Kalendár podujatí

Logo: Donovalský drapák Donovalský drapák

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Donovalský drapák 2021 - najkrajšia prírodná MTB trať na Slovensku?

Hodnotiť, že je niečo najkrajšie, je vždy subjektívne, no moja každoročná účasť na tejto akcii ma neustále utvrdzuje, že mám asi pravdu. Napokon, presvedčte sa na vlastné oči...

Pamätám si, akoby to bolo včera, na svoj prvý report z Donovalského drapáku. No a potom, keď si to človek zráta, máme 2021 a už ubehlo 7 rokov. Vtedy bola trať úplne odlišná, nešlo sa ani po hrebeni smerom na Hiadeľské sedlo, zjazdovali sme na Motyčky a viac sme sa motali okolo Donovál vrátane údolnej stanice na Novú Hoľu. Dokonca na druhý deň ste si ešte mohli „buchnúť“ XCO v rámci Slovenského pohára...čo som v 2014 aj spravil. Ale v ďalších rokoch dostala trať výrazný „facelift“, ktorý ju razom katapultoval medzi moje top podujatia. Najmä, keď sa pridal spomínaný úsek cez Kečku, Hiadeľské sedlo, Kalište. Prečo? Takto má podľa mňa vyzerať poctivá MTB trať a všetko bez jedinej klopky.

Tým nechcem povedať, že klopené zákruty alebo flow traily nemám rád, no osobne som fanúšik „prirodného“ jazdenia v horách. Okrem kameňov a koreňov sa okolo vás neustále „vystrkuje" majestátny začiatok hrebeňa Nízkych Tatier, otočíte hlavu a „vyskočí" zase hrebeň Veľkej Fatry s dominantou Krížnej. Možno sa až príliš rozplývam, ale úprimne...vymyslieť a uskutočniť niečo také v rámci Slovenska so všetkými našimi zákonmi, urbármi, ochrannými pásmami a obmedzeniami na hranici 2 národných parkov, mi stále príde ako malý „Donovalský“ zázrak. Preto každý rok neváham vziať kameru a trať natočiť, navyše ma vždy niečím prekvapí. Napríklad tým, že po rokoch jazdenia a pretekania sa stále môže stať, že prepálite tempo a strmé kopce vás nemilosrdne vytrestajú.


Výsledky nájdete tu, záznam v aplikácii Strava zase tu.

Vo videu spomínam aj ďalšie akcie, ktoré sa budú konať a myslím, že podobná reportáž môže veľmi dobre poslúžiť ako zdroj motivácie...teda aspoň dúfam. Takže už túto sobotu nás čaká spomínaný ŠKODA Horal MTB maratón no a 21. 8. náš MTBIKER Novodubnický maratón. Tam je na výber množstvo tratí a vyberie si určite každý, vrátane začiatočníkov.

Nielen preteky

Donovaly ale rozhodne nie sú len o náročných zjazdoch, alebo kopcoch. Ponúkajú pestrý mix jazdenia a množstvo zaujímavých miest, doslova kúsok od seba a vhodné aj pre pohodové výlety.


Viacero tipov a videí nájdete v našom „Malom sprievodcovi okolím Veľkej Fatry“, nesmie chýbať ani Vlkolínec, Smrekovica a hrebeň na Malinô Brdo.

Alebo niečo na peši? Potom tu máme v rámci nášho kanálu MTHIKER aj výlety na Ploskú a Chatu pod Borišovom, alebo Chabenec z Magurky. Možno dobré tipy na neskorú letnú dovolenku.

report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up