Reportáž: MTB Kráľ Šariša 2018 – pán troch hradov

Ako už tradične, v prvú októbrovú sobotu sa na Šariši konal 4. ročník netradičných pretekov MTB Kráľ Šariša 2018.

Netradičný je pre viacero odlišností oproti klasickým XC maratónom a vlastnej filozofii. Preteky spočívajú v tom, že pretekár musí prejsť na biku cez tri hrady v určenom poradí a pritom si trať určuje sám. Výhodu majú teda domáci pretekári, ktorí si trať môžu optimalizovať celý rok. "Cezpoľní" väčšinou nemajú šancu, lebo nemajú optimálnu trasu, alebo zablúdia.


Trať má cca 52 km, ak neblúdite a nastúpať sa dá aj viac ako 1200 m. Ženy idú len na dva určené hrady z troch. Ako dôkaz prejazdu cez hrad dostávajú pretekári na hradoch rôzne predmety a tie slúžia pre kontrolu v cieli. Filozofia tohto pravidla je v tom, že Kráľ musí poznať svoje "kráľovstvo". Nechceme na Šariši Kráľa ani z Uhorska ani Rakúska.


Kategórie

Netradičné sú aj kategórie. Nie sú podľa veku, ale podľa stavu manželského. Kategórie sú: Kráľ - ženatí, Princ - slobodní, Kráľovná - vydaté a Princezná - slobodné.
Je to z dôvodu a presvedčenia, že slobodní majú viac času na tréning ako jazdci ktorí sa starajú o rodinu...a keď ešte majú aj zopár detí, tak o tom ani nehovorím.

Časomiera

Tú nepotrebujeme. Kto príde do cieľa, zapíše sa sám do svojej príslušnej cieľovej listiny podľa poradia. A je to.


Tohto roku sa zúčastnilo 79 pretekárov. Väčšina z nich sú domáci bikeri a zúčastnili sa všetkých ročníkov. Je to pre nich každoročná výzva ako si zlepšiť traťový čas, ktorý si zapisujú na tradičnú magnetku. Prichádzajú aj cezpoľní, ale to je ako keď hrá futbal Tatran Prešov na súperovom ihrisku. Väčšinou prehrá (preto nie sú v 1.lige).


Tri hrady

Odmenou pre najlepších v každej kategórii je Kráľovská, Kráľovnina, Princova a Princeznina putovná koruna, ktorú majú vo svojej moci na rok, na znak vlády nad "Šarišským MTB Kráľovstvom". Tento ročník bol prvý krát štart aj cieľ vo Veľkom Šariši priamo pod Šarišským hradom v areáli futbalového ihriska a kolkárne. Štartovalo sa smerom na Zbojnícky hrad nad obcou Ruská Nová Ves. Ďalej trať viedla na Kapušiansky hrad nad obcou Kapušany. Občerstvovačka s povinným prejazdom bola ďalším bodom trasy a to v krčme v Kanaši. Odtiaľ už "len" na Šarišský hrad a zjazd do cieľa.


Najrýchlejšie zo všetkých to zvládol v kategórii Princ, Peter Hadbavný za 2 h.08 min. Čo je traťový rekord. Druhý v cieli bol "Kráľ" Matúš Leščinský za 2 h. 16 min. Obidvaja obhájili prvenstvo z minulého roku. Zo žien bola najrýchlejšia Slávka Floreková a stala sa opäť "MTB kráľovnou Šariša 2018". Po nej prišli do cieľa spolu Evka Farkašová a Janka Koptašíková a spolu sa stali "MTB Princeznami Šariša 2018".

A čo na to kráľovná?

"Veľmi vydarená akcia na záver sezóny, na ktorej vládne pohoda a vždy dobrá nálada. Ide o zaujímavé preteky, kde nie je presne vyznačená trasa. Určený je iba smer, kontrolné body a cieľ. Rozhoduje tu správne zvolená trasa a taktika každého pretekára. Samozrejme určitú výhodu tu majú domáci, pretože dôkladnejšie poznajú terén. Tento rok sa konal už 4. ročník. Z roka na rok stúpa úroveň akcie a priamo úmerne aj počet a kvalita pretekárov. Odmenou pre víťazov čiže Kráľa, Kráľovnú, Princa a Princeznú je korunovácia krásnymi - putovnými korunkami, na ktoré sú vytepané mena víťazov. Ja som absolvovala všetky ročníky, tak môžem porovnávať a chváliť. Veľká vďaka patrí "otcovi" týchto pretekov Paľovi Anderkovi a jeho rodinke, ktorá mu aktívne pomáha pri príprave aj realizácii celej akcie."


