Základné kúsky letného šatníka -  čo by nemalo chýbať žiadnej bikerke?

Skriňa síce praská vo švíkoch, ale vy aj tak neviete, čo si obliecť na výjazd? Riešenie je pomerne jednoduché a niekedy stačí naozaj pár kvalitných vecí, z ktorých poskladáme nejeden športový outfit.

Myslím, že môžem smelo tvrdiť, že už dávno neplatí, že leto je ročným obdobím plným slnka a príjemných teplôt, ale čoraz viac sa stretávame s premenlivosťou a výkyvmi počasia. Mnohé z nás sa venujú jazdeniu najviac práve v tejto časti roka, preto vám predstavím svoj pohľad na dámsky cyklistický šatník a jeho špecifiká.


Na začiatku musím zdôrazniť, že cyklistike sa venujem len na úplnej “hobby” úrovni a aj vďaka priateľovi sa postupne stala dôležitou súčasťou môjho životného štýlu. Nepatrím medzi aktívnych účastníkov rôznych cyklistických pretekov, aj keď som si ich už pár vyskúšala, ako napríklad tohtoročný QUICK SPORT Jarný šprint.

Takže nejazdím v nejakých extrémnych podmienkach, pretože si výjazdy viem dopredu naplánovať, no napriek tomu som sa ani ja nevyhla nejednej búrke či jazdeniu v blate. Poznáte to, sú situácie, kedy si jednoducho potrebujete ísť vyvetrať hlavu bez ohľadu na to, aké je vonku počasie. Nemyslím tým samozrejme, že by som sa dobrovoľne vybrala jazdiť pomedzi blesky, v zásade som dosť “bojko”, takže, ak počasie nedáva aspoň čiastočne zelenú, radšej si vyberiem nejakú inú aktivitu. Ale keďže sa bavíme o jazdení v lete, môže sa pokojne stať, že vyrazíme za úplného “azzurra” a skončíme mokrí do nitky .


Pre mňa je výber cykloblečenia, asi ako pre väčšinu žien, otázka komfortu a pekného dizajnu. S rastúcim počtom najazdených kilometrov sa však na dopĺňanie nových vecí pozerám o niečo viac z pohľadu funkčnosti a použitých materiálov. Zo začiatku som mala skriňu preplnenú lacnými dresmi, veď na farbe predsa záleží a z každej predajne na mňa kričali rôzne veselé kombinácie, ktoré jednoducho musím mať . V tomto prípade ale skutočne platí, že menej je niekedy viac a dnes už radšej doma držím menší počet o čosi drahších, ale výrazne kvalitnejších kúskov do rôznych podmienok.

Keď už som začala tými dresmi, tak sa im chvíľu povenujem. Kedysi som si nevedela predstaviť vyraziť na bike bez ruksaku, kam som naskladala všetko potrebné - od náhradnej duše, pumpy, nejakého jedla až po telefón, či bundu. Skúsenosti ma však naučili, že pokiaľ nejdem na celodenný výjazd, viem sa pekne “naskladať” do zadných vreciek dresu, preto ich hĺbka a prevedenie sú dôležitým kritériom výberu.


Rovnako si dávam záležať na dostatočnej dĺžke zadného dielu, aby som mala chránený spodný chrbát a dres mi nevyliezal počas jazdy smerom hore. Nezanedbateľnou súčasťou dresov je zips, ktorý mi pomáha regulovať teplotu, takže do kopca ho automaticky rozopínam. Naopak, v zjazde má zapnutý dres nielen termoregulačný význam, ale ochráni tak výstrih pred nežiadúcim hmyzom.

Keďže ako každá žena v lete rada nosím tielka, nie som veľmi nadšená z opálenia podľa rukávov. Preto som sa zo začiatku zameriavala najmä na dresy bez rukávov, za čo som bola doma “sekýrovaná”, pretože som sa bežne vrátila z výjazdu s poriadne spálenými pleciami. Rukávy vnímam dnes už aj ako aspoň miernu ochranu v prípade pádu, takže som sa zmierila s tým, že tie pásiky na rukách proste k tomu patria .


