Cape Epic opäť aj s Tomášom Višňovským – aké sú ambície?

V marci sa môžete tešiť, že dres majstra Slovenska sa ukáže na najprestížnejšom maratónskom podujatí na svete. A rozhodne by mal byť vidieť vpredu...

Už 17. marca začína Tour de France pre horské bicykle, alebo inak povedané aj Cape Epic v Juhoafrickej republike. Tento prestížny etapák vždy ponúka výbornú svetovú konkurenciu a rovnako zaujímavý mix jazdcov – veď kde inde sa stretnú priamo na trati top borci XC scény a špecialisti na maratón.

Takže sa môžete tešiť na mená ako Nino Schurter, Manuel Fumic, Alban Lakata, Jaroslav Kulhavý, Karl Platt a mnoho ďalších – ak to chcete vedieť presne, môžete pozrieť na kompletnú štartovú listinu.

Pre nás je ale hlavné, že sa do Afriky opäť vracia aj Tomáš Višňovský, jazdiaci vo dvojici s Matoušom Ulmanom v tíme Česká Spořitelna Accolade. Ak trochu sledujete MTB scénu tak viete, že už ani v roku 2017 tam rozhodne nebol do počtu a spolu s Filipom Adelom dokázali vybojovať v záverečnej etape 4. miesto. Celkovo obsadili 16. miesto a to aj napriek mnohým technickým problémom, medzi ktoré patrili najmä defekty.


Aj keď niektorí sa dívajú na Cape Epic ako na cestnú cyklistiku na horských bicykloch, zdanie klame. Na trati je nespočet poriadne technických singeletrackov plných skál, ktoré poriadne preveria techniku a jazdecké schopnosti. Každopádne, ak chcete dôkaz, rozhodne odporúčam prečítať si obsiahlejší rozhovor s Tomášom, kde nahliadnete priamo do diania pretekov a čo to všetko vlastne obnáša.

Ešte vyššie ambície

Tento rok sú ambície ešte o niečo vyššie, no rozhodne postavené na reálnych základoch. Prestup do profesionálneho tímu sa okamžite prejavil už výsledkami v roku 2018 a ten skok bol skutočne výrazný. Nehovoriac o suverénnom titule Majstra Slovenska v maratóne, vďaka ktorému sa majstrovský dres dostane na prestížne podujatie.

Navyše Matouš Ulman sa radí medzi maratónsku špičku a spolu tak tvoria silnú a vyrovnanú dvojicu. Tomu všetkému podliehala aj príprava, s cieľom byť v čo najlepšej kondícii už začiatkom roku.


Tomáš už zahájil aklimatizáciu v Afrike, ale ešte pred odletom som ho poprosil o pár slov k ročníku 2019 a jeho pohľade na prípravu.

Ahoj, tak čo príprava? Prebehla v niečom odlišne?
Tento rok som si na príprave dal naozaj záležať a v podstate som strávil minimum času doma. V decembri sme začali na Malorke, kde sme sa zamerali skôr na všeobecný základ. Objemovo som sa pohyboval od 5 do 7 hodín. Hneď po novom roku som letel na Grand Canariu. Tam som už jazdil na horskom bicykli. Prvé dni prebehli aklimatizačné tréningy, potom už poctivá práca v kopcoch - teda prevažne tempové úseky pod horným prahom spolu s krátkodobou intenzitou na Vo2 max. A opäť objemovo do 6 hodín. Nasledoval oddych doma cca 12 dní. Vo februári sme ešte zaradili 2 týždne na „kanároch“. Intenzitu sme posúvali k funkčnému prahu plus v závere tréningu som zaradil submaximálnu intenzitu. Teda príprava bola naozaj pestrá a „základ“ sme položili naozaj kvalitný.

Ste s Matoušom na tom rovnako alebo máte každý v niečom svoje silné, prípadne slabšie stránky?
Matuoš je všeobecne oveľa skúsenejší a z jeho výkonu mám rešpekt! Preto som do toho dal maximum, aby som sa mu čo najviac priblížil. Obaja sme skôr tempári, čo by nám malo vyhovovať a len dúfam, ze za ním nebudem viať ako zástava .


