Kalendár podujatí

Logo: MTBIKER Hornonitrianska Enduro séria - Drozdovo MTBIKER Hornonitrianska Enduro séria - Drozdovo

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria - 1. kolo za nami

SKI Centrum Drozdovo hostilo ako nová lokalita prvé kolo podujatia, na ktoré som už v pozvánke odporúčal prísť v sobotu. Keďže to bola aj pre mňa neznáma oblasť, musím povedať, som veľmi rád, že som sám svoju radu poslúchol.

Sobota - deň tréningu

Po skoro dvojhodinovej ceste sme v sobotu na obed zastavili na malej lúčke pred penziónom. Tu sme si aj rozložili stany a ponáhľali sa na tréning. Lanovka sa nachádza kúsok pod penziónom a je pri nej všetko, čo potrebuješ. Keďže bolo poriadne teplo a z cesty sme boli hladní, hneď sme si šupli v bufete jeden vychladený radler s gulášom, zoznámili sa s organizátormi a postavili sa do radu. Na vrchol ťa vyvezie lanovka s pomou. Veru, mal som celkom strach, že si pomu nezvládnem dať medzi nohy a "rozsekám" sa na hanbu hneď na začiatku. Našťastie sa mi nič také nestalo, ale určite tento spôsob nie je taký jednoduchý, ako kotva v Kálnici. Kopec to nie je veľký a na vrchole si za chvíľu.


Cieľ bol najazdiť každú RZtu aspoň dvakrát. Začali sme najľahšou a tou bola druhá. Celkom príjemný pumpovací flowtrail s minimom ťažkých pasáží. Na rozjazd určite ideálny. Pokračovali sme jednotkou a štvorkou. Tu sa prejavil charakter enduro pretekov. Podklad bol prírodnejší, sypkejší, rockgardenov a technickejších úsekov pribudlo. Keďže som počul, že najťažšia RZta je tretia, nechal som si ju na koniec. Toto nebol zrovna najlepší nápad.

Na trať sme si museli vyšliapať troška mimo bikeparku, ale nič strašné. Bola pekne označená a hneď po pár metroch nasledoval prvý ťažký úsek. Charakteristickou črtou tejto trate boli rockgardeny a skratky cez dropy. Dropy boli dosť technicky náročné ale odmenou boli ušetrené sekundy. Obchádzky však neboli o nič ľahšie. Ja som bohužiaľ rozrezal zadný plášť na kameni, takže väčšinu trate som si potlačil. Našťastie som bol pripravený a pri stane som si plášť vymenil. Vďaka tomu som však nestihol už lanovku a tak som si trať nenajazdil.


Okolo 17tej sme rozložili pri stanoch gril a mohla sa začať “komunitná” časť pretekov. Netrvalo dlho a susedia odvedľa si k nám na gril hodili klobásky a už to išlo. Týmto pozdravujem Bačiho, Alma a Bašu. Z diaľky sme videli prichádzať oblaky, tak sme sa stiahli pod altánok.


Večer prišli kolegovia z MTBIKERu a prisadol si k nám aj pán vlekár. Začalo celkom dosť pršať a tak sme okolo polnoci posedenie rozpustili, aby sme sa vyspali. To sa nám úplne nesplnilo, keďže hrozne fúkalo a mal som pocit, že sa mi rozpadá stan.

Nedeľa - deň pretekov

Ráno som do seba hodil raňajky s kávou a išli sme stavať bannery a hlavne našu nafukovaciu bránu. Prekvapivo to nebolo také ťažké, ako som čakal a brána stála relatívne rýchlo. Okrem štartu slúžila aj ako pekné miesto na fotky.


Zaregistroval som sa s číslom 68 a prehodil pár slov s organizátorom Dominikom alias Precedom. Keďže bolo dosť práce a môj štart sa blížil, dohodli sme sa, že ešte po pretekoch dáme kávu a pokec.


Štartoval som okolo 11:00. Celé preteky dával moderátor organizačné pokyny cez mikrofón, takže sa nemohlo stať, že ste na štart zabudli prísť. Výšľap na kopec bol pre mňa našťastie celkom krátky a nie veľmi prudký. Na kopci bola pripravená občerstvovačka, kde nikdy nič nechýbalo. Dokopy bolo prihlásených okolo 110 pretekárov, čo znamenalo, že na niektorých štartoch sa tvorili rady. Nebolo to však nič hrozné a pekne to odsýpalo. Po organizačnej stránke to mali chalani pekne "zmáknuté".