Keď už je reč o pásikoch, väčší extrém sa u väčšiny jazdcov prejaví asi na nohách. Ja som si tiež nedávnym celodenným výjazdom počas slnečného dňa v Dolomitoch bez natretia nôh ochranným krémom zavarila už asi na permanentné “kraťasy” na celé leto .


Výber nohavíc je podľa môjho názoru tá najpodstatnejšia vec, ktorá sa odrazí na komforte samotného výjazdu. Až do tejto sezóny som nemala skúsenosť s dámskymi cyklonohavicami s trakmi. A už po pár testovacích jazdách môžem skonštatovať, že je to poriadny rozdiel. Spočiatku som mala pocit, že som “naobliekaná”, aj keď za to mohla skôr teplota okolo 30 °C a strmé kopce, ako fakt, že mám na chrbte sieťované traky. Vďaka nim výstelka nohavíc sedí po celý čas na svojom mieste. Prirodzene, ísť na toaletu je v tomto prípade o niečo komplikovanejšie, ako v prípade našich mužských polovičiek, ale za ten komfort to rozhodne stojí .


Azda nikdy nevyrazím na bike bez pohotovostnej bundy, alebo vesty. Držím doma modely, ktoré sú extrémne skladné, a teda nezaberú v zadnom vrecku dresu veľa miesta - netreba sa teda rozhodovať, či ich vziať alebo nie. Aj v teplý letný deň sa po západe slnka vie poriadne ochladiť a ak sa chcete ešte po ceste aj osviežiť na terase niektorej z kaviarní, určite sa hodí mať takúto rezervu po ruke.


To isté platí o návlekoch na ruky či kolená. Nie som práve najotužilejšia, takže kombinácia vesty a návlekov je pre mňa povinná výbava. Obzvlášť, ak si “zadupem” do niektorého z okolitých kopcov, cesta dole len v spotenom drese môže byť potom dosť nepríjemná. Tieto súčasti šatníka s obľubou a dosť pravidelne využívam aj na turistike, výhodou je, že zaberú naozaj minimum miesta a ochránia pred vetrom či dažďom. Dôležité, na čo si treba v tomto prípade dať pozor je, aby vám pri obliekaní vo vetre neuleteli .


Do dresu alebo okolo ruky si takmer vždy aj v lete omotám šatku alebo čelenku, po ktorých siaham aj počas horúcich dní, najmä kvôli funkcii potítka, ktoré sa hodí hlavne v dlhých stúpaniach. Naopak, v zjazde mi poslúžia ako následná ochrana uší pred vetrom.


Nech už sa vyberiete kamkoľvek, skontrolujte si, či máte so sebou veci, ktoré sa vám hodia aj v prípade náhlej zmeny počasia. To, ako dané oblečenie vyzerá, nechcem určite podceňovať a tiež mi na tom ako žene, ktorá sa rada pekne oblieka, záleží. Avšak, ani tie najkrajšie nohavice vám nepomôžu, ak nemajú dobre riešenú výstelku a dôležité detaily.

Niekedy stačí naozaj len pár základných doplnkov, ktoré majú kvalitné spracovanie a sú vyrobené z odolných materiálov, na ktorých ani časté pranie nezanechá následky. Odporúčam zamerať sa na dobrý strih a funkčnosť, vďaka čomu si užijete väčšinu výjazdov v sezóne a budete sa tešiť na každý ďalší.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dámske oblečenie - funkčné, pohodlné a štýlové PR článok

Dámske oblečenie - funkčné, pohodlné a štýlové

Dámy, vybavte sa kvalitným, štýlovým oblečením z našej ponuky, alebo posuňte tento článok „vašej polovičke“, ako inšpiráciu k darčeku. Napríklad len tak, z lásky.
Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
keyboard_arrow_up