Druhé kolo Svetového pohára – novinky, súboje, pády a návrat kráľa

Nemecký Albstadt priniesol atraktívnu novú disciplínu, výbornú divácku kulisu, poriadne šmykľavú trať a rovnako návrat kráľa.

Úvodné podujatie v Afrike znamenalo pre fanúšikov XC poriadne osvieženie vďaka súboju v elitnej kategórii Schurter vs. Gaze, pričom sa rozhodlo až v dramatickom závere. Sam Gaze pretrhol dominanciu Švajčiara a fanúšikovia boli nadšení. Nie snáď z porážky Nina, ale najmä z dôvodu celkovej atraktivity. Každý preto očakával a dúfal v podobne napínavé divadlo...

Nová disciplína

Albsatd bola aj premiéra pre disciplínu s názvom Short Track (XCC), ktorá mala za cieľ priniesť svieži vietor a najmä účasť tých najlepších. Predchádzajúci eliminátor tento trend nenastolil a skôr priniesol vlnu nových jazdcov úzko sa zameriavajúcich na krátky šprint. Diváci chcú ale vidieť súboje hviezd a tomu pomohlo najmä zaradenie XCC do celkového bodovania svetového pohára, kde víťaz berie polovicu ako pri klasickom XCO, teda 125. To už bola dostatočná motivácia, rovnako ako možnosť zlepšiť si pozíciu na štarte pred nedeľou a v piatok sa tak na štart postavili top jazdci. Short Track sú v podstate preteky na 25 minút a veľkému úspechu sa tento formát teší v Amerike napr. na festivale Sea Otter Classic. Konajú sa na kratšom (zjednodušenom) okruhu v dĺžke cca 1- 1,5 km.


Medzi divákmi a najmä pretekármi slávil XCC úspech a priniesol výborné a atraktívne súboje. Medzi ženami triumfovala Annika Langvad (Specialized Racing) a medzi mužmi Mathieu van der Poel. Tomu táto disciplína sedí ako ušitá, pretože sa charakterom veľmi podobá cyklokrosu a rozhodol doslova raketovým nástupom v poslednom kole. Naopak, zabaliť musel Nino Schurter, a to pre technické problémy s radením – možno sa mu nakoniec skutočne niekto „hekol“ do bezdrôtového Eagla .

XCC ženy Elite


XCC muži Elite


Nedeľa a veľké finále

Na okruh malo výrazný vplyv nepriaznivé počasie a z trate vznikla doslova kĺzačka. Jej nástrahy si pri tréningoch vyskúšali viacerí a nechýbali mnohé pády. Samozrejme všetkému pomohlo tradičné albstatské lepivé blato, ktoré pridávalo na bikoch doslova kilogramy – ak ste boli v sobotu jazdiť u nás v Dohňanoch, máte zrejme dokonalú predstavu . Celkovo sedí trať najmä „vrchárom“, ak môžeme použiť dané označenie pre súčasnú špičku jazdcov a vidieť to najmä na výbere bikov. V súčasnosti začínajú dominovať štartovému poľu celoopdružené modely, pre Albstadt volila väčšina skôr hardtail. Dôvodom je naozaj dlhé a náročné stúpanie, kde sa hodí každý gram dole...


Nedeľný štart elity načali tradične ženy a bolo to skutočné divadlo. Klzká trať pripravila množstvo pádov a najmä na skalnom drope Mitas Abbey sa diali veci. Počet bikeriek, ktoré opustili svoj stroj, sa nedalo ani spočítať a nakoniec väčšina volila pomalšiu „chicken line“. Jolanda Neff ale žiadny problém nemala a prišla si systémom štart – cieľ pre víťazstvo s obrovským náskokom 2:16 min.


Výsledky ženy Elite:
  1. Jolanda Neff / SUI, Kross Racing / 1:36:17 hod.
  2. Yana Belomoyna / UKR, CST Sandd American Eagle / +2:16
  3. Anne Tauber / NED, CST Sandd American Eagle / +2:25


Preteky mužov priniesli oveľa dramatickejší priebeh, najmä čo sa boja o celkové prvenstvo týka. Po piatkovom neúspechu vyrazil dopredu ako raketa Nino Schurter, ale postupne bol dobehnutý skupinou, v ktorej nechýbal Mathieu van der Poel, Mathias Flückiger, či Maxime Marotte. Najlepšie, že každý z nich sa neskôr pokúsil o nejaký útok, ale vždy sa dokázali odpútať len na pár sekúnd. Naopak, víťaz prvého kola - Sam Gaze - začal dobre, no postupne sa prepadal dozadu. Nikto nevedel, či sa jedná o defekt alebo iné technické problémy, ale Gaze jednoducho nebol vo svojej koži a nakoniec ani nedokončil. Tesne po štarte skončil aj Jaroslavov Kulhavý, ktorý pre zmenu ohol reťaz.


Nakoniec so Schurterom vydržal najdlhšie Stéphane Tempier, ktorý sa postupne dotiahol zozadu, ale na finálny útok v poslednom kole nenašiel odpoveď. Schurter si tak prišiel pre ďalšie víťazstvo a rozhodne si spravil chuť po nepodarenom Short Track-u – rovnako sa dostal na čelo celkového poradia. O tretie miesto zvádzali súboj van der Poel a Marotte, z čoho lepšie vyšiel Holanďan.

Čo treba jednoznačne vyzdvihnúť je atmosféra, o ktorú sa postarali diváci. Tí obsypali trať a na niektorých miestach to vyzeralo ako na štadióne. Hnali jazdcov dopredu a tí sa dokázali vybičovať k poriadnym výkonom a celkový priebeh rozhodne nebola nuda.

Výsledky muži Elite:
  1. Nino Schurter / SUI, SCOTT-SRAM MTB Racing Team / 1:28:08 hod.
  2. Stephane Tempier / FRA, Bianchi Countervail / +0:16
  3. Mathieu van der Poel / NED, CORENDON-CIRCUS CYCLOCROSS TEAM / +0:40



Všetky záznamy a rovnako výber najlepších momentov nájdete na stránke redbull.tv. Kompletné výsledky vo všetkých kategóriách nájdete na tomto odkaze.

Ďalšie kolo prinieslo opäť výborné divadlo a atraktívne súboje, čo je zrejme najlepšia pozvánka do Nového Města na Moravě. Trať plná koreňov má úplne iný charakter a uvidíme, čo prinesie – nezabudnite, už tento víkend .

(zdroj fotiek: FB UCI Mountain bike, FB Cannondale Factory Racing, SCOTT-SRAM MTB Racing Team)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up