Test: Canyon Aeroad CF SL 7.0 – dostupný cestný rýchlik

Nemecké bicykle Canyon netreba extra predstavovať. Každý, kto sleduje cestnú cyklistiku vie, že na bicykloch Canyon jazdia majster sveta Alejandro Valverde, posledný víťaz Gira Richard Carapaz, alebo cyklistický megatalent Mathieu van der Poel.

Mne sa na test dostal do rúk model Aeroad, a to v originálnych tímových farbách Pro Tour tímu Movistar. Navyše testovaný model nielenže dobre vyzerá, no zároveň ponúka vynikajúci pomer cena/výkon, ktorý by ste inde asi dlho hľadali. Model CF SL vychádza z topmodelu CF SLX, no je za prijateľnejšiu cenu. O reálnych skúsenostiach s bicyklom sa dočítate nižšie.


Ak ide o zlomky sekúnd, byť Aero je nutnosť

Už zo samotného názvu modelu je jasné, že ide o model bicykla so zameraním na čo najlepšie aerodynamické vlastnosti. Ide síce o ekonomickejší variant odvodený od topmodelu CF SLX, no vlastnosti ako tuhosť či nízka váha tu na svojich hodnotách utrpeli len minimálne. Príčinou nižšej ceny je vlastne len menej sofistikovaný spôsob ukladania karbónových vrstiev pri výrobe rámu.


Proces výroby však prebieha s ohľadom na čo najvyššiu kvalitu. V konečnom dôsledku je model SL len o približne 100 g ťažší ako model SLX, a to pri každej zvolenej veľkosti. Napriek tomu tvarovanie a celkový dizajn rámu je identický s modelom SLX, a to vrátane samotných aerodynamických vlastností. Ku karbónovému rámu, samozrejme, patrí aj karbónová vidlica, ktorá je rovnako ako rám navrhnutá s ohľadom na čo najlepšiu aerodynamiku.


Samotný rám je to, čo vás pri pohľade na bicykel zaujme asi najviac. Tak to bolo určite v mojom prípade. Okrem originálnej farebnej kombinácie ma zaujal aj minimálny priestor medzi zadným plášťom a samotným rámom. Tento priestor je taký tesný, že ak sa vám na plášť nalepí kamienok, tak na ráme isto nechá škrabanec. To je príklad dane za čo najlepšie aerodynamické vlastnosti.


Lanká a bowdeny sú vedené vnútrajškom rámu a na rám je možné osadiť ako mechanickú, tak aj elektrickú sadu.


Novej 105ťky sa rozhodne obávať nemusíte

Kým v minulosti boli sadou Shimano 105 osadené skôr tie lacnejšie bicykle určené pre začiatočníkov, dnes už to tak vôbec nemusí byť. Je to tak aj v prípade testovaného modelu. Aj keď sa jedná o cenovo dostupnejší model, ktorý osloví aj začiatočníkov, rozhodne svojim vzhľadom, ale aj funkčnosťou dokáže konkurovať výrazne drahším modelom na exkluzívnejších komponentoch, a tak vie osloviť aj náročnejších zákazníkov.


Zo sady Shimano 105 tu máme komplet pohon, radenie a brzdy. Na bicykli sú osadené semi-kompaktné prevodníky s rozsahom 52/36 zubov a 11-rýchlostná kazeta s rozsahom 11-28 zubov. Prevody sú vhodné skôr na zvlnené až rovinaté úseky, no pokiaľ máte už niečo odjazdené, bez problémov zvládnete aj ťažšie stúpania.


Na bicykli ďalej nájdeme 105-kové brzdy s uchytením typu direct-mount. Tu musím zniesť asi jedinú kritiku na celý bicykel. Od bŕzd som očakával lepší účinok. Ich nástup bol pozvoľný a tak trochu nepredvídateľný. Počas zjazdu som stlačil brzdy tak, ako to bežne robím na svojom cestnom bicykli, no tam, kde na mojom cesťáku už výrazne spomaľujem, na Canyone som mal ešte stále pomerne vysokú rýchlosť.


Za brzdy to bolo treba zobrať razantnejšie. V tom ale príde rýchly nástup bŕzd a kolesá sú v šmyku. Pôvodne som si myslel, že brzdy len potrebujú zabehnúť, keďže išlo o nový bicykel. No možno si len kombinácia zvolených brzdových gumičiek dobre nerozumie s karbónovými rafikmi Reynolds. Nevravím, že brzdy brzdia úplne zle alebo vôbec. No ich účinok je viditeľne slabší ako som zvyknutý z iných cesťákov, na ktorých som jazdil. Na druhú stranu bicykel na ráfkových brzdách je stále lacnejší ako alternatíva na kotúčových brzdách.


