Kalendár podujatí

M SR časovka do vrchu; všetky kategórie

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v časovke do vrchu 2023 - na „samotě“ u lesa

„Zavretý“ medzi ihličnanmi, výhľady na nekonečné lesy, len ty, tvoj bicykel a kopec. Vitajte na Kasárňach.

Práve tie sa totiž 9. septembra 2023 stanú dejiskom a cieľom tohoročných Majstrovstiev Slovenskej republiky v časovke do vrchu. Pretekárov tak nečaká len nádherné prostredie Javorníkov, no niekoľkých „vyvolených“ aj novučičký dres so slovenskou trikolórou.

Trať, ktorá klame telom

Základom každej dobrej časovky do vrchu je, samozrejme, kopec. V tomto prípade stavili organizátori na javornícke Kasárne, ktoré prebrali štafetu po takých velikánoch, akými sú napríklad Skalka, či Martinské hole. Hoci tu na pretekárov nečaká dokonale vyrovnaný sklon, aký cyklistov vie priviesť k vysielaču nad Kremnicou, ba ani nekonečná cesta k obľúbenému turieckemu lyžiarskemu stredisku, predsa len nie je taká, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

mapa
„Ľavá strana“ z obce Štiavnik vedie Buntovou dolinou po hladkom, iba 7-ročnom asfalte, pričom žiacke kategórie a kadetky absolvujú mierne skrátenú verziu o dĺžke 5,2 km s prevýšením 304 metrov. Ostatné kategórie čaká plných 8,8 km s nastúpanými 430 metrami. Netreba sa však nechať uchlácholiť priemerným sklonom okolo 5 % - v prvej tretine je totiž kopec výrazne „utiahnutý“, aby sa napokon sklon zlomil a prišlo aj ku krátkemu zjazdu.

cesta v lese, bickyel Giantcesta v lese

„Profi“ preteky tak, ako ich poznáme

Podmienky účasti a prihlasovanie sú podobné s ostatnými pretekmi, ktoré usporadúva Slovenský zväz cyklistiky. Registrácia na preteky prebieha, podľa zvyku, priamo na stránke zväzu. Uzavretá bude 7. septembra. Preteky sa takisto riadia pravidlami UCI a SZC pre túto sezónu.

výhľad na hory, lesy, cyklista

Kto všetko môže prísť súťažiť?

Prvou podmienkou účasti je platná licencia UCI pre túto sezónu. Inak je „vypísaných“ deväť kategórií, od mladších žiakov až po elitnú mužskú a ženskú kategóriu. Pre žiacke kategórie činí štartovné 3 €, pre kadetské a juniorské kategórie 5 € a „eliťáci“ to majú za 7 €. Odmenou budú, okrem majstrovského dresu, medaily a vecné ceny.


O Kasárňach máme spracované aj video v rámci série najkrajších stúpaní a hoci Imro absolvoval do kopca „pravú stranu“, tá ľavá v kráse nezaostáva. Komu prostredie Javorníkov „sadne“ najviac a bude sa budúci rok pýšiť titulom majstra?

Kompletné propozície nájdeš na stránke Slovenského zväzu cyklistiky.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up