Test: Superior XF 969 RC - český dvojkolesový diabol

Superior prišiel pre sezónu 2019 s novým modelom XF, ktorý je najdostupnejšou verziou k nekompromisným XC špeciálom.

Musím sa priznať, že ma spočiatku trochu mrzelo, že nemám kondíciu hodnú stroja, akým je Superior XF 969 RC. To sa ale rýchlo zmenilo v momente, keď som si na túto XC raketu po prvýkrát sadol a pochopil, že na ňom budem v kopcoch prakticky okamžite podstatne rýchlejší, ako tomu bolo doteraz.



Ide o stroj, vychádzajúci z úzkej spolupráce s tímom Superior, ktorý pri vývoji dopomáhal. Disponuje 100 mm zdvihmi a mierne pretekárskou geometriou, čo je o niečo menej, než na čo som bol dosiaľ zvyknutý, aj preto som naň bol poriadne zvedavý. Lebo hoci sa viac orientujem na technické jazdenie, stále sa rád ponaháňam i v tempe po kopcoch...


XF 969 2018 vs. XF 969 RC 2019

Superior XF 969 RC sa od svojho predchodcu síce príliš nelíši, no predsa sa na ňom nájde zopár zmien, ktoré súvisia skôr s inováciami a trendami v cyklistike. Kým pôvodný XF 969 disponoval vpredu aj vzadu zdvihom 120 mm, RC-éčko označuje „race-ových“ 100 mm.

Superior na modeloch XF používá rovnakú hliníkovú zadnú stavbu (na rozdiel od TEAM XF je boost) a mení sa len váhadlo a tlmič v závislosti od nastavenia a určenia modelov - teda 100 mm, 120 mm a 130 mm. Vďaka tomu si môžete v podstate upraviť zdvih použitím iného tlmiča a vidličky uchytenia.

Miernou zmenou prešla tiež geometria. V tomto prípade sa totiž použil tlmič s nižším zdvihom, kvôli ktorému musela byť upravená aj zadná stavba. Za zmienku stojí i fakt, že pruženie je v rukách DT Swiss namiesto RockShox.


Ľudia zvyknú asi najviac riešiť hlavový uhol, ten je na RC-éčku položený o 1° viac (70° vs. 71° pri veľkosti M). Čo sa týka materiálu, v rámci neho sa zotrvalo pri kombinácii karbónového rámu a hliníkovej zadnej stavby. Model disponuje vnútorným vedením hadíc a bowdenov, čo je samozrejmosťou pri všetkých XF-kách a jeho váha sa pohybuje okolo 11,8 kg.


Odpruženie

V prípade systému odpruženia použil Superior prepákovaný jednočap, takže by ste tu zadný čap hľadali márne. Namiesto neho sa stavilo na pružnosť materiálu, a zadná stavba je vyrobená z jedného kusu.

Takéto riešenie sa objavuje aj u ďalších výrobcov. Tlmič a vidlicu dodala značka DT Swiss, konkrétne model vidlice OPM O.D.L. a tlmič AIR 2in1 Remote LO s 3 polohami (open – drive – lock).


Výbava bohatá na značky

Výbavu tvorí mix komponentov z viacerých rád a od viacerých výrobcov. 12-rýchlostný prehadzovač SRAM GX Eagle je doplnený radením, kazetou a reťazou taktiež zo sady GX. Kľuky sú TRUVATIV Stylo s 34-zubovým prevodníkom.

O brzdenie sa stará Shimano s brzdami zo sady BL-M6000 na 180 mm brzdových kotúčoch vpredu a 160 mm vzadu. Kolesá sú komplet DT Swiss X1900 SPLINE a ráfiky majú šírku 25 mm.


Čo sa týka obutia, tento model šiel jednoznačne cestou rýchlosti a gripu. To najviac podčiarkujú Schwalbe Racing Ray/Racing Ralph Performance plášte so šírkou 2,25 palca, sedlovka One Race, ako aj riadítka a predstavec. Sedlo je zn. Fizik Antares R7 s titánovými lyžinami.


