Slovenský enduro a downhill pohár vstupuje do novej sezóny

Pre všetkých priaznivcov enduro a DH disciplín prinášame základné informácie k prvému ročníku SPEN 2019 a ďalšiemu ročníku kráľovskej disciplíny SPDH 2019. 

Dlho očakávaný enduro seriál na Slovensku odštartuje svoj prvý ročník v máji na Veľkej Rači. Pripravené budú štyri rýchlostné skúšky a dĺžka trasy približne 35 kilometrov. Druhé kolo endura sa odohrá vo Višňovom, ktoré leží v tesnej blízkosti pohoria Malá Fatra. V Lúčanskej časti MF je podľa trailovej mapy na Slovensku najviac trailov a to je dôvodom, prečo sa organizátori rozhodli zaradiť ju do série EN. Na júl už počas prázdnin sú naplánované Majstrovstvá Slovenska v endure na Spiši, konkrétne Branisko. Čaká na vás rozprávkové prostredie okolia Smrekovice a ešte neuveriteľnejšie traily s láskou vykopané zanietenými bikermi. Po takmer mesačnej pauze príde na rad 4. kolo v Brezne (areál Lúčky), kde sa konali minulý rok prvé majstrovstvá Slovenska. Záver série prebehne v Starej Ľubovni. Singletraily pod názvom Cyklostopy za Ľubovnianskym hradom si po minuloročnom rozšírení o nové trate získavajú stále väčšiu pozornosť medzi bikermi. Tu si jazdci zmerajú sily a hlavne časy v troch rozmanitých RS, ktoré preveria komplexnosť pretekárov. 


Prvé kolo SPDH sa odohrá na známej trati v obci Hnilčík – Mraznica. „Kolotoč” sa následne presunie do legendárnej Polomky na jednu z najstarších tratí seriálu. Určite sa viacerým z vás Polomka spája s obdobím, kedy sa na zjazdových akciách stretávalo veľa bikerov, ktorí si prišli užiť víkend nielen na kopci, ale aj s veľkou partiou ľudí. Na Košútke sa v júli rozhodne o majstrovi v DH v treťom kole seriálu. Necháme sa prekvapiť, aké zmeny na trati si organizátor pripraví. Štvrté kolo sa pre zmenu presunie z východu Slovenska viac na západ a to na Veľkú Raču, kde trať prechádza zmenami: „zapracovali sme do nej nejaké nové pasáže, skoky. Jeden zo skokov, ktorému sme dali názov MOTYKA je dosť náročný, dá zabrať nielen jazdcom, ale aj niektorým bikom…“ spomenul Jozef Šiška, organizátor pretekov. Na najstrmšej trati Slovenska v Malej Lučivnej bude v polovici septembra posledné kolo pohára. Lučivná patrí taktiež k „výtvorom” Jozefa Šišku, o ktorom je už známe, že jeho trate patria k tým náročnejším. Každopádne, sú u jazdcov veľmi obľúbené.


Majstrovstvá Slovenska v 4x sa budú konať tradične v Žarnovici v areáli za mestom, na svoje si prídu nielen jazdci, ale aj diváci pri napínavých vyraďovacích súbojoch.


Pravidlá SPDH a SPEN

Zmena bude aj v pravidlách SPDH. Pribudla kategória enduro (rok narodenia do 2 000), kde môže štartovať pretekár výhradne s jednokorunkovou vidlicou. Novinkou bude aj „all season pass”, kedy môžete zaplatiť 125 € v dátume od 1. do 31. 3. 2019, čím získate štartovné na celú sezónu a ušetríte tak 25 €. Výška štartovného sa od minulého roku nezmenila (30 € pri online prihlásení a platbe). 


Súťažný poriadok

Odporúčame prečítať si súťažný poriadok, aby zbytočne nedošlo k nedorozumeniam, hlavne čo sa týka vybavenia cyklistu, bicykla, pravidiel tréningu na trati, umiestnenia čipu (pri endure). Nájdete ho na tomto odkaze. Prihlasovanie na preteky bude prebiehať na stránke MTBIKER. Online registrácia začne vždy v stredu o 8:00 dva týždne pred konaním pretekov a bude uzavretá vždy v stredu o 20:00 pred víkendom, v ktorom sa konajú preteky. Registrácia bude prebiehať v mieste konania pretekov v piatok od 17:00 do 18:00 a v sobotu od 9:00 do 12:00. V nedeľu na mieste konania pretekov už registrácia nebude možná.


Termíny jednotlivých pretekov

ENDURO

  • SPEN1 5. 5. 2019 Veľká Rača
  • SPEN2 16. 6. 2019 Višňové
  • SPEN3 + MSR 14. 7. 2019 Branisko
  • SPEN4 11. 8. 2019 Brezno
  • SPEN5 6. 10. 2019 Stará Ľubovňa
  • MSR 4x 7. 9. 2019 Žarnovica

DOWNHILL

  • SPDH1 12. 5. 2019 Hnilčík – Mraznica
  • SPDH2 2. 6. 2019 Polomka
  • SPDH3 + MSR 21. 7. 2019 Hriňová – Košútka
  • SPDH4 25. 8. 2019 Veľká Rača
  • SPDH5 Finále 15. 9. 2019 Lučivná


Tešíme sa na spoločný štart do novej sezóny a veríme, že ostanete verní zjazdu a tiež enduro sérii. Zmeny v pravidlách by vám mali uľahčiť, aby ste sa mohli sústrediť plne na vaše ciele.

Zdroj fotografií: SPDH
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Obľúbená séria medzi hobby jazdcami má veľkú popularitu a v roku 2024 nás čakajú aj novinky.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
keyboard_arrow_up