Vyhlásenie kráľa

"Neviem, kde sa dá vybaviť také ideálne počasie, ale Paľovi Anderkovi to vyšlo. Na miesto štartu som dorazil s rodinkou a hneď bolo jasné, že účasť bude vyššia ako pred rokom. Samozrejme na parkovisku bolo veľa kamarátov a známych. Veľmi ma potešilo, že tento rok boli aj preteky pre deti, keďže mám dvoch špuntov . Po drobných úpravách bicykla a krátkom Paľovom príhovore sa radíme za doprovodným vozidlom. Spoločné foto a štartujeme. Na čele dohadujeme „taktiku“ s Petrom Hadbavným - obhajcom koruny princa. Nasleduje divoká jazda celého balíka cez mesto až na sídlisko Sekčov. Premávka nebola riadená, tak to bola fakt divočina. Nasleduje prvé stúpanie a už sa to začína trhať. Bolo jasné, že s princom to zvládať nebudem a tak na Zbojničák dorazím ako druhý, tesne pred Matúšom Gogom. Dostávam magnetku a po zjazde z hradu sa prenasledovateľom strácam. Je veľkou výhodou keď poznáte, kde sa dá prejsť aj cez na prvý pohľad zarastený lesík. Pod Kapušianskym hradom ma povzbudzuje kamarát Jaro a podáva mi čajíček. Cestou na hrad míňam turistov. Bolo počuť aj slová povzbudenia. Na hrade si veľmi výhľad neužívam, dostávam žetón a spúšťam sa na lúku, ktorá vedie cez Fintice smerom na Kanaš. V diaľke vidím a počujem sestru s dcérkou, ako ma povzbudzujú. Podávajú mi vodu, ktorá padla vhod. Cestou do krčmy v Kanaši obieham kráľovnú Slávku Florekovú.


Ďalšie milé prekvapenie v dedine - druhá sestra so synom . S úsmevom okolo preletím a stojím až pri krčme, kde dostávam pero. Ostáva zdolať ešte Šarišský hrad. Kontrolujem, či ma niekto prenasleduje, ale som osamotený a tak si vychutnávam aj výšľap na hrad. Keďže cieľ je pod hradom, občerstvenie vynechávam, beriem len nálepku. Zjazd hradnou skratkou je pre mňa lahôdka. Do cieľa prichádzam so zdvihnutými rukami, kde ma čaká rodinka, samozrejme že aj Princ Peter, ktorý je v cieli už skoro 10 minút. Očividne má viac času na tréning . Výsledný čas 2:16 na 51,4 km a 1333 m. Postupne prichádzajú ďalší, popíjame NIČ a pivečko a samozrejme riešime, kto kadiaľ išiel. Vychutnávam si dobrú atmosféru a to, že koruna zaujme na ďalší rok miesto na mojej hlave (polici v obývačke). Už teraz sa teším na ďalší ročník. Ďakujem Paľovi a všetkým, ktorí sa na podieľali na tejto super akcii.

PS: Týmto ruším povinnosť platiť dane pre všetkých šarišských cyklistov."

Najmä vďaka krásnemu počasiu a výbornému gulášu bola v cieli veľmi dobrá nálada. Väčšinou to tak býva, keď sa stretnú ľudia s rovnakou DNA – MTB. Týmto by som aj rád poďakoval mestu Veľký Šariš za podporu a spoluorganizáciu. Samozrejme aj všetkým sponzorom, kamarátom a rodine, bez ktorých by sa táto akcia neuskutočnila a neurobila radosť takmer všetkým zúčastneným vrátane mňa. O rok sa vidíme opäť na 5. ročníku MTB Kráľ Šariša 2019.

Viac informácií a výsledky nájdete na facebookovej stránke.
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTB KRÁĽ ŠARIŠA

calendar_today 06.10.2018
label MTB maratón
place Veľký Šariš (Slovensko)

MTBKralSarisa 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
Reportáž: Bachureňská Winter MTB Sedmička - štart sezóny ako sa patrí

Reportáž: Bachureňská Winter MTB Sedmička - štart sezóny ako sa patrí

V sobotu 18. februára sa konal nultý ročník týchto zimných pretekov v obci Uzovské Pekľany, kúsok od Sabinova v pohorí Bachureň. Bike a zima sú pre mňa ideálne spojenie, a tak som nemohol chýbať.
keyboard_arrow_up