Po daždi bola hlina oproti predošlému prašnému dňu taká akurát. Nešmýkalo sa, v zákrutách to držalo, len obávané kamene na tretej RZte boli trošku slizké. To, že nie som na pretekárske tempo zvyknutý, som zistil hneď. Snažil som sa ísť rýchlo a to malo za následok chyby, ktoré ma stáli kopec času. Ani jednu RZtu som neprešiel čisto. Najhoršie dopadla spomínaná tretia RZta, kde som stratil dokopy okolo minúty času. Výhovorka, že som to nemal najazdené, neobstojí. Kolegovia to išli "na oči" a ešte k tomu na HTčkách a obaja mali lepšie výsledky ako ja. Nuž, človek sa učí na vlastných chybách. Pre mňa je hlavné, že som preteky dokončil v zdraví a bicykel tiež obstál bez väčších škrabancov a technických problémov.


Po prejazde finishom sme sa išli najesť a dať zaslúžené pivko. Súťaž na moje prekvapenie skončila celkom rýchlo. Ani som sa nenazdal, už bolo vyhlasovanie víťazov, ktorým samozrejme gratulujem. Neviem pochopiť, ako dokážete ísť tak rýchlo, klobúk dole.

Stupne víťazov

Prvé miesto v kategórii muži vyhral Lukáš Lukáč so štvorsekundovým náskokom a časom 00:08:10.5. Na druhom mieste skončil Jakuba Linda a víťaznú trojku uzavrel Marek Milch s časom 00:08:43.1. Za ženy zobrala víťazný stupienok Zuzana Hrnčiariková s neuveriteľnou 30 sekundovou rezervou na druhú Michaelu Stankociovú. Katka Vystrčilová prišla do cieľa s časom 00:12:22.6. V kategórii e-bikov vyhral Ondrej Bene s časom 00:08:40.9. Za ním nasledoval s presne dvojsekundovým odstupom Ľuboš Vičík a o necelú ďalšiu sekundu prišiel do cieľa Andrej Slivka s časom 00:08:43.7. Štvrtú kategóriu juniorov vyhral s prehľadom Adam Hricko s časom 00:08:48.2. O druhé miesto sa pobili Aurélio Duchoň a Matúš Lipka. Tentokrát vyhral Aurélio s časom 00:09:06.6 a Matúš skončil na treťom mieste s časom 00:09:12.0. Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.


Po zbalení stanov a všetkých reklamných predmetov som si ešte odchytil Precedu na spomínanú kávu. Preteky podľa jeho slov dopadli dobre a bez väčších problémov. Škoda len, že musela byť prvýkrát privolaná sanitka. Našťastie to bolo “len” vykĺbené rameno. To však k tomuto športu patrí a želám skoré uzdravenie.


Spolupráca

Okrem pretekov, ktoré sme podporili ako finančne, tak aj servisným balíčkom, ktorý ste mohli v prípade potreby využiť, sme začali rozhovor aj o podpore pre Bojnické traily. Tie stavia práve o.z. Hornonitrianske stopy a niekoľkokrát som ich už navštívil. Je tam vidieť kus dobre odvedenej práce. Keďže by sme chceli, aby naša podpora mala zmysel a bola dlhodobá, formu sme nechali práve na chalanoch, podľa toho, čo potrebujú. Verím, že sa dohodneme a stretnutie na pretekoch nám otvorilo dvere, aby sme spoločne posunuli jazdenie v Bojniciach zase o kúsok vyššie.

Zatiaľ by som aspoň takto aj teba, ktorý čítaš tento článok, chcel poprosiť. Či už pôjdeš jazdiť do Bojníc alebo na iné traily, správaj sa slušne, nestavaj skratky a nelegálne trate. K chodcom buď milý, obchádzaj ich opatrne, aby nedochádzalo k zbytočným stretom. Chalani to majú ťažkú robotu aj bez zbytočného vysvetľovania a "hasenia" konfliktov s majiteľmi pozemkov. A ak chceš jazdiť aj naďalej, musíme sa správať jeden k druhému slušne a ohľaduplne.

Správa pre pretekárov na záver. Kamarát urobil množstvo fotiek a je dosť možné, že tam bude mať aj teba. Môžeš ho kontaktovať na Instagrame. Ďakujem za parádne preteky! Dúfam, že sa vidíme aj na ďalšom kole.

Zdroj fotografií: Flanči Photo
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up