Ostatné komponenty ako riadidlá, predstavec či aero karbónová sedlovka sú od Canyonu. Sedlo je Fizik Arione R5 a zároveň je jediným komponentom, ktorý by som po kúpe menil ihneď. Na môj vkus je príliš úzke. No je to veľmi subjektívne a iným môže sedieť dobre. Ja som ho už po prvej jazde musel vymeniť za svoje overené sedlo s väčšou šírkou.


Kolesá, ktoré nielen dobre vyzerajú

To, čo vám popri ráme udrie rovnako do očí, sú karbónové kolesá Reynolds. Ide o plášťový model AR58. Obuté sú do plášťov Continental Grand Prix Attack III. Vpredu nájdeme plášť s rozmerom 23 mm a vzadu v rozmere 25 mm. K samotným plášťom nemám výhrady. Jazdil som ich len za sucha a spoľahnúť sa na ne dá v každom ohľade, či už ide o trakciu alebo komfort.


Samotné ráfiky majú výšku 58 mm s 19 mm vnútornou šírkou. Je asi len na škodu, že sa nejedná o bezdušové kolesá. Ide o naozaj tuhý set, no kvôli vyššiemu profilu náchylnejší na bočný vietor, čo je pri jazde celkom cítiť. Čo ma naozaj na kolesách potešilo okrem vzhľadu, je hlasný orech. Nie každému to asi bude vyhovovať, no pri kolesách Reynolds je to asi typický zvuk. Človek aspoň nepotrebuje zvonček, ak sa rúti mestom a chce dať o sebe vedieť chodcom. Stačí len prestať šliapať a každý na ulici sa už za vami otočí. O aero vlastnostiach kolies tu veľmi písať nebudem, no každému musí byť jasné, že aerodynamika bude niekde inde ako pri nízkych ráfikoch. Držať rýchlosť na rovinách bude citeľne jednoduchšie a ich nasadenie na pretekoch sa doslova pýta.


Maximálny výkon bez maximálnej ceny

Jazdné vlastnosti bicykla sú jedným slovom výborné. Snažil som sa nájsť nejaké slabé stránky, no okrem slabšieho brzdného účinku som nič nenašiel. Kým pri prvých generáciách aero bicyklov ste mali pocit, že z vás chcú všetko vytriasť, tak pri novom Aeroade sa stále bavíme o relatívne pohodlnom ráme. Podarilo sa mi vyskúšať ho aj na Sereďmaratóne, kde sa ide aj úsek po mačacích hlavách v Hlohovci.


Stalo sa mi síce, že sa mi po prejazde týmto úsekom zasunulo sedlo asi o 1 cm pre slabé utiahnutie, no bicykel zo mňa rozhodne nešiel vytriasť dušu. Napriek tomu už pri prvom postavení do pedálov máte pocit, že bicykel chce poskočiť vpred. Prenos sily do pedálov je okamžitý a bez zaváhania. Možno to vyznie ako klišé a často opakovaná fráza pri každom novom cesťáku, no pri tomto Aeroade naozaj nemáte pocit krútenia pri razantnejšom šliapaní.


Presne to, čo zo seba dáte do pedálov, sa prenesie do zadného kolesa. Navyše, bicykel je výborne ovládateľný aj v technických zjazdoch. Aby bol bicykel ešte ovládateľnejší, je možné meniť rázvor vďaka tzv. Rake Shift technology. Táto vymoženosť vám umožní zmenu rázvoru v dvoch nastaveniach. Je na vás, či preferujete obratnosť alebo stabilitu. Podľa toho si zvolíte vami preferovaná nastavenie. Túto zmenu docielite úpravou pätiek v prednej vidlici.


Bicykel, ktorý zaujme, no nezruinuje váš rozpočet

Ak vás nadchol svet cestnej cyklistiky, respektíve máte v pláne upgrade vášho terajšieho cestného bicykla, testovanému modelu Aeroad CF SL 7.0 by ste mali venovať pozornosť. Ide o bicykel, ktorý ponúka vlastnosti modelov, ktoré sedlajú svetoví profesionáli, no stále vie byť za prijateľnú cenu. Za vaše peniaze dostanete kvalitný karbónovým rám na kvalitnej a overenej sade Shimano 105 v kombinácii s nielen dobre vyzerajúcimi, ale hlavne dobre fungujúcimi karbónovými kolesami.


Plusy

  • bezkonkurenčný pomer cena/výkon
  • dizajn rámu
  • tuhý, no zároveň komfortný aero rám
  • plášťové karbónové kolesá Reynoldssada Shimano 105 s dizajnom drahších súrodencov
  • možnosť zmeny rázvoru kolies

Mínusy

  • slabšie brzdy
  • úzke sedlo nemusí sadnúť každému
  • kolesá nie sú bezdušové

Cena predstaveného modelu je stanovená na 2 699 €. Podrobnosti o geometrii a presnú špecifikáciu nájdete na stránkach výrobcu Canyon.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
keyboard_arrow_up