Pravidlá SPEN a zmeny v SPDH - to najdôležitejšie pre bikerov v sezóne 2019

Dôležité novinky v pravidlách, ktoré by nemali byť ľahostajné žiadnemu jazdcovi a tímom, ktoré sa chystajú odjazdiť celú sériu SPDH či SPEN.

Zmeny v pravidlách SPDH (Slovenský pohár v downhille)

Usporiadateľom Slovenského pohára MTB DH je už tradične Slovenský zväz cyklistiky. Výsledky budú zverejnené na stránke časomiery a tiež na našej MTBIKER stránke.

Technický organizátor zabezpečí priestor v depe pretekov pre tímové stany tým klubom, ktoré písomne zašlú žiadosť, obsahujúcu potrebné metre štvorcové na adresu organizátora a na adresu info@spdh.sk, najneskôr 2 týždne pred začiatkom sezóny. Žiadosť o vyhradenie depa bude platiť po celú sezónu.


Povinné vybavenie jazdca

Pretekár musí byť vybavený predpísanými ochrannými pomôckami podľa platných pravidiel SZC pre MTB a Športovo-technických predpisov SZC pre MTB. Kamery môžu byť umiestnené len na šilte prilby alebo bicykli, nesmú byť pevne pripevnené k prilbe. Pre všetky kategórie sú povinné nasledujúce ochranné pomôcky/chrániče:

  • prilba na celú tvár (ang. Full face helmet) musí byť správne nosená pri pretekoch, ako aj tréningoch na trati
  • chrániče chrbta, lakťov, kolien z pevného materiálu
  • polstrovanie na holene
  • široké, dlhé nohavice zhotovené z oderuodolného materiálu a s inkorporovanou ochranou pre kolená a lýtka z pevného materiálu, alebo krátke nohavice širokého strihu z odolného materiálu plus chrániče kolien a lýtok/holení s pevným povrchom
  • dres s dlhým rukávom
  • dlhé rukavice


Štartovné pri pretekoch SPDH

  • All season pass - 125 € – úhrada štartovného na celú sezónu v termíne od 1.3. do 31.3.2019
  • Registrovaný online/úhrada prevodom na účet – 30 €
  • Registrovaný online/úhrada na mieste – 35 €
  • Neregistrovaný online/úhrada na mieste – 40 €

Štartovné sa nevracia a je platné pre všetky kategórie. Zahŕňa registráciu na preteky a vývoz pretekára po dobu dvoch dní (sobota, nedeľa). Pretekár je povinný sledovať status jeho prihlášky.


Časový harmonogram pretekov

Piatok – voľný tréning 13.00 - 17.00
Piatok – registrácia 17.00 - 18.00
Sobota – registrácia 9.00 - 12.00
Sobota – trackwalk (pešia obhliadka trate) 8.00 - 9.00
Sobota – voľný tréning 10.00 – 14.00
Sobota – voľný tréning (bez zastavovania na trati) 15.00 – 17.00

Štartová listina bude zverejnená online v sobotu do 24.00 na FB stránke Slovenského zväzu cyklistiky pre DH a Enduro.

Nedeľa – voľný tréning (bez zastavovania na trati) 9.00 – 10.30
Nedeľa – semifinále – 11.00
Nedeľa – finále – 13.00
Nedeľa – vyhlásenie výsledkov – 15.00


V prípade porušenia pravidla o nezastavovaní na trati bude pretekár napomenutý. V prípade viacnásobného porušenia (3x) bude pretekár vylúčený. Majstrom SR sa môže stať len držiteľ licencie SZC slovenskej národnosti.

Majster SR bude vyhlásený v kategóriách Muži, Juniori, Kadeti, Žiaci, Ženy a Masters, ak UCI nestanoví inak. Víťaz kategórie na MSR bude vyhlásený len vtedy, ak sa na štart semifinálovej jazdy postavia najmenej piati súťažiaci z troch rôznych klubov registrovaných v SZC.


