Tip na výlet: Malorka – destinácia nielen pre dovolenkárov

Tento rok to bude už 3. krát, čo sa s partiou rovnakých nadšencov vyberieme na Malorku. Pre mnohých z vás veľmi obľúbená destinácia, ktorú som si ako cyklista zamiloval tiež. Preto sa chcem s vami podeliť, čo vás na takomto tripe čaká, na čo si dať pozor, poprípade, kde ušetriť.


Destinácia

Letenky na Malorku sa dajú zohnať väčšinou za „smiešnu” sumu, samozrejme ak nechcete ísť nízkonákladovou spoločnosťou, tak sa môžu vyšplhať aj na pár stoviek. Pokiaľ sa sem vyberiete, určite si musíte prejsť najkrajšie trasy pre cesťák: Sa Calobre, Cap de Formentor alebo Puig Najor. Všetko sú to krásne cesty, kde ale nastúpate aj 1 000 m na pár kilometroch.


Požičanie bicykla

Ideálne si je samozrejme doviezť svoj bicykel, ale na Malorke je mnoho požičovní s veľmi dobrými značkami a keď si priplatíte, môžete si požičať aj špičkový stroj. Preto vždy volíme túto druhú možnosť. Hlavne si nájdite požičovňu v meste, v ktorom budete bývať, aby ste nemuseli zbytočne cestovať. Objednanie je veľmi jednoduché s malou zálohou cez internet. Napríklad pre ridemallorca.com pracujú aj Slováci a Poliaci, takže jazyková bariéra je vyriešená.


Ubytovanie a strava

Ako miesto pobytu si vyhľadávame nejaké pekné malé mesto v blízkosti skvelých trás, kde sa dajú požičať bicykle, sú k dispozícii potraviny a samozrejme možnosť ubytovať sa za prijateľnú cenu. Ubytovanie sme väčšinou vybavili cez airbnb.com. Cena stravy sa tam pohybuje približne ako u nás. Môžete sa ale tešiť na ich skvelé víno, syry a výborne salámy. Nezabudnite ochutnať národne jedlo Španielska – paella.


Bikové nebo – Puig Maior, Sa Calobra a Cap de Formentor

Odporúčam si prejsť aspoň jednu z týchto krásnych trás s úžasnými výhľadmi. Budú vás čakať dve stúpania s prevýšením cez 800 m. Vyráža sa zväčša zavčas rána, už o 7:00 h. Nad mestečkom Soller sa týči malebná dedinka, v minulosti vyhlásená za najkrajšiu na Malorke – Fornalutx. Kľudne sa nechajte na trase zlákať na jednu z mnohých, očarujúcich kaviarničiek. Po krátkej zastávke ďalej krútime v kopcoch do pedálov a kocháme sa nádhernými výhľadmi po okolí. Konečne prichádzame k tunelu, prvé sedlo je za nami. Popri jazerách – Torrent de Aumadra a najvyššom vrchu Puig Major, ktorý je žiaľ neprístupný (vojenský objekt), klesáme k odbočke ku Port de Sa Calobra. Spúšťame sa dolu a pred nami je 10 km serpentín, s prevýšením viac ako 800 metrov. 

Nádherný zjazd. Len ako späť? V zátoke Sa Calobra natrafíme na niekoľko reštaurácií a bufet. Prechádzame cez tunel vytesaný do skaly, za ním sa otvára celkom zaujímavá pláž. Možno nie najkrajšia, ale rozhodne zaujímavá, z každej strany obklopená vysokými skalnými útesmi. A teraz cesta hore... krásne serpentíny a očarujúce výhľady nás v ťažkom stúpaní iba povzbudzujú. Po približne hodinke sme na vrchu. Vyčerpaní ale šťastní, na jeden deň slušná porcia kopcov. Čaká nás ešte cesta po pohorí a potom dlhý zjazd až do mestečka Pollenca, kde sme boli ubytovaní. Link na trasu –  STRAVA.


Za taký kratší výjazd stojí určite ešte Cap de Formentor. Ideálne je vyraziť opäť ráno, lebo v neskorších hodinách je tam už pomerne veľa áut. Vyrážame z mesta Pollenca, odtiaľ nás čaká zjazd k pláži a za mierneho striedania stúpania a klesania, postupujeme ďalej, na úplný koniec ostrova. Záver cesty na Cap Formentor je rovnako krásny, ako bol nafotený na obrázkoch na letisku. Parádna cestička s nádhernými výhľadmi na skalnaté útesy, obíjané silnými, do biela sfarbenými vlnami. Každú chvíľu natrafím na nejakú tabuľku, upozorňujúcu na skrytú lesnú cestičku. Väčšina z nich vedie k niektorej z romantických pláži, nedotknutých hromadným cestovným ruchom. Nádhera. Trasa končí na starom majáku, kde si opäť môžete dať kávičku, alebo aj niečo na jedenie.

Po krátkej prestávke sa opäť cez sedlo Formentor vraciame späť a spúšťame sa do mestečka Pollenca. Link na trasu – STRAVA.


Malorka má rozhodne čo ponúknuť a nemusíte patriť ani k ortodoxným cyklistom, aby ste si užili krásu tohto ostrova.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Poďte sa so mnou pozrieť do populárnej tréningovej lokality profesionálnych tímov vďaka ideálnej mikroklíme a krásnemu prostrediu – na Costa Blancu.
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka je vraj snom každého zanieteného cyklistu – tak prečo si ho nesplniť?
keyboard_arrow_up