Základ domáceho servisu od Weldtite – s čím začať?

Servis, ako aj údržba bicykla vie byť niekedy trochu komplikovaný, ale väčšinou sa jedná o základné úkony, s ktorými si poradíte aj doma. Stačí mať tú správnu výbavu.

Anglická značka Weldtite pôsobí na trhu už naozaj dlhú dobu a za ten čas sa jej ponuka výrazne rozčlenila a špecifikovala. Dnes sa pozrieme na úplný základ, ktorý môže tvoriť štartovú čiaru v prípade, že so servisom a údržbou nemáte veľké skúsenosti alebo požadujete len to najnutnejšie.


Čistenie a údržba

Základom každej údržby bez ohľadu na to, aká je náročná, je vždy „očista“. V tomto prípade ponúka Weldtite viacero alternatív. Základ tvorí klasický univerzálny čistič Dirtwash s rozprašovačom, ktorý môžete bez problémov využiť na celý bicykel a vo väčšine prípadov bude jeho sila dostatočná.

Samozrejme, problémom nie je ani karbón alebo špeciálna povrchová úprava niektorých rámov. V prípade, že chcete, aby mal prostriedok minimálny dopad na životné prostredie, môžete siahnuť po verzii PURE. Ten je postavený kompletne na prírodnej báze.


Na odmastenie silne zanesených reťazí a komponentov sa výborne hodí Dirtwash Citrus Degreaser, ktorý ma o niečo vyššiu silu a uľahčí vám údržbu týchto namáhaných častí. Opäť je k dispozícii aj kompletne prírodná alternatíva zo sady PURE.


Práve vyššie spomínané prostriedky môžete výborne použiť ako náplň do práčky reťaze. Tá sa hodí aj v prípade, ak máte obmedzené možnosti údržby, a pritom chcete udržať pohon stále v čo najlepšom stave. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Ak nechcete veľa riešiť a potrebujete základné veci na bežné čistenie, môžete zvoliť priamo niektorú sadu. V nej nájdete všetko potrebné a pekne pokope. Vhod môže prísť aj praktické vedro, v ktorom si ju môžete hodiť do auta v prípade presunu. Doplniť ju po čase môžete sadou špeciálnych kief, ktoré celkovú údržbu spravia efektívnou a rýchlou. Ceny sú rôzne a viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Mazanie

Druhou základnou časťou je mazanie a pri ňom Weldtite ako špecialista ponúka naozaj bohatý výber pod dcérskou značkou TF2. Výberom správneho maziva pre konkrétne podmienky nielen udržíte hladký chod pohonu počas celého výjazdu, ale rovnako si ušetríte robotu pri čistení neskôr.

V prípade suchých a prašných podmienok sa hodí TF2 Plus Dry, ktorý dostatočne lubrikuje, a pritom na seba viaže minimálne množstvo nečistôt. Naopak, ak je mokro, blato alebo vás čaká dlhý pobyt v teréne, môžete využiť TF2 Extreme Wet. Kompromisom medzi obomi mazivami je univerzálny TF2 Performance, určený pre väčšinu bežných (kombinovaných) podmienok.


Rovnako sú dostupné aj alternatívy postavené na čisto prírodnej báze, takže pri následnom čistení a odmasťovaní nebude trpieť napr. váš pekný trávnik alebo záhradka.


Celkovo je olejov v ponuke ešte oveľa viac a rovnako nájdete aj rôzne veľkosti. Pre čo najrýchlejšiu aplikáciu môžete využiť aj olej TF2 v spreji.

Pre základnú údržbu stredových zložení, hlavových zložení alebo nábojov, využijete mazací tuk TF2 s teflónom. Jeho zloženie funguje v širokom teplotnom rozmedzí -30 až +130 °C a teflón dokonale ochráni povrch pred nečistotami. Celkovo zloženie maziva veľmi dobre odpudzuje vodu. Navyše, pre pohodlnú aplikáciu sa výborne hodí pištoľ. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

V prípade, že máte karbónové diely ako sedlovka alebo riadítka, treba ich uťahovať s citom. Následnému neželanému pretáčaniu pomôže montážna pasta TF2, ale svoje využitie nájde aj pri hliníkových dieloch. Jednoducho, všade tam, kde chcete mať istotu, aby komponent držal na svojom mieste.


Servis – základ

Bez ohľadu na to, do akého veľkého servisu sa hodláte púšťať, predstavujeme vám časti, ktoré tvoria úplný základ. Vďaka nim ľahko zvládnete bežnú základnú údržbu bez potreby návštevy servisu. Zrejme tým hlavným sú imbusové klúče z kvalitnej ocele, kľúče Torx, bič a sťahovák na kazetu, či kľúč na pedále. Samozrejme, pri niektorých dieloch je dobré sa pozrieť na kompatibilitu s vašimi komponentami – napríklad pre počet rýchlostí a vzhľadom na výrobcu. Všetko nájdete uvedené pri danom náradí.


Pomerne dôležité sú 2 časti súvisiace s reťazou – mierka opotrebenia a nitovač. Vďaka mierke neprestrelíte životnosť reťaze, takže tá vám následne nezničí aj ostatné časti ako sú kazeta a prevodníky a nitovač využijete v prípade montáže tej novej v prípade, že nemá rýchlospojku.


Ak máte záujem o širší sortiment pre údržbu a servis vášho bicykla od anglického Weldtite, navštívte stránka dovozcu, kde zároveň nájdete aj všetky detaily a presné špecifikácie.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
keyboard_arrow_up