Kategórie

Muži Elite – (do 2000) muži U23 a Elite
Ženy – (do 2004) 15 a viac rokov
Juniori – (2001– 2002) 17– 18 rokov
Kadeti – (2003–2004) 15– 16 rokov
Žiaci – (2005– 2007) 12– 14 rokov
Masters – (do 1989) 30 a viac
Enduro – (do 2000) pretekári výhradne na bicykli s jedno korunkovou vidlicou,
Hobby – (do 2000)

Prihlasovanie na preteky bude prebiehať na našej MTBIKER stránke. Online registrácia začne vždy v stredu o 8.00, dva týždne pred konaním pretekov a bude uzavretá vždy v stredu o 20.00 pred víkendom, v ktorom sa konajú preteky.

Registrácia bude prebiehať v mieste konania pretekov v piatok od 17.00 do 18.00 a v sobotu od 9.00 do 12.00. V nedeľu nie je možná registrácia v mieste konania pretekov.


Pravidlá SPEN (Slovenský pohár v endure)

Keďže sa jedná o prvý ročník enduro série, tie najpodstatnejšie informácie pre každého jazdca by ste nemali brať na ľahkú váhu. Vyhnete sa tak zbytočným nedorozumeniam, prípadne diskvalifikácii.


Súťažný poriadok Slovenského pohára v MTB ENDURO 2019

Usporiadateľom SPEN je Slovenský zväz cyklistiky. Výsledky budú zverejnené na stránke časomiery a na našej MTBIKER stránke. Organizátor zabezpečí priestor v depe pretekov pre tímové stany tým klubom, ktoré písomne zašlú žiadosť, obsahujúcu potrebné metre štvorcové na adresu organizátora a na adresu info@spdh.sk, najneskôr 2 týždne pred začiatkom sezóny.

Žiadosť o vyhradenie depa bude platiť po celú sezónu. Majstrom SR sa môže stať len držiteľ licencie SZC slovenskej národnosti. Majster SR bude vyhlásený v kategóriách Muži, Muži U21, Ženy a Masters.


Časový harmonogram

Sobota
11.00 – 13.00 Registrácia a značenie bicyklov
12.00 – 18.00 Obhliadka trate + tréning s číslami
16.00 – 18.00 Registrácia a značenie bicyklov

Štartová listina bude zverejnená online v sobotu do 24.00 na FB stránke Slovenského zväzu cyklistiky pre DH a Enduro.

Nedeľa
7.00 – 8.00 Posledná registrácia len pre online registrovaných s uhradením štartovného online (len vyzdvihnutie štartovného čísla a čipu)
8.00 – Zverejnenie štartovej listiny
9.00 – Štart pretekov
16.00 – Vyhlásenie výsledkov


Štartovné

  • All Season Pass – 125 € úhrada od 1.3 do 31.3. na celú sezónu. Zľava 25 € z celkovej ceny štartovného. Štartové číslo s menom na celú sezónu.
  • Štandardné – 30 € prihlásený online a štartovné uhradené prevodom do stredy pred konaním pretekov.
  • Na mieste 1 – 35 € prihlásený online a úhrada v hotovosti na mieste (len v sobotu)
  • Na mieste 2 – 40 € neprihlásený online a úhrada na mieste v hotovosti (len v sobotu)

Prihlasovanie bude prebiehať cez našu MTBIKER stránku. Štartovné sa nevracia. V prípade podložených zdravotných ťažkostí je možné štartovné presunúť na iný termín série, prípadne na iného pretekára. Toto štartovné je platné pre všetky kategórie. Pretekár je povinný sledovať status jeho prihlášky.


