Castelli Idro 2 – absolútna ochrana pred počasím s revolučným Gore-Tex Shakedry

Castelli Idro 2 – absolútna ochrana pred počasím s revolučným Gore-Tex Shakedry

Všetci tréningoví nadšenci, hltači kilometrov bez ohľadu na počasie a fanúšikovia high tech výbavy zbystrite pozornosť.

Hneď na rovinu poviem, že tento kúsok je skutočne výbava pre tých najnáročnejších, prípadne tých, ktorí jazdia za každého počasia a chcú pritom maximálnu ochranu s minimálnou možnou hmotnosťou. Dalo by sa povedať, že materiál z ktorého je táto bunda vyrobená, spôsobil opäť takú malú revolúciu v pohľade na funkčné oblečenie do nepriaznivých podmienok. Ale pekne poporiadku.

Idro nie je úplne najnovší prírastok v kolekcii, konkrétne sa jedná už o jeho druhú verziu s príznačným názvom Idro 2. Snahou je skĺbiť v podstate absolútnu ochranu voči všetkým elementom a pritom zachovať minimalistické rozmery a vysokú priedušnosť. Ako sa to podarilo?


Revolučný materiál

Základom je teda materiál a jedná sa o najnovší výtvor od Gore, teda Gore-Tex Shakedry. V prípade klasického Gore-Texu (jedno či PRO, Active a pod) je vždy membrána z vrchu krytá ešte vrstvou materiálu. Práve to je dôvod potrebnej impregnácie, pretože akonáhle táto vrstva nasiakne, máte z toho v podstate igelit, ktorý nedýcha. Rovnako táto vrstva negatívne ovplyvňuje celkovú priedušnosť a samozrejme finálne rozmery. 


Technológia Shakedry v podstate túto vonkajšiu vrstvu eliminuje vďaka špeciálnej úprave samotnej membrány, ktorá tak nie je ničim krytá. Takže nasiaknuť nemá čo, rovnako sa zmenšili rozmery a zlepšila sa priedušnosť. Nie je potrebná žiadna impregnácia a voda z povrchu okamžite stečie – resp. stačí bundu otriasť a je vystarané. Odtiaľ pramení aj ten prívlastok „shakedry“. Povrchová úprava je tak špecifická, že zatiaľ sú dostupné len tmavé prevedenia. 

Konštrukcia

Veľmi dôležitým prvkom, aby to všetko fungovalo, je celková konštrukcia bundy a samozrejme strih, pretože tento materiál nie je elastický. Ak si ju teda oblečiete a stojíte rovno, máte pocit akoby vám bola tesná cez ramená a hrudník, ale všetko do seba zapadne akonáhle sa usadíte za riadítka.


Jednoducho športový strih ako má byť pričom mne sadla veľkosť XL – ako už tradične u tejto značky vrátane dostatočne dlhých rukávov .  Zadná časť je predĺžená a nájdete tam aj väčšie reflexné logo. Rovnako nechýba elastické zakončenie v spodnej časti a na rukávoch. Veľmi dôležitou súčasťou je aj nepremokavý zips YKK Vislon s väčším kovovým jazdcom pre ľahkú manipuláciu.


Golier je samozrejme vyvýšený, aby chránil citlivý krk a pritom neprekážal. Mozaiku dotvárajú kompletne podlepené švy. Nič viac, nič menej, ale práve to je podstatou tejto bundy. Vo výsledku totiž máte 118 g vážiaci „šúlček“ (veľkosť XL), ktorý sa v pohode vojde do vrecka dresu a ešte tam stále zostane miesto. 


Test

Práve spomínané minimálne rozmery sú hlavnou devízou Idra 2 a oproti predchádzajúcej verzii sa bunda ešte zmenšila a „zjednodušila“. Skutočne, ak ju človek chytí do ruky a poriadne stlačí, doslova zmizne. Samotný materiál je na pohľad a dotyk naozaj zvláštny a pôsobí úplne inak ako väčšina búnd s Gore-Texom, ktoré mám. Trochu ako hadia koža . Vďaka tomu sa mi naskytlo aj dobré porovnanie vlastností. Celkovo táto bunda nie je určená ako niečo, v čom budete tráviť celý deň – teda pokiaľ nebude celý deň liať. No a práve to by mala byť jej najväčšia devíza – vďaka priedušnosti sa už nemusíte rozhodovať a vziať ju rovno so sebou. Tá sa samozrejme ťažko meria, ale rozhodne bunda dýcha naozaj výborne a výrazne lepšie ako klasický 3-vrstvový Gore-Tex Active, ktorý mám. V podstate by sa dala „postaviť“ kúsok za Windstopper, ktorý je použitý napr. na veľmi populárnej Gabbe. Výhodou ale je, že ak vám bude teplo, strčíte ju ľahko do vrecka a ak nebodaj začne pršať, ste úplne za vodou. To je veľká výhoda napr. pri vysoko intenzívnych výjazdoch – povedzme ak si chcete dať v peknom tempe nejaký kopec, z ktorého potom musíte samozrejme zísť. Alebo ešte lepšie, viac kopcov za sebou, kedy sa strieda intenzita a tiež sú výrazné rozdiely v okolitej teplote. Absolvoval som v nej viacero výjazdov vrátane takých, kedy skutočne lialo a všetky mali jedno spoločné – domov som prišiel vždy suchý.


