8. kolo Enduro World Series vo Švajčiarsku -  veľkolepé vyvrcholenie svetového pohára

8. kolo Enduro World Series vo Švajčiarsku - veľkolepé vyvrcholenie svetového pohára

Uplynulý víkend sa vo švajčiarskom mestečku Zermatt, priamo na dohľad od Matterhornu, konalo posledné kolo EWS. Zatiaľ čo v ženskej kategórii bolo o celkovom poradí rozhodnuté, medzi mužmi sa očakával tvrdý súboj až do posledných metrov.


Po minulé roky sme boli zvyknutí na tradičné zakončenie svetovej enduro série v talianskom Finale Ligure, no v sezóne 2019 sa posledné kolo EWS presunulo do švajčiarskeho strediska Zermatt, ktoré si v kalendári série odbilo svoju premiéru. Na jazdcov tak čakali dlhé kamenisté traily s množstvom switchbackov v alpskom prostredí, dlhé presuny a hlavne vysoká nadmorská výška. Po piatkovom tréningu však predpoveď sľubovala prevažne slnečné počasie a o prašné podmienky tak opäť nebola núdza.


Okrem samotných pretekov bola pozornosť priaznivcov endura upriamená aj na celkové poradie EWS. Zatiaľ čo v ženskej kategórii si víťazstvo už v predchádzajúcom kole zaistila Francúzka Isabeau Courdurier, medzi mužmi bol medzi najhorúcejšími kandidátmi na víťazstvo rozdiel len 40 bodov.

Na prvom mieste sa priebežne nachádzal Francúz Florian Nicolai, no dvojnásobný šampión a legenda zjazdárskej scény Sam Hill si brúsil zuby na hattrick. Ani jeden zo spomínaných jazdcov nemal v tohtoročnej sezóne na svojom konte víťazstvo v EWS, no vďaka konzistentným výsledkom sa práve oni dvaja ocitli v bojoch o trofej svetového pohára.


V ženskej kategórii sa v samotných pretekoch na prvom mieste opäť nekonalo žiadne prekvapenie a Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective) si na svoje konto pripísala ďalšie víťazstvo časom 43:56.57. Izraelčanka Noga Korem (GT Factory Racing) - jedna z najvážnejších súperiek Courdurier - žiaľ v prvom meranom úseku doplatila na problémy s prehadzovačkou a stratila cenné množstvo času.

Jediná pretekárka, ktorá sa tak dokázala priblížiť na dohľad Courdurier, bola len Kanaďanka Andreane Lanthier Nadeau (Rocky Mountain/Race Face Enduro Team) so stratou +00:31.35, ktorá pre seba uchmatla aj cennú trofej v podobe poslednej a najdlhšej Queen stage. Na treťom mieste skončila so stratou +01:30.42 mladá nemecká pretekárka Raphaela Richter (bez podpory factory teamu).


V celkovom poradí tak absolútne jednoznačne zvíťazila Courdurier, ktorá absolvovala doslova perfektnú sezónu, keď vyhrala všetkých osem pretekov svetovej série. Noga Korem mala našťastie dostatok bodov a ani technické problémy v Zermatte ju neobrali o druhé miesto. Tretia skončila Andreane Lanthier Nadeau, pre ktorú to bola prvá kompletná sezóna EWS. Svoje umiestnenie si zabezpečila predovšetkým výbornými výsledkami v druhej polovici roka.


Medzi mužmi na seba už od úvodu pretekov strhol pozornosť obhajujúci šampión z predchádzajúcich dvoch sezón – Austrálčan Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic), ktorý sa po prvých troch meraných úsekoch dostal do vedenia. Hill mal tak 30 sekundový náskok pred celkovým lídrom série Florianom Nicolaiom (Canyon Factory Racing).

Medzi nimi sa v menších odstupoch nachádzali Belgičan Martin Maes (GT Factory Racing), Francúz Kevin Miguel (bez podpory factory teamu) a Američan Richie Rude (Yeti/Fox Shox Factory Team). Belgičan si po zaváhaní v treťom úseku napravil chuť nekompromisnou jazdou v ďalšej rýchlostnej skúške a svoje vedenie už z rúk nepustil. Z víťazstva sa tak tešil Martin Maes s časom 37:37.02, na druhom mieste skončil so stratou +00:12.63 Sam Hill a na treťom Richie Rude (00:37.68).


Celkovým víťazom svetovej enduro série sa tak stal Sam Hill, ktorý tak už po druhýkrát obhájil titul a je tak v pomerne krátkej histórii EWS jediným mužom, ktorému sa to podarilo trikrát v rade. Na druhom mieste skončil Francúz Florian Nicolai a tretí bol jeho krajan Kevin Miquel.

O celkovom poradí rozhodli hlavne dlhodobo vyrovnané výsledky všetkých spomenutých pretekárov. V prípade Miquela je obdivuhodné, že sezónu odjazdil bez podpory factory teamu a napriek tomu sa dokázal takmer vždy priblížiť k tým najlepším, vďaka čomu si zabezpečil výborné umiestnenie v celkovom poradí.


V tímovom hodnotení zvíťazil Canyon Factory Racing pred Rocky Mountain/Race Face Enduro Team a Chain Reaction Cycles Mavic. Celkové výsledky z posledného kola EWS v Zermatte nájdete na tomto odkaze, výsledky celkového poradia Enduro World Series nájdete na tomto odkaze.


Tohtoročná sezóna Enduro World Series tak pozná svojich víťazov, pod hlavičkou organizácie EWS sa však nasledujúci víkend 28. 09. - 29. 09. uskutoční vo Finale Ligure podujatie Trophy Of Nations. Prvýkrát v histórii endura tak budú mať jazdci možnosť zabojovať o dúhové dresy UCI a zastúpenie bude mať aj Slovensko.

Zdroj fotografií: enduroworldseries.com
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Leatt – poznatky z motokrosu prenesené do sveta cyklistiky

Leatt – poznatky z motokrosu prenesené do sveta cyklistiky

Oblasti ochrany jazdca v teréne sa venuje množstvo výrobcov. Čím je však Leatt tak špeciálny?
keyboard_arrow_up