Môj svet, alebo čo prináša kniha Petra Sagana fanúšikom cyklistiky

Na túto knihu som bol veľmi zvedavý, pretože ma zaujímal pohľad do zákulisia najväčších pretekov a všetkého, čo človek vidí v televízii, alebo vo videách na internete.

Musím sa priznať, že prvá kniha, ktorú som mal v ruke (Peter Sagan Tourminátor) ma veľmi nezaujala a ani som ju nedočítal. Jednoducho sa mi nepáčil štýl, akým bola písaná, čo je vždy subjektívna záležitosť. Ale túto som doslova zhltol a rozhodne ju odporúčam všetkým fanúšikom cyklistiky. Prečo?

Je totiž písaná tak, že si viete veľa momentov doslova predstaviť, ako sa dejú a hlavne bude baviť tých, ktorých zaujíma v prvom rade cyklistika, než bulvár a omáčky okolo. Aj keď ani tým sa nevyhnete, no vždy sú v súlade s tým, čo sa dialo na pretekoch, prípadne súvisia s úspechom a neúspechom. Predsa len profesionálna cyklistika nie je už len o trénovaní a jazdení – veci okolo, sponzori, vzťah so šéfom, PR povinnosti. To všetko má na konečný výsledok viac než výrazný vplyv a vyhnúť sa tomu jednoducho nedá. Idea, že si človek len sadne na bicykel, odtrénuje a vyloží nohy, už je dávno minulosťou...

Nielen úspech

Veď určite si pamätáte sezónu 2015, teda presne tú, v ktorej sa Saganovi naozaj nedarilo a na dôležitých klasikách sa viditeľne trápil – spomína sa aj možný koniec kariéry. Možno si pamätáte ako na E3 Harelbeke doslova zvesil vyčerpaný nohy pár km pred cieľom a to bol v čelnom úniku so Štybarom a Thomasom. Stále bol samozrejme vidieť, no ľudia si veľmi rýchlo zvyknú len na víťazstvá a tie neprichádzali. Mnohí si mysleli, že už je vyhorený a Tinkoff len vyhodil peniaze z okna. Potom sa všetko začalo pomaličky otáčať na Tour of California, ktorú nečakane celú vyhral aj vďaka heroickému výkonu na stúpaní Mt.Baldy. Zlatým klincom a obrovskou úľavou bol prvý titul Majstra sveta z Richmondu. Čo všetko stálo za takýmto obratom?


Rovnako ako prebiehala trochu bláznivá účasť na olympijských hrách v Riu 2016, na ktorých sa predstavil na horskom bicykli. Doslova famózny štart z úplného konca, pohyb na čele v prvej skupine a následná séria defektov, za ktoré môže len on sám. Táto návšteva terénu rozhodne nebola len tak a neboli z toho všetci nadšení. Ako to dopadlo vieme, no návšteva do sveta MTB a olympiády je veľmi zaujímavá.


Pritom všetkom nechýba aj celkový pohľad Sagana na Olega Tinkova. Tento dočasný mecenáš sa zjavil ako vietor a následne aj zmizol. Pritom sa rozhodne nejednalo o tichého milionára a svoje názory dával patrične najavo. Všetko má ale aj svoje pozitívne stránky, o ktorých sa dozviete. Takýchto pohľadov aj na ďalších členov tímu a najbližších je viacero a dobre pretínajú jednotlivé kapitoly o cyklistike – teda tvoria vždy akési intermezzo.

Hlavne cyklistika

A práve to sa mi na knihe páčilo najviac. Je v nej hlavne veľa informácií a osobitého pohľadu na jednotlivé významné preteky a ak si ich pamätáte, bude sa vám kniha výborne čítať a všetko do seba zapadať. Prípadne stačí YouTube a môžete si ich osviežiť – tu už by snáď chýbal akurát nejaký priamy odkaz na video priamo v knihe . Následne si viete všetko dokonale predstaviť a bude vás kniha skutočne baviť. Či už sú to všetky 3 tituly majstra sveta vrátane skutočne najnudnejšej trate v histórii v Dauha, rôzne etapy Tour de France, prvý víťazný monument Okolo Flámska v dúhovom drese alebo legendárne Paríž Roubaix.



Nechýbajú ani tie, ktoré tak úplne nevyšli vrátane slávneho zachytenia bundy na Okolo Flámska, ktorá znamenala definitívny koniec aj pre bicykel a okuliare.


Prípadne, čo sa Paris-Roubaix týka, zrejme ste zachytili rýchlu opravu bicykla priamo počas pretekov. Ale vedeli ste, že tomu predchádzala ešte pomerne dlhá snaha a nie úplne vyberané spôsoby? .


No a taktiež najväčší škandál s vynúteným odchodom z Tour de France 2017 po kolízii s Markom Cavendishom. Paradoxne aj to otvorilo cestu za následným úspechom na Majstrovstvách sveta v Bergene. Veľa ľudí vníma len samotný úspech v Nórsku, ktorý zatienil všetko ostatné. No vedeli ste, že pár dní predtým a dokonca ešte priamo na štarte to nevyzeralo vôbec tak slávne? Resp. možno áno, ale detailný pohľad vie všetko celkom dobre ozrejmiť a dať to kontextu. Cyklistika je rozhodne tvrdý šport bez ohľadu na to, aké máte predpoklady alebo meno.


Why so serious

Celá kniha sa nesie v duchu Petra Sagana a jeho osobného motta: „why so serious“. Áno toho, ktoré tak rád používal Joker v Batmanovi a ktoré dokonale vystihuje celú jeho osobu. Žiadna pretvárka, alebo vytváranie "umelého" imidžu. Sagan je taký, ako ho vidíte, aj keď to niekedy trochu prepískne. Pritom mu ale nikdy nechýba rešpekt voči súperom. Rovnako si veľa ľudí myslí, že Greg Van Avermaet mu zrejme musí poriadne ležať v bruchu, keďže s ním neraz tesne prehral. Alebo ako mu Michal Kwiatkovski vyfúkol prvenstvo na Milano-Sanremo o milimetre v šprinte. Nič také, žiadne reči o tom, kto ťahal viac a kto menej, žiadne výhovorky. Dôležitý je rešpekt voči súperom a snaha sa z neúspechu poučiť a nechať hovoriť radšej nohy. To by si mali prečítať najmä všetci „cyklo-fanatici“ a znalci, čo si dookola melú len to svoje a prehry prežívajú horšie ako samotný jazdec. Veď sú to stále len preteky...

Rozhodne neberte tento text ako recenziu. Skôr som chcel poukázať na to, že v knihe je cyklistiky viac než dosť a bude sa určite páčiť aj tým, ktorých nebavia zbytočné omáčky okolo, ale pohľad na samotné preteky a ako sa to všetko vyvíjalo. Navyše ak ešte nemáte vianočný darček, rozhodne sa jedná o výborný tip a knižku nájdete aj u nás v MTBIKER shope.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
keyboard_arrow_up