Kalendár podujatí

2. kolo - SPEN

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: 2. kolo SPEN v Žiline – Majstrovstvá Slovenska a pre niekoho vrchol sezóny

2. kolo SPEN v Žiline bolo najdôležitejšími pretekmi tejto sezóny pre enduro jazdcov, pretože sa tu konali aj Majstrovstvá Slovenska v tejto disciplíne.

Už pri príjazde do depa sme videli organizáciu na úrovni. Taktiež nás potešilo, že sme pri registrácii okrem štartovného čísla a energetického nápoja dostali aj tašku a tričko s logom pretekov a gripy. Myslím si, že každý jazdec sa potešil takému nečakanému darčeku. V sobotu večer sa premietali bikerské filmy, ktoré si mohli účastníci a aj verejnosť pozrieť a po nich trošku pokecať.


Poďme na to

Išli sme teda na trať, zaparkovali sme pri kostole v obci Zástranie, odkiaľ väčšina jazdcov v deň tréningu štartovala. Potom sme šliapali na Straník, kde štartovali 3 RSky z piatich. Samozrejme, preteky sa išli už zo Žiliny z depa, kde sme sa boli registrovať.


Krok za krokom

Transfer č. 1 bol dlhý 10,6 km, keďže štartoval až zo Žiliny, kde sa začal odrátavať limit 5 hodín. Transfer išiel až na Straník, odkiaľ sa štartovalo na RS č. 1. Prvá RSka bola na začiatok celkom záživná, dĺžka bola 1,5 km a obsahovala veľmi veľa uzatvorených odklopených zákrut, ako aj menšie výšľapy, ktoré preverili fyzickú zdatnosť jazdcov.

Transfer č. 2 smeroval opäť na Straník, kde štartovala RS2. Jeho dĺžka bola 2,6 km. RS2 bola dlhá 1,3 km a z môjho pohľadu nebola tak náročná ako RS1. Na konci tejto RSky bol slalom na lúke, kde jazdci poslednú energiu, čo im ostala z tejto RS, využili na šliapanie.


Po RS2 nasledoval krátky transfer iba 0,6 km. Avšak bolo si treba šetriť energiu, nakoľko RS3 bola najnáročnejšia zo všetkých, čo sa týka kondície a vytrvalosti. RS3 bola teda náročnou nie svojou dĺžkou, ale dlhými výšľapmi a v druhej časti RS aj šprintom do kopca.

Po RS3 nasledoval dlhší transfer (3,3 km) opäť na Straník. 4. RS (2,3 km) mala rovnaký štart s RS číslo 2, ale charakter trate bol odlišný. Korene, strminy, ostré zákruty a taktiež aj šprinty na lúkach preverili tentokrát technickú zdatnosť jazdcov.


Po RS4 sme sa presunuli na štart 5. RSky transferom, ktorý bol dlhý takmer 5 km. RS č. 5 s dĺžkou 2,2 km bola čerešničkou na torte. Zo začiatku sa jazdilo po hrebeni, kde čakal jazdcov padnutý strom, ktorý sa dal samozrejme aj obísť. V tejto časti sa nachádzalo nespočetné množstvo traverzov, rýchlych sekcií ako aj odklopených zákrut a koreňov, ktoré sa nachádzali najmä v druhej časti RS.

Preteky z môjho pohľadu

Páčili sa mi hlavne vďaka atmosfére, ktorú priniesli. Každý jazdec ale aj okoloidúci a diváci povzbudzovali pretekárov, ktorým to určite pri náročných RSkách prišlo vhod. Občerstvovačka bola na strategickom mieste pod Straníkom, a tak pretekári šliapali na začiatok RSiek plní energie. Počas pretekov som zistil, aké je náročné ísť všetky rýchlostné skúšky naplno, ak obsahujú veľa šliapavých úsekov. Keďže kondička nie je mojou najlepšou stránkou, dali mi preteky poriadne zabrať. Víkend vyšiel perfektne a zakončilo to chutné rizoto, ktoré pretekári dostali za odmenu. Video z mojej jazdy si môžete pozrieť nižšie.


A ako vyzerali preteky z pohľadu diváka svacoma?


Majstrom Slovenska sa stal Šimon Rus, pred Denisom Kohútom a Martinom Knapcom. V kategórii žien bola najrýchlejšia Simona Kuchynková.


Redakcii MTBIKER sa podarilo získať aj zopár postrehov a vyhlásení od jazdcov tímu CTM Racing Team. Nech sa páči.

Martin Knapec

"Tento rok mi Majstrovstvá Slovenska v endure nevyšli podľa mojich predstáv. I keď formu som mal vyladenú, no nie vždy ťa podrží, pokiaľ sa ti stane technická patália počas rýchlostnej skúšky. Tento rok som mal smolu a hneď v prvej RS som 2x spadol. To by nebolo až také hrozné, no ako som to chcel dohnať, tak som v cca polke RS dostal defekt na zadné koleso. V cieli som chytal záchvaty zúrivosti a smútku, ale nevzdal som sa a išiel som odjazdiť ostatné “eresky", aj keď som mal už po výsledku. Chcel som vyhrať aspoň jednu, čo sa mi podarilo a nakoniec som s celkovým časom chytil bronzovú medailu, čomu som vôbec nerozumel. A spravil som si ešte väčšiu radosť, ako keby som vyhral, pretože som naozaj stratil 34 sekúnd v prvej rýchlostke, a to sa ťažko doháňa pri celkovom 20 minútovom meranom čase. Gratulujem víťazom."

Denis Kohút

"Túto sezónu som sa rozhodol skúsiť endurko. Nesmierne ma to začalo baviť, tak sa vždy teším na preteky, aby som sa mohol ponaháňať s najlepšími v disciplíne. Na MSR sa mi podarilo zajazdiť druhé miesto s tým, že som dvakrát spadol. No ten pád na RS3 ma stál aj pekný výsledok. Spadol som na rovine, kde som potreboval čo najväčšiu rýchlosť a stratil som tam všetkú silu. Napriek tomu sa mi podarilo vyhrať tri rýchlostné skúšky, čo ma prekvapilo a som rád, že som nakoniec odišiel s pekným výsledkom."

Rado Kohút

"Tento víkend sa mi jazdilo super, samozrejme som v jazdách spravil zopár chybičiek, ale to k tomu patrí. Celkovo by som preteky zhodnotil ako veľmi úspešné, keďže sa mi podarilo vyhrať prvé miesto v kategórii ebike. Teším sa na ďalšie kolo pohára v endure, v poslednej dobe ma aj tento typ pretekov začal veľmi baviť!"


Tretie kolo SPEN sa uskutoční 29. 08. 2020 v Kálnici a viac informácií nájdete aj v našom kalendári.

Zdroj fotografií: FB SPDH/Slávka Jarinová
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up