Kalendár podujatí

Love-Free Trenčín

Toto podujatie ešte u nás nemá kompletné propozície - doplníme ich čoskoro.
Zatiaľ si môžeš pozrieť reportáž z minulého ročníka.

Reportáž z podujatia

Reportáž: Free Trenčín 2019 – príjemný záver sezóny

Blížiaca sa zima je znamením konca sezóny pre väčšinu bikerov, a tak tieto menej lákavé termíny otvárajú možnosti pre lokálne, priam až rodinné akcie. Jedna taká sa už po štvrtýkrát konala priamo za humnami, v trenčianskom lesoparku Brezina.

Jedná sa o spoločnú akciu Vrchárskej koruny TrenčianskejTrenčianskej bežeckej ligy, určenú teda spoločne pre bežcov a cyklistov zameranú na previerku vytrvalosti nazbieranej v uplynulej sezóne. Pre MTB boli vypísané tri disciplíny na 5,4 kilometrovom okruhu s prevýšením zhruba 140 metrov, tento rok rozdelené aj na vekové kategórie do a nad 50 rokov.

Najdlhšie deväťhodinové zápolenie začalo už o šiestej ráno a šesť a trojhodinové preteky mali štarty posunuté o ďalšie tri hodinky, aby sa finišovalo spolu o 15tej hodine. Bežci si zmerali svoje sily na 2,1 kilometrovom okruhu s prevýšením 40 metrov počas troch hodín. Spoločné úsilie bežca a cyklistu bolo kombinované v štafete, v ktorej bežec musel odbehnúť sedem okruhov a cyklista rovnaký počet odjazdiť. Rátal sa výsledný čas dvojice a nezáležalo na poradí a rozdelení oboch disciplín. Celkovú paletu možností ešte dopĺňali rodinné preteky na jeden MTB a jeden bežecký okruh.


Trasa

„Brezka“ má niekoľko výhod pre organizátora podobných akcií, predovšetkým je tam dobrý povrch, ktorý nedrží veľa vody, čiže aj pri horšom počasí sú blatové galeje nepravdepodobné. MTB okruh s dvomi tiahlymi stúpaniami je vedený po širších chodníčkoch, aby sme si „svoje“ odkrúžili bezpečne za každých podmienok. Jediný náročnejší úsek je krátky strmší zjazd, ukončený „esíčkom“, takže treba buď v závere poriadne brzdiť alebo to celé zísť opatrne.

Inak si naozaj užijete klasiku popadaného lístia vo vyfarbenom lesoparku a Trenčiansky hrad uvidíte za jeden deň hneď niekoľkokrát . Bežcami je táto aréna využívaná celoročne, takže postaviť trasu po známych chodníčkoch nie je žiaden problém. Bol pripravený pekný trailový okruh a aj keď sa dané prevýšenie nezdá veľa, zopakovať si to niekoľkokrát môže vo finále na nohách bežca zanechať poriadne stopy únavy.


“Grand Fondo”

Cez týždeň sa o slovo prihlásil aj pravý novembrový dážď, ale víkendové oteplenie bolo prísľubom príjemne stráveného dňa pri obľúbenej fyzickej aktivite. O šiestej ráno sa mi vstávať nechcelo, vyraziť pekne po raňajkách na štart šesťhodinovky o dieviatej a pokúsiť sa o asi posledné tohtoročné „Grand Fondo“, sa javilo ako ideálny scenár.

Využil som teda jedinečnú príležitosť a vyrazil na biku smer lesopark asi 20 minút pred štartom. Cestou som postretal borcov, ktorí krúžili od východu slnka, na dävaťhodinovú púť sa ich vydalo žiaľ len šesť kúskov. Potom už len podpísať formality, na mieste zaplatiť na slovenské pomery ozaj symbolické štartovné a tým bola registrácia vybavená. Škoda, že sa nás na „šestku“ stretlo len osem.


Po úvodnom kole sme vpredu ostali dvaja, a tak sme sa s Mirom dali do debaty na všetky možné cyklotémy. Prestávky sme dali len na doplnenie energie na občerstvovačke, ktorá bola dobre zásobená sladkosťami, slanosťami, ovocím, čajom a vodou. Pre tých, ktorým sa predsa len zdalo chladno, mali „pod pultom“ aj niečo viac na zahriatie. Takto nám príjemná teplá nedeľa ubehla veľmi rýchlo, v atmosfére klasického výjazdu, aj keď sme sa krútili v lese, ktorý bežne v sezóne využívame len na prejazd.

Dohodli sme sa, že keď sme si celý čas takto sekundovali, rozhodneme to v záverečnom šprinte. Nakoniec som mal viac šťastia, čo pripisujem tomu, že Miro nebol poriadne zregenerovaný, „Mr. Everester“ z pred troch týždňov, z akcie EVERESTING, ktorá je jednou z mnohých cyklopočinov, ktoré v priebehu roka aktívne organizuje Rado „Dolfik“ Tilandy.


Ako to dopadlo?

Trojhodinovka mala početnejšie zastúpenie takmer tridsiatky bikerov, takže pre najlepších na ekvivalente približne 60 kilometrovej trasy sa v čele už naozaj pretekalo. Mužskú kategóriu ovládol s 12timi okruhmi Vladimír Jelínek, ktorý sa odpútal od prenasledovateľov ešte niekoľko okruhov pred cieľom.

Odštartovali aj štyri zástupkyne nežného pokolenia a vavríny zožala Marcela Kašjaková. Vytrvalých bežcov sa zišlo tiež bezmála tridsať a najviac okruhov zvládol odbehnúť Stanislav Ďuriga (16 okruhov) a medzi ženami Romana Škorvánková (13 okruhov). Spomedzi piatich štafiet finišovali najlepšie bežec Tomáš Podpera s bikerom Erikom Zemanovičom v čase 2:58:00. Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.


Vyhlásenie prebehlo vo svižnom tempe bezprostredne po dojazde do cieľa a tým bola príjemná FREE nedeľa a asi už aj celá sezóna ukončená. Rado však nepoľavuje v organizátorskom úsilí a už teraz chystá budúcoročné akcie, ako napríklad májovú obdobu týchto pretekov, LOVE Trenčín, samozrejme novembrový FREE Trenčín a medzi tým obľúbený koncept Vrchárskej koruny Trenčianskej.

Komu neprekáža ani zima a mráz a poslednou rozumnou teplotou sa s bikom nelúči, pre toho zasa „Dolfík“ otvorí aj nejakú tú „Winter Psycho Edition“, kto ho pozná vie, že označenie „Psycho Edition“ nesie väčšina jeho výjazdov .

Zdroj fotografií: Peter Sobek, Rado Tilandy, Dzandzula
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up