Pinarello Dogma F10 - hviezda tohtoročnej Tour de France

Každý máme svoj sen o dokonalom bicykli a široká ponuka súčasných výrobcov sa dozaista vie priblížiť k tejto predstave. Sú ale niektoré kúsky, pri ktorých sa človeku doslova tají dych.

Sila jazdca je prvoradá, avšak, čím by bol bez bicykla? Päť víťazstiev na Tour de France za posledných šesť rokov, pričom aj tohtoročný vývoj Tour nasvedčuje o rovnakom výsledku ako v predchádzajúcich rokoch. To nemôže byť náhoda. Za všetkým tým je Pinarello Dogma. Pre tento rok opäť prepracovanejšia s modelom F10.



Nečudo, že dominancia tímu Sky nepozná v súčasnom pelotóne súpera. Uhlíkové vlákna typu Toray T1100 1K, nachádzajúce uplatnenie v leteckom priemysle, sú základom F10. Samozrejmosťou je už vnútorné vedenie laniek, taktiež kónická hlavová trubka, s rozmerom 1” 1/8 - 1”1/2, dodávajúca excelentnú tuhosť. Hmotnostne prekvapí s hodnotou 820 g (veľkosť 52), udržujúcou si tuhosť a zároveň pružnosť pre maximálny výkon a pohodlie jazdca.


Nevšedné krivky rámu nie sú len výstrelkom dizajnérov. Testovania aerodynamických vlastností Dogmy prebiehajú v uzavretom veternom tuneli, poskytujúcom najpresnejšie údaje o odpore kladenom rámom pri jazde. Vďaka ním sa docielil aerodynamickejší prechod medzi spodnou rámovou trubkou a bidónmi o viac ako dvanásť percent.

(Sky: ASO/Alex Broadway)

Pinarello udáva, že ich model F10 je oproti predchádzajúcemu modelu F8 rýchlejší o 0,8 sekundy na kilometer, a to zásluhou konkávnej spodnej rámovej trubky. V nej je umiestnený modul pre elektrické radiace sady, príznačne pomenovaný E-Link. Nižšia hmotnosť je rovnako dôležitá. Jej pokles o 6,5% je nasledovaný zvýšením tuhosti na špecifických miestach o 7,1%. Neoddeliteľnou súčasťou je aj vidlica. Označenie FORK FLAP hovorí o zlepšení redukovania aerodynamického odporu.

Svoje kvality preukazuje aj na tohtoročnej Tour de France. 3 etapy pred koncom obsadzuje, vďaka jazdcom tímu Sky, prvé a tretie miesto v celkovej klasifikácii. Zároveň dve víťazstva súčasného lídra celkovej klasifikácie, Gerainta Thomasa, v 11. a 12. etape, nás len utvrdzujú o jej výnimočných schopnostiach.

Vyjadrenie Chrisa Frooma na účet konštruktérov z Pinarella, po odskúšaní nového modelu F10 počas jarnej prípravy na Etne, hovorí za všetko: „Výborná práca, chlapci“.


Víťazný stroj


Pinarello Dogma F10 je dostupná až v 17 prevedeniach a viac informácií nájdete na stránkach pinarello.com alebo na davorin.sk.

(zdroj fotiek: pinarello.com, letour.fr, twitter.com/Pinarello_com)
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Nový modelový rad F a X zjednodušuje názvoslovie a správnu záťaž ustráži hybridné NYTRO.
Video: Výber bicykla online vs. realita - 3x slušný cesťák Bianchi, Pinarello a Orbea

Video: Výber bicykla online vs. realita - 3x slušný cesťák Bianchi, Pinarello a Orbea

Porovnali sme 3 podobné cestné bicykle, najprv podľa online ponuky eshopu a potom naživo.
keyboard_arrow_up