Prvé dojmy

Po vybalení z krabice som musel tohto krásavca najprv poriadne ponastavovať, čo sa týkalo hlavne nastavenia odpruženia. Vidlica bola príliš mäkká a naopak, zadné odpruženie priveľmi nafúkané. Mierne som teda upravil tlaky v tlmičoch a doladil sedlo.

Posed na RC-éčku je vďaka dlhšiemu predstavcu o niečo „ležatejší”, než pri klasickom bicykli, pri tomto type stroja určenom na preteky ale rozhodne nejde o zlú vlastnosť.


Na prvom kratšom testovacom výjazde som prešiel zopár koreňových zjazdov. Chybou bolo, že som si so sebou nevzal pumpu na tlmič, pretože prvá koreňová pasáž jasne ukázala prílišnú mäkkosť zadnej stavby. Bicykel síce po koreňoch tlmil skvele, no blížil sa k dorazom. Týkalo sa to i vidlice, ktorá rovnako tak chytala dorazy už na menších nerovnostiach či odskokoch.

Z tohto dôvodu som musel doma vidlicu i zadný tlmič znovu dolaďovať. Po dofúkaní som opäť vyskúšal, čoho je tento stroj schopný a musím uznať, že výšľapy boli pre mňa neskutočným luxusom. Dokonca sa môžem pochváliť hneď niekoľkými „personal records” na Strave v cestárskych segmentoch . Zjazdy už síce boli trochu iné, no ja som presvedčený, že po niekoľkých ďalších výjazdoch by som zvykol i na to a hravo „hlušil” tiež do technických pasáží.


Bicykel so srdcom pretekára

Každý záber pedálu bol akcelerujúci a pri strednej polohe tlmiča som mal pocit, že je zadná stavba doslova zamrznutá. Preto som v teréne nikdy necítil potrebu voliť na tlmení polohu „Lock”, tento režim som tak zapínal iba na asfalte. Výhodou je, že samotná páčka na prepínanie jednotlivých režimov je umiestnená na riadítkach a uzamknete ňou zároveň tlmič i vidlicu.

Rýchlosť a odozvu na pedál vo výšľapoch priaznivo ovplyvňujú mnou obľúbené plášte Schwalbe. Veľkú rolu tu, samozrejme, hrajú aj kolesá DT Swiss, na ktoré som tak v prípade ich servisu, ako aj tuhosti, dosiaľ nepočul jediné krivé slovo.


Superior XF 969 RC výborne stúpa, ale rozhodne sa nebojí ani jazdy z kopca. Odpruženie presne kopíruje všetky korene a nerovnosti, ktoré mu naservírujete, no zároveň zbytočne nepretlmuje, aby nestrácal rýchlosť. Odpruženie DT Swiss je doslova pretekárskym konceptom.

Taktiež oceňujem, že pri jazdení po bežných trailoch a cestách vôbec nepocítite, že by bol zdvih 100 mm nepostačujúci. Na celodenných výjazdoch tak určite nemusíte obchádzať ani náročnejšie úseky. Ak tento Superior navyše doplníte aj o teleskopickú sedlovku, jeho hranice pri jazde z kopca výrazne posuniete...


Plusy:

  • univerzálnosť
  • DT Swiss komponenty
  • hmotnosť
  • zamykanie vidlice i tlmiča z riadítok

Mínusy:

  • prijal by som teleskopickú sedlovku

Univerzál pre všetkých

Superior XF 969 RC je bicykel, s ktorým bez problémov zvládnete celodenné výlety aj cez technickejší terén. Navyše je to stroj, s ktorým sa môžete postaviť rovno na štart maratónu a bez obáv, že budete kvôli nemu strácať... Práve naopak.


Doporučená MOC tohto testovaného modelu 3 099 €. Viac ohľadom jeho špecifikácie alebo geomerie sa dozviete na stránkach výrobcu Superior.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
keyboard_arrow_up