Reportáž: ŠKODA Horal MTB maratón - 135 km a 4 300 m v tatranskej aréne

Nemožné sa stalo skutočnosťou a predpoveď konečne tomuto maratónu priala. Poďte si pozrieť krásne panorámy Tatier aj legendárne stúpanie na Kráľovu hoľu počas jedného dlhého dňa v sedle...

Ja to za posledné roky s tým počasím tak vnímam, pretože čo si pamätám, tak zakaždým z toho bol nejaký menší survival. Akoby nestačili tie samotné parametre, ktoré vždy dobre okorenili podmienky. Tým myslím najmä búrky, chlad, vietor a ďalšie bonusy, vďaka čomu sa z Horalu stal skutočný maratón na zážitky . Každopádne už pár dní dopredu to stále vyzerá OK a na sobotu sa tak doslova teším...vedel som, že ten Salzkammergut alebo zrušené MSR v Topoľčiankach sa mi v dobrom vrátia .

Piatok na pohodu

Nakoniec sa presúvame ešte vo štvrtok večer k Jančimu (opäť vďaka). Nie je nič lepšie, ako začať piatok pohľadom z okna na Tatry. Navyše sa človek vyhne útrapám piatkového cestovania a namiesto nadávania za volantom si tak môžem v kľude prejsť časti trate, najmä obľúbené zjazdy na začiatku, resp. konci.


Už si ani nepamätám, kedy som si užil taký skutočne pohodový pojazd pred pretekmi...nikam sa neponáhľať, dobre sa rozjazdiť a dokonale si vychutnať predštartovú atmosféru. Hneď z výjazdu si vybavím registráciu a potom zostáva už len dobrý carboloading a veget . Navyše všetko s vedomím toho, že zajtra má byť jednoducho krásny deň.


No a zrejme aj samotná predpoveď nakoniec prilákala na štart pekný počet bikerov. Ono cca 109 kúskov, samozrejme, nie je extra porcia, ale vzhľadom na extrémne parametre trate a slovenské pomery je to výborné číslo. Navyše sa zišlo aj kopec kamarátov, ktorých som už dlhšie na takej dlhej trase nevidel. O 7:00 teda vyrážame a viac sa už dozviete vo videoreporte priamo z trate.


Ako som vravel vo videu, ešte budem nakoniec prosiť o nejaký ten dážď. Ten mi zrejme najviac chýbal pri stúpaní z Liptovskej Tepličky. V závere som si aj vďaka teplu skutočne „hrabol" a tiež sa ponaháňal o celkový 6. flek – teda išlo mi to hlavne v zjazde, no aj na Horalovi sa dá získať dole kopcom slušná porcia času . Po dojazde som asi 30 min. len tak sedel, Lenka a Zuzka mi doniesli vodu a nealko. Jedno som lial na seba, druhé pomaly do seba . Potom už bolo všetko OK a dostavil sa ten príjemný finišerský pocit.


Ešte mi nedá povedať niečo o organizácii, k trati som sa myslím dostatočne vyjadril vo videu. Horal si v tomto drží už dlhodobo vysoký štandard a potvrdilo sa to aj teraz. Jednoducho všetko ako má byť, zabezpečená a dobre značená trať, regulovčíci kde treba, ochotní ľudia na bufetoch a zázemie, kde sa človek netlačí a pritom je všetko pekne pokope. Super je taktiež bufet v cieli, kde môže človek pozobať nejaké drobnosti, kým príde chuť na normálne jedlo...

Záznam jazdy v aplikácii Strava.


Finálové kolo ŠKODA BIKE OPEN TOUR

Trať mi nakoniec trvala 7:25 hod., víťazom na Krejzi sa stal Karel Hartl za 6:33 hod. Medzi ženami to do cieľa dobojovala na prvom mieste Zuzana Palúchová za 10:27 hod. Výsledky vrátane ostatných tratí nájdete na tomto odkaze.


Ešte trochu štatistiky ohľadom celkovej účasti – nakoniec sa na všetkých tratiach zúčastnilo 857 jazdcov z toho 801 úspešne dorazilo do cieľa. Celkové vyhlásenie ale bolo tentoraz ešte o niečo dlhšie, pretože zároveň sa jednalo o posledné kolo série ŠBOT. Seriál pozostávajúci z celkovo 5 podujatí sa teda ukončil pod Tatrami. Kompletné výsledky série nájdete na tomto odkaze.

Víťazi jednotlivých kategórií:

  • muži 19 - 39 rokov – Rastislav Rovný
  • muži 40 – 49 rokov – Karel Hartl (Starbike)
  • muži 50 – 59 rokov – František Šmelko (SAAT Sport Racing Team)
  • muži 60 a viac rokov – Vladimír Palúch (YTCT)
  • juniori 17 - 18 rokov – Alex Rebro (PROefekt team)
  • kadeti 15 - 16 rokov – Matej Kurty (ISAKO Šport Košice)
  • ženy 19 - 39 rokov – Zuzana Juhásová (Bike Team Juhasky)
  • ženy 40 – 49 rokov – Miroslava Belková (Horal Bike Team)
  • ženy 50 rokov a viac – Slávka Floreková (BKL – LIPA)
  • juniorky 17 – 18 rokov – Dorka Kotroczó (Salgótarjáni HKE)
  • kadetky 15 – 16 rokov – Nina Urbanová (bikepoint.sk eleven team)

No a, samozrejme, na úplný záver sa losovalo o automobil ŠKODA Fabia Combi. Do losovania bol zaradený každý jazdec, ktorý sa zúčastnil aspoň 4 podujatí. Víťazkou sa stala nakoniec bikerka Martina. Takáto odmena za všetky tie hodiny v sedle určite poteší .


Počas celej série sa postavilo na štart celkovo 3 803 jazdcov, čo je vo výsledku naozaj pekné číslo a určite sa našlo veľa takých, čo si niečo podobné vyskúšali prvýkrát v živote. Veď maratóny sú v prvom rade o zábave, naťahovaní sa s kamarátmi a dobrej partii ľudí okolo. To všetko sa na Horalovi opäť ukázalo.

Tatry musia byť

Takou menšou odmenou po sobote bola nedeľná turistika v Belianskych Tatrách. Tie nie sú také napratané ako „klasické Tatry“, no tých 20 km čo sme nakoniec dali asi nebudem radiť do kategórie regenerácie . Ale treba už tie svaly pomaly naučiť aj na iný pohyb než ten kruhový. Každopádne takýto predĺžený víkend môžem jedine odporučiť, pre nás je to už osvedčená kombinácia.


Takže opäť o rok a už teraz sa teším, ako sa znovu popasujem s touto tradičnou slovenskou výzvou.

P.S. V galérii nájdete aj fotky od Lenky zo stúpania z Tepličky, tak možno sa tam niekto nájde .
report_problem Našiel si v texte chybu?

ŠKODA Horal MTB maratón - 20. ročník

calendar_today 10.08.2019
format_list_numbered 5. kolo - Slovenský pohár XCM
format_list_numbered 4. kolo - XCM Tour
format_list_numbered 5. kolo - Škoda Bike Open Tour
label MTB maratón
place Svit (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2022 – sezóna ako má byť

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2022 – sezóna ako má byť

Každý maratón v sérii je iný, každý rok prináša nové výzvy. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko môžete zažiť, či už ako pretekár alebo fanúšik, na trati najpopulárnejšej série horských maratónov.
keyboard_arrow_up