Usadenie na tele je tesné, no v pohode pod bundu zmestím kombináciu spodného trička, teplejšieho dresu a vesty. Taktiež sa ideálne hodí na spomínanú Gabbu alebo Perfetto, ktoré rovnako používam. Vtedy bunda slúži ako poistka, keby prišlo na najhoršie - ideálne na rôzne „epické“ výjazdy . V úvode som písal o technológii Shakedry a človek tomu ťažko uverí, pokiaľ to sám neuvidí na vlastné oči. Teda akonáhle prestalo pršať, stačilo bundou zatriasť a skutočne bola opäť suchá. Navyše podstatný je fakt, že táto vlastnosť sa časom nemení a odpadá impregnovanie. Osobne som bundu čistil tak, že som ju jednoducho po výjazde osprchoval a bolo. Inak staroslivosť je rovnaká ako pri ostatných Gore-Tex membránach.


Ako som písal, bunda má predĺženú zadnú časť, ale nemá taký ten extra vysúvací zadný diel siahajúci až pod zadok. Golier aj rukávy mi sedeli výborne, všetko je strihané tak, aby tam bola malinká rezerva pre ďalšie vrstvy. Celkovo je ale „fit“ výrazne športový, takže ani pri rýchlej jazde nebudete mať pocit akoby vás brzdil padák.


Tak teda Gabba alebo Idro?

Možno sa teraz núka otázka, ktorá bunda je vhodnejšia ak by ste si mali zvoliť jednu. Gabba a podobne koncipované bundy sú ideálne na povedzme 95 % výjazdov a človek ich uživí častejšie – materiál znesie v pohode menšie prehánky a vtedy nevadí ani absencia podlepených švov. Ideálne sedia, sú vysoko priedušné, komfortné a zároveň elastické s množstvom odkladacieho priestoru. Naopak Idro je práve na tie zvyšné percentá, kedy jednoducho potrebujete maximálnu ochranu bez kompromisov – takže všetci tréningový nadšenci, ktorých neodradí počasie a radi si dajú svoje obľúbené intervaly a kopce bez ohľadu na podmienky. Vďaka vysokej priedušnosti a skladnosti sa jej pole použitia ale výrazne rozširuje v porovnaní s klasickými „nepriestrelnými“ bundami. Ak si budujete postupne svoj dokonalý „šatník“ pre každé počasie, rozhodne uživíte oboje a ak je chladnejšie, dajú sa výborne kombinovať. Mne sa v tomto prípade osvedčila kombinácia priedušného Perfetta Light 2 a zálohy v podobe Idra pre prípad, keby niečo....


V ponuke je ešte aj verzia Idro Pro, ktorá je určená vyslovene na celodennú jazdu v daždi, takže obsahuje elastické vsadenia pre lepší fit, či dvojicu vreciek v zadnej časti. Tam sa už počíta, že bude oblečená väčšinu času, takže komfort a detaily si vypýtali daň v menšej spratnosti. Ale to je už pre skutočných hardcore jazdcov a samozrejme profesionálov, ktorí jednoducho musia....

Daň za vlastnosti

Nič nie je dokonalé a niektoré vlastnosti si samozrejme vybrali aj svoju daň. Zrejme tým najdôležitejším faktom je celková odolnosť. Ak sa chcete predierať cez les, alebo vás v zjazde ošľahávajú konáre, pozrite sa radšej inde. Materiál niečo znesie, ale samozrejme výrazne menej ako v prípade, kedy je membrána zvonku chránená. Navyše nie je elastická a teda sa oveľa ľahšie môže roztrhnúť. Nemusíte ju síce využívať len na ceste, no určite si treba dávať viac pozor, kade letíte nadol . Taktiež sa neodporúča jej použitie s batohom – tu ale treba rozlišovať, či sa jedná o ľahkú vestu ako používam napr. ja, alebo ťažší batoh s komplet výbavou.  No a tretím faktom je minimalistická konštrukcia a teda napr. absencia vreciek. To sú už ale vlastnosti, ktoré súvisia so zameraním a jej spôsobom využitia.


Zhrnutie

Len málokedy sa dá niečo nazvať takou malou revolúciou, no materiál z ktorého je bunda Idro vyrobená a jej prevedenie sem rozhodne patrí. Pri cenovke 249 € veľa ľudí doslova pretočí očami, ale množstvo cyklistov jej vlastnosti dokáže využiť naplno. Takáto bunda totiž vydrží skutočne roky (pri správnom použití) a niekedy môže doslova zachrániť „krk“. Ťažko budete hľadať lepšiu kombináciu absolútnej ochrany, priedušnosti a minimálnych rozmerov vďaka čomu sa nemusíte rozhodovať, či ju vziať alebo nie. Ak vás niekedy chytí psie počasie ďaleko od domu a nebodaj v horách, rozhodne na tie eurá rýchlo zabudnete, keď siahnete po tých 118 g, čo ste si strčili do vrecka keby niečo...

Dovozcom Castelli na Slovensko je SK Profibike.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up