Kategórie

Ebike
Muži (do 1997)
Muži U21 (1998-2003)
Masters 40+ (do 1979)
Ženy od 16 rokov (od 2003)
Hobby Muži Enduro od 16 rokov (od 2003)
Hobby Ženy Enduro od 16 rokov (od 2003)

Licencia

Pretekár predkladá pri registrácii k pretekom platnú licenciu SZC alebo inú medzinárodnú licenciu vydanú UCI. V prípade, že na licencii SZC nie je fotografia, tak je potrebný i ďalší doklad totožnosti. Licencia musí byť podpísaná. Vo vysokohorských podmienkach je doporučené i úrazové poistenie pre zásah Horskej záchrannej služby.

Pretekári musia mať licenciu Slovenského zväzu cyklistiky, alebo inú ekvivalentnú licenciu UCI. Postup získania licencie nájdete na tomto odkaze. V prípade, že pretekár nebude mať vystavenú licenciu, je možné vybaviť si ju na mieste.


Povinná výbava

Všetci pretekári musia nosiť počas súťaže prilbu. Správna veľkosť, stav a vhodnosť pretekárskej prilby je výhradnou zodpovednosťou pretekára. V sezóne 2019 je povolená polovičná prilba. Od sezóny 2020 bude povinná plná Enduro prilba, alebo prilba podľa DH špecifikácie. Prilbu je dovolené zložiť pri výstupoch na transferoch, keď je transfer na asfaltových komunikáciách za účasti iných motorových vozidiel, je prilba povinná na hlave jazdca. Každý pretekár musí byť počas súťaže sebestačný (skryté jedlo alebo vybavenie nie sú povolené).

Osobná zodpovednosť a sebestačnosť sú dôležitou súčasťou Enduro pretekov a jazdcom je odporúčané mať pri sebe adekvátne vybavenie pre pohyb v horskom prostredí. Každý pretekár by mal mať na pamäti, že je zodpovedný výlučne sám za seba, ale v prípade potreby musí pomôcť ostatným pretekárom na trati. Jazdci musia so sebou nosiť dostatočné množstvo vody na minimálne 2 hodiny pretekania medzi zastávkami na vodu.

Aj keď voda môže byť na viacerých podujatiach dostupná častejšie, žiaden pretekár to nemôže považovať za samozrejmosť a musí byť dostatočne hydratovaný minimálne počas 2 hodín pretekov. Povinná je ochrana očí (okuliare alebo zjazdové okuliare) a tak isto je pretekár povinný si umiestniť čip na pravú stranu riadidiel. Čip si pretekár vyzdvihne pri registrácii.


Tréning

S bicyklom je povolený podľa časového harmonogramu len v sobotu, a len so štartovým číslom. Pretekári môžu absolvovať len jednu tréningovú jazdu. Pešia obhliadka trate je povolená bez obmedzenia. Počas obhliadky trate pretekári nesmú meniť značenie trate.

Mapa trate bude zverejnená v sobotu, v mieste registrácie. Počas tréningu môžu pretekári na presun používať motorové vozidlo. Nie sú dovolené jednorazové ochranné fólie na okuliare (strhávačky). Vyhadzovanie potravinových obalov na trati je prísne zakázané.


Na prvý pohľad sa môže zdať, že je zmien veľa, ale veríme, že organizátor sa tým snaží dosiahnuť vyšší štandard a lepšiu bezpečnosť na pretekoch. Napríklad “all season pass” ponúka skvelú možnosť, ako ušetriť peniaze pretekárov a zjednodušiť registrácie organizátorovi. Prajeme veľa úspešných pretekov a čo najlepších výsledkov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

1. kolo - Slovenský pohár SPDH

calendar_today 12.05.2019
format_list_numbered 1. kolo - Bajkula SP DH
label Downhill
place Mraznica (Slovensko)

adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Pozvánka: Mesiac september – začiatok jesene a nabitý program

Leto už budeme mať o pár týždňov oficiálne za sebou, ale pretekový kalendár rozhodne nekončí.
Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Pozvánka: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria Partizánske – hurá nadol

Obľúbená séria medzi hobby jazdcami má veľkú popularitu a v roku 2024 nás čakajú aj novinky.
Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
keyboard_arrow_up