACE Masters (40+, 1980 a starší)
RACE Ženy U21 (2000-2004)
RACE Ženy 21-35 (1985-2000)
RACE Ženy Master 35+ ( do 1985)
HOBBY Muži U21 (2000-2004)
HOBBY Muži 21-29 (1999 - 1991)
HOBBY Masters 30-39 (1990-1981)
HOBBY Super Masters 40+ (1980 a starší)
HOBBY ženy bez rozdielu veku
E-bike PEDELEC MUŽI - bez rozdielu veku
E-bike ŽENY PEDELEC - bez rozdielu veku


Viac informácii nájdete na tomto odkaze.
keyboard_arrow_up