Koľko ľudí od vás z tímu ide do Afriky? Aké budete mať zázemie?
4. marca sme odišli do JAR vo dvojici. Budem bývať s Kristiánom Hynkom a jeho parťákom. Teda tréningová skupina bude dobrá. Dva dni pred štartom príde manažér spolu s mechanikom a masérom. Budeme mať komplet prenajatý dom, kde bude super zázemie pre mechanika, ale aj na regeneráciu - či už v bazéne alebo na masážnom stole.

Asi sa nemusím pýtať, že idete na celoodpružených modeloch, ale kladiete na niečo dôraz vo výbave?
Jasné, ideme na celopérach. Pre tento rok máme sponzora Joe´s a pár noviniek - či už tmel alebo mazanie na reťaz. Plus samozrejme odolnejšie plášte. Z náradia asi klasika - vezieme SWAT (integrované náradie pri modeloch Specialized) pod košíkom. Všetko dôležité ale bude v depe. Každý mame aj náhradný bicykel pre núdzový prípad.

Koľko ti cca trvá aklimatizácia na prostredie a čo ti na trati v Afrike robí najväčší problém?
Neviem to presne povedať, ale tým, že som bol 5 týždňov na Grand Canarii dúfam, že to nebude viac ako tri dni. Najviac mi prekáža asi kamenistý terén. Nie pre náročnosť, ale skôr pre vysoké riziko defektu. Mám z toho naozaj rešpekt.

Kedže už nie si na Cape Epic nováčik, máš nejaké poučenie spred 2 rokov, na čo si chceš dávať viac pozor?
V prvom rade budem oveľa opatrnejší z kopca, čo znamená, že radšej pridám pár wattov hore, aby som nemusel následne riskovať. Myslím si, že tento rok si to už môžem dovoliť. Ďalej sa budem snažiť jazdiť viac na čele skupiny. Je to dôležité, lebo často sa trať premení na singel a tam sa následne najviac trhá štartové pole. Všetko ostatné bude vyplývať z pozície, v akej budeme vstupovať do jednotlivých etáp.

Aké sú vaše ciele?
Konkurencia vyzerá podľa „štartovky“ naozaj zaujímavo. Určite chceme aspoň jedno pódium v etape. A v celkovom poradí som skôr opatrný ale top 10 minimálne. Osobne si myslím, že ak by všetko klaplo a vyhýbali by sa nám technické problémy, top 5 nie je nereálna.


Trať Cape Epic 2019

Samotný Cape Epic začína 17. marca rýchlym prológom v Kapskom Meste. Následne jazdcov čaká 7 skutočne pestro namixovaných etáp – od časovky na 43 km v 4. etape až po náklad 112 kilometrov, ktoré čakajú hneď v úvodnej 1. etape. Za kráľovskú sa ale považuje etapa s poradovým číslom 3, ktorá ponúka 2 800 výškových metrov na 103 km. Tieto parametre nevyzerajú možno na papieri ako „brutálne“, no ak zvážite náročný terén, neustály boj s kameňmi a pieskom, či extrémne teploty, je to viac než dosť – a hlavne, ak ich idete v maximálnom nasadení a v boji o popredné umiestnenie.

Ako vždy prenosy bude možné sledovať aj online a navyše tento etapák sa môže pochváliť aj bohatým mediálnym spravodajstvom, takže vám dianie na trati rozhodne neunikne. Rovnako sa budeme snažiť aj my priniesť informácie o tom, čo sa na trati Cape Epic 2019 deje. No a „Višnovi“ držím palce, nech všetko klapne .

zdroj fotiek: FB Cape Epic, FB Česká Spořitelna Accolade, FB Tomáš Višnovský
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Reportáž: Stupava Winter maratón MTB&RUN – mrazivý úvod do sveta maratónov

Poďte sa so mnou pozrieť na trať známeho zimného podujatia, ktoré napísalo už svoju štrnástu kapitolu.
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
keyboard_arrow_up