Kalendár podujatí

TURIECKAP - Memoriál Petra Vričana, MTB XCO, UCI C1

MTBIKER odporúča toto podujatie
Sme mediálnym partnerom akcie.

Reportáž z podujatia

Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra - 1. Turieckap

V dňoch 15. – 16. apríla 2023 sa uskutočnilo 1. kolo Slovenského pohára v MTB cross country v Turčianskych Tepliciach. Poďte sa so mnou pozrieť na to, ako vyzerajú takéto preteky z pohľadu hobby cyklistu.

Podujatie má dlhodobú históriu, sám si ho pamätám ešte zo svojich mládežníckych čias, kde som sa ako mladý „bažant“ učil tejto super disciplíne. Od tej doby sa veľa zmenilo a dnes sa na týchto pretekoch zúčastňujem ako pretekár kategórie masters A.

Kategórie masters

Okrem hlavných kategórií nájdete v seriáli slovenského pohára aj masters kategórie, ktoré sú určené pre ľudí, ktorí nie sú profesionálni cyklisti, no radi sa zúčastňujú na XCO pretekoch. Kategórie sú rozdelené nasledovne:

  • masters A 30 – 40 rokov
  • masters B 40 – 50 rokov
  • masters C 50 a viac rokov

Aby ste mohli štartovať na týchto pretekoch, musíte vlastniť licenciu SZC v príslušnej kategórii. Ako som už napísal, v minulosti ma táto disciplína veľmi bavila, no v junioroch som dal prednosť cestnej cyklistike. Po rokoch som sa chcel ku cross country vrátiť ako amatér, no do tridsiatich rokov bolo možné pretekať len v kategórii elite. Tak som si chvíľu počkal a po tridsiatke som nabral nový dych.


Čaro disciplíny

Ak sledujete XCO, tak určite viete, že ide o veľmi dynamické a náročné odvetvie cyklistiky. Okrem super kondície tu musíte dobre ovládať techniku jazdy na svojom biku v maximálnej záťaži. Charakter pretekov je úplne iný ako napríklad na cyklomaratóne, proste ide sa tu „šrot“ systémom štart - cieľ. Osobne mi to vyhovuje z časového hľadiska. Do jeden a pol hodiny je po pretekoch a ja tak nestratím celý deň, ako keď sa zúčastním napríklad nejakého maratónu.

Tak isto príprava na takéto preteky vám nezaberie tak veľa času ako tréning na nejaký dlhý cyklomaratón. Namiesto objemnejších vytrvalostných tréningových blokov vám stačia kratšie dynamické veci + kondičný tréning v posilke, čo určite oceníte, ak máte časovo náročnejšiu prácu a malé deti.


Náročná trasa

Okruh v Turčianskych Tepliciach je situovaný v miestnom lesoparku s názvom Bôr. Trať je charakteristická množstvom koreňov, ktoré sa nachádzajú po celej jej dĺžke. Okrem toho sú tu spravené aj ďalšie zaujímavé technické pasáže, ako rockgardeny, twister, množstvo skokov a dropov.


Kondíciu preveria náročné stúpania a celkovo vás môže tento okruh slušne „rozsekať“. Čo sa týka parametrov, veľké kolo meria 4,7 km a má prevýšenie 150 m.


Výber plášťov do tradičného počasia

... vzhľadom na to, že som bol v červených číslach, uznávam jeho kvality a idem si svoje.
Za tie roky, ktoré sa tu zúčastňujem na pretekoch, si ani nepamätám iné podmienky, ako 8 °C, dážď, poprípade sneženie. Inak tomu nebolo ani tento rok. Deň pred pretekmi poriadne lialo a ja som mal dilemu, aké plášte obujem. Nakoniec som sa rozhodol pre univerzálne plášte Victoria Saguaro 2,2. Aj napriek hustejšiemu vzoru verím, že sa „nezabijú" a pôjdu dobre.

Deň D

Štart sme mali v sobotu (15. apríla 2023) o 10:30. Zo Žiaru nad Hronom to mám do Turčianskych Teplíc na skok, a tak o 8:45 vyrážam na miesto. Prezentácia tu ide pomerne rýchlo, no pravdaže stretávam aj kamošov, s ktorými prehodím pár slov a zrazu mám 20 min. do štartu, pričom 10 min. pred už musíte byť k dispozícii rozhodcovi pri radení do štartovacieho koridoru.


Ešteže som cestoval na „plašáka“, teda oblečený v pretekovom drese, a tak som ešte stihol absolvovať krátke rozjazdenie. Čakali nás 4 kolá, čo je vzhľadom na podmienky celkom slušná „nálož".

Priebeh pretekov

Bohužiaľ, cez týždeň sa mi nepodarilo ísť si pozrieť trať, a tak idem „na oči“.


... 3,2,1 štart a full gas. Hneď sa zaraďujem na druhé miesto za českého pretekára. Idem s ním celý okruh, pričom sme si od ostatných vytvorili slušný náskok. Po prvom kole zisťujem, že kolega z Čiech v tempe nezvoľní a vzhľadom na to, že som bol v červených číslach, uznávam jeho kvality a idem si svoje.


Prídete, odpretekáte, ak sa umiestnite, tak do polhodiny po dojazde je vyhlásenie a dovidenia.
Trasa je parádna, hravá a nemám problém so žiadnou pasážou. Plášte mi v rámci možností držia. No aj napriek tomu sú tu úseky, ktoré sú nezjazdné a treba ich vybehnúť. Aj naďalej sa pohybujem na druhom mieste a za mnou asi 1 minútu jazdí poľský pretekár, ktorého si priebežne kontrolujem v úseku trate, kde sa oproti sebe stretávame. V treťom okruhu ho lámem a definitívne mu odskakujem, pričom si upevňujem svoju pozíciu. Počas celých pretekov sa mi ide dobre a držím si približne rovnaké tempo.

Ani som sa nenazdal a už mi zvonia do posledného okruhu. Svoje druhé miesto som teda doviezol až do cieľa. Z pretekov som spravil aj krátke reels na svojom Instagrame.


Komplet výsledky z obidvoch dní nájdete na tomto odkaze.

Záver


Preteky boli zorganizované na výbornej úrovni. Pravdaže, nečakajte také veci ako na maratóne, že v cene štartovného budete mať uvítací balík, obed, tombolu a podobne. Na podujatí slovenského pohára to beží v „race" režime. Prídete, odpretekáte, ak sa umiestnite, tak do polhodiny po dojazde je vyhlásenie a dovidenia.

Osobne mi v cross country pretekoch nejde až tak o výsledky. Viac ma teší možnosť jazdiť naplno po trase, ktorá nie je monotónna, na ktorej sa stále niečo deje a kde treba pri maximálnom nasadení na 100 % ovládať svoj stroj.

V súčasnosti si myslím, že seriál domácich podujatí ponúka veľmi kvalitné trasy, ktoré zodpovedajú úrovni C1. Ak ste v mojom veku a hľadáte podobnú zábavu, tak určite vám odporúčam skúsiť práve túto disciplínu.

Zdroj fotografií: Dušan Gríger
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up