Reportáž: SPDH 5 Košútka - malý sveťák?

Po odporúčaní kamarátov, že si mám na Košútku zobrať zjazďák, som neposlúchol. Objednal som Cushcore a sranda sa mohla začať.

Pred tým, ako sme vyrazili, som si ešte doma stihol pozrieť trackpreview z gopročky na YouTube. Samozrejme, že kamera skresľuje a trať vyzerala ako vyhladená diaľnica v Kálnici. Moje očakávania sa však zmenili hneď v piatok, ako sme prišli do slnečnej Hriňovej a išli na trackwalk - peši, dozvedeli sme sa, že poma začne ťahať až o hodinu. Žiadny problém to nebol, kopec na Košútke nie je žiadna Kubínska Hoľa, na ktorú trvá výstup pol dňa.


Trackwalk nám trval asi hodinu. Sledujúc začiatok trate som bol rád, že som si vzal enduro. Bude to rýchlejšie - vravel som si. Čím nižšie sme išli popri trati, tým to začalo byť technicky náročnejšie a strmšie. Rockgardeny v strminách, roadgap na lúke a uzavreté zákruty preverili technickú spôsobilosť každého jedného jazdca. Nehovoriac o borcoch na htčkach, pre ktorých bola podľa mňa táto trať mordor. Po trackwalku sme si dali chvíľku pauzu a išli sme jazdiť. Kým sme sa rozjazdili, tak to chvíľu trvalo, no stopy, ktoré sme si na trackwalku hovorili, zatiaľ vychádzali. Trať bola pekne upravená. Jedinou výzvou bolo poskákať gapy, ale zistil som, že to moje endurko pekne zvláda. Dali sme zopár jázd a trať sme mali z väčšej časti najazdenú.


Sobota bola iná. Už len počas registrácie, ktorou prešlo celkovo 125 jazdcov prihlásených v rôznych kategóriách, sme sa triasli od zimy. Z dvadsať stupňového letného počasia začalo pršať a teplota vzduchu klesla o desať stupňov. Našťastie trať bola ešte aj poobede po štyroch hodinách intenzívneho dažďa suchá. Jediný problém bol držať rýchlosť na lúkach, ktoré sa šmýkali. Po mojej prvej tréningovej jazde, ktorá vyzerala ako keby som si niečo hrkol, som nemal najlepší pocit.


Celý deň som sa nevedel zžiť s mojím bicyklom a jazdiť po stopách, ktoré som si najazdil v piatok. Sú dni, keď to jednoducho nejde. Cez ďalšiu jazdu som mal v rockgardene pád. Sekunda nesústredenia sa a letel som cez rajdy. Nechápem, ako je možné, že sa mi nič nestalo. Rukou a hlavou som narazil na jeden ostrý kameň a našťastie som z tohto pádu vyviazol bez zranenia. Po pár dlhých minútach zbierania som zišiel dole. Najväčšou chybou bolo, že som išiel hneď ďalšiu jazdu, kde som dal OTB. Koniec, pomyslel som si pri pohľade ako letím rukami do klopky. Celý od prachu som nevedel, kde som bol, čo sa dialo. V depe mi kamarát priniesol ľad. Na ďalšie tréningové jazdy v sobotu som už nemal odvahu. Z trate som mal zlý pocit.


V nedeľu som na moje pády myslieť nemohol. Prvú jazdu som sa rozjazdil, pre istotu som gapy ešte neskákal. Druhú a tretiu tréningovú jazdu som už však všetko naskákal, stopy boli zhruba na 70% najazdené, čo je dosť málo na to, že o hodinu som mal ísť semifinálku. Bol som však rád aj za to, pretože po mojich pádoch som mal pocit, že nedokážem poriadne držať rajdy. Pred semifinálovou jazdou mi kamarát zatejpoval ruku, čo mi dosť pomohlo. Pol hodinu pred mojou jazdou som išiel na vlek a rozcvičil som sa. Ako som stál na štarte, povedal som si, že táto jazda musí byť bez pádu a na istotu. Inak by to nešlo.


Jazdu som dal presne tak, ako som chcel, skoky som poskákal, strminy a rockgardeny som išiel veľmi opatrne. Na finálovej jazde som si zlepšil čas o 5 sekúnd, vďaka sebavedomiu a istote, ktoré som cez semifinálovú jazdu nadobudol. Ďakujem kamarátovi z depa, ktorý sa o mňa po tých pádoch postaral.


Výsledky

Kategória Muži Elite:

  • 1.miesto - Baránek Rastislav
  • 2.miesto - Rojček Adam
  • 3.miesto - Staňo Ľuboš

Kategória Juniori:

  • 1.miesto - Ferenczi Marcell
  • 2.miesto - Sopko Gregor
  • 3.miesto - Fellner Sebastian

Kategória ženy:

  • 1.miesto - Barteková Ester
  • 2.miesto - Krajčovičová Jana
  • 3.miesto - Uramová Jana

Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.
Kompletnú fotogalériu organizátora nájdete na tomto odkaze.

Celý víkend hodnotím veľmi pozitívne. Trať bola perfektne nachystaná, po sobote sa pekne vyjazdila a začínala naberať "sveťákový" charakter. Na to, že poma občas zlyhávala (kvôli generátoru), rady na vlek boli pomerne krátke. Organizácii nemám čo vytknúť. V nedeľu som z pretekov odchádzal s naozaj dobrým pocitom a s tým, že na budúci rok sa určite vidíme.
report_problem Našiel si v texte chybu?

5. kolo - Slovenský pohár SPDH

calendar_today 22.09.2018 - 23.09.2018
format_list_numbered 5. kolo - Bajkula SP DH
label Downhill
place Košútka (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
Liptov Ride – jedinečné podujatie a skvelý úvod sezóny

Liptov Ride – jedinečné podujatie a skvelý úvod sezóny

Po minuloročnej skúsenosti bolo jasné, že táto akcia bude výborným spôsobom zahájenia sezóny, len bolo potrebné vytvoriť nový tím. A trochu sa porovnať s Jančim.
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
keyboard_arrow_up