Kalendár podujatí

3. kolo - SPEN

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: 3. kolo SPEN – tradičné kálnické enduro počas Bikefestu

Tento rok bolo enduro v Kálnici počas Bikefestu zároveň aj ďalšou zastávkou série SPEN. Trať čakalo niekoľko zmien a tak som bol zvedavý, čo nám tento víkend prinesie.

Cez týždeň bola zverejnená mapa pretekov s menšími zmenami v propozíciách, nakoľko aj Hobby kategória mala 5. RS ako kategória Race. Tiež mali jazdci v Hobby kategórii nárok na výjazd vlekom k 5. RS, ktorá bola bikeparková trať funny enduro.


Štart pretekov

Preteky štartovali v skupinách po 10 jazdcoch. Začínali prvým transferom, ktorý trval približne 45 minút. Ku koncu výšľapu čakala pretekárov občerstvovačka, kde bol naozaj široký výber. Na štartoch RSiek sa takmer vôbec nečakalo, čo bolo veľkou výhodou, jazdci pred štartom totiž nevytuhli.


Poďme na RSky

Hneď po štarte RS č. 1 prekvapil jazdcov na začiatku kameňový úsek, kde sa počas tréningu stalo nespočetne veľa defektov, preliačených ráfikov a seknutých plášťov. V RSke boli taktiež náročné odklopené zákruty na sypkom podklade, ktoré dali jazdcom zabrať. RS2 neočarila svojou náročnosťou a taktiež ani dĺžkou, avšak jazdec si musel dávať pozor na prach, ktorý ho tam po celý čas sprevádzal.


RS3 bola klasická trať enduro pretekov v Kálnici s minimálnymi zmenami. Svojou dĺžkou však stúpla jej náročnosť, pretože jazdci, ktorí chceli ísť počas pretekov naplno, to nemali vôbec ľahké. Okrem toho sa trať celkom vyjazdila a tak ako v ostatných RSkách to na prachu až tak nedržalo. Trať sprevádzali aj odklopené traverzy. Bohužiaľ, ku koncu trate padol pred pretekmi strom, a tak museli časť 3. RS organizátori prepáskovať.


RS č. 4 bola úplne nová časť, ktorá sa na pretekoch v Kálnici ešte nejazdila. Na trati sa nachádzalo viacero úsekov s obrovskými jamami, kde jazdci dostali dosť veľkú kompresiu a tak bolo treba dávať pozor na každý jeden úsek trate. Na 4. RSke taktiež nechýbali traverzy. Tým, že trať bola úplne nová, čerstvo vypáskovaná, celkom sa vyjazdila a neskôr už jazdili pretekári iba na prachu. Milovníci prašanu si prišli určite na svoje.


RS5 bola klasická bikeparková trať funny enduro. Trať v pretekovom móde nedarovala jazdcom ani jednu chybu. Skoky a klopené zákruty sa jazdili v obrovských rýchlostiach, vďaka čomu to bolo zaujímavé aj pre divákov. Ku koncu pretekov bola táto RSka náročná, pretože jazdci museli byť na tejto trati plne koncentrovaní. Prejazd cieľovou bránou bol z môjho pohľadu celkom zvláštny, keďže z plnej rýchlosti museli jazdci radikálne brzdiť a zatáčať.

Video z pretekov nám tentokrát natočil Švaco:


Víťazom v kategórii Muži Elite sa stal pretekár CTM Racing Team, Denis Kohút, pred Ľubošom Staňom a Ondřejom Bártom. Kompletné výsledky si môžete nájsť na tomto odkaze.

A ako tieto preteky vidí samotný víťaz? Redakcii MTBIKER sa podarilo získať jeho zhodnotenie: “V Kálnici sa mi jazdilo super, trate boli veľmi rýchle, čo mne vyhovuje a tak som sa na nich cítil dobre. Na pretekoch som mal v rýchlosti rezervu, keďže som zvolil trošku inú taktiku. Je to predsa enduro a nie zjazd, kde musím ísť na 120 % od štartu až do cieľa. Snažil som sa ísť istejšie a bez pádu. Chyby som samozrejme mal, no vyhol som sa pádom a stačilo mi to na prvé miesto, za čo som veľmi vďačný.”


A čo dodať?

Chválim organizátorov za pekné podujatie aj napriek situácii, ktorá momentálne na Slovensku je. Klobúk dole, že nezrušili Bikefest a ani toto kolo SPEN. Dúfam, že o rok to bude opäť rovnaké, ako na minulých ročníkoch, vo veľkom počte a aj s programom pre nebikerov. Najbližšie a posledné kolo SPEN sa tento rok uskutoční 11. októbra v Bratislave.

Zdroj fotografií: SPEN/Slavka Jarinová
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up