Olej vo vidlici a tlmiči -  kedy meniť, aký použiť, na čo dať pozor

Moderné MTB pruženie vie poskytnúť veľkú mieru pohodlia, ovládateľnosti a kontroly nad terénom. Všetko ale za predpokladu, že máte svoje pružiace jednotky správne nastavené a v dobrej kondícii.

Servis vidlice a tlmiča by mal byť na pravidelnej báze, aby všetko fungovalo s čo možno najvyššou efektivitou.

Po každej jazde

Každý, kto vlastní aspoň trošku schopnú vidlicu vie, že úplný základ je, aby bola vidlica čistá pred každou jazdou. Nie je pre vidlicu nič horšie ako zablatené prachovky, ktoré potom môžu viesť až k poškodeniu vnútorných nôh. Ja mám vo zvyku vždy po jazde opláchnuť prachovky a vnútorné nohy a hneď aj namazať sprejom na vidlice. V poslednej dobe sa mi veľmi osvedčil Weltide Suspension Care, ktorý na seba viaže len minimum prachu.


Tak isto nezaškodí sem tam premerať a nastaviť tlak, hlavne ak bicykel nepoužívate každý deň. Pre lepšiu orientáciu a jednoduchosť nastavenia po servise odporúčam všetky hodnoty ako tlak a počet klikov odskoku si zapísať. Existujú aj rôzne aplikácie, ktoré vám v spojení so Stravou môžu pripomenúť výmenu oleja a podobne. Ja používam napríklad ShockPro:

Každých 50 hodín

Servis spodných nôh sa väčšinou odporúča robiť každých 50 hodín. Pri Fox vidlici je to dokonca po každých 30 hodinách. Samozrejme, neznamená to, že keď uplynie táto doba, tak sa vidlica hneď pokazí alebo prestane fungovať. Treba si však v tom nájsť nejaký svoj rituál a pravidelnosť a dopriať vidlici a tlmiču tento veľmi jednoduchý avšak zásadný úkon. Celá výmena oleja zaberie menej ako hodinku.




Primárna úloha oleja v predných nohách je čisto mazacia, a tak je veľmi dôležité, aby objem tohto oleja bol presne podľa predpísaných hodnôt výrobcu. Koľko oleja treba do ktorej nohy nájdete nižšie v tabuľke.



Každých 100 hodín

Plný servis vidlice alebo tlmiča už obnáša výmenu tlmiaceho oleja a všetkých vnútorných tesnení. Tento úkon je už časovo náročnejší a taktiež väčšinou vyžaduje špecializované náradie, a tak sa odporúča tento job zveriť do rúk odborníka. Je ideálne si načasovať tento úkon mimo sezónu, aby ste zbytočne nečakali na tlmič, keď môžete jazdiť. Treba však rátať s tým, že takto rozmýšľa viacero bikerov, a tak aj servisy budú mať v tomto čase viacej práce. Taktiež ak dávate svojmu bicyklu poriadne do držky, tak stojí za zváženie takýto servis dopriať bicyklu aj dvakrát za rok.

Ak si však na to trúfnete, výrobcovia ponúkajú veľmi dobre spracované návody na tento úkon. Napríklad tu nájdete servis pre Fox 36 alebo RockShox Pike.

Viskozita oleja

Pri výmene oleja v predných nohách sa môžeme prvýkrát stretnúť s pojmom viskozita alebo váha oleja (oil weight). Určite poznáte takéto označenie z oleja, ktorý sa používa v automobilovom priemysle. Napríklad SAE 10W-30 označuje viskozitu v studenom stave (10W) a pri pracovnej teplote motora 30.


V bicyklovom priemysle sa však používa olej len s jedným označením viskozity takzvaný SWO (Straight Weight Oil). Takýto olej nie je obohatený o polyméry, ktoré zlepšujú vlastnosti oleja pri vysokých teplotách. Nakoľko olej vo vidlici alebo tlmiči nepracuje dlhodobo v takýchto extrémnych podmienkach a tým pádom by bolo jeho použitie zbytočné.


Čím vyššie číslo, tým hustejší olej a naopak, čím nižšie číslo tým je olej redší a ľahšie prúdiaci. Pre potreby spodných nôh je použitie a diskusia viskozity oleja z môjho pohľadu nie až tak dôležitá. Osobne používam ľahší olej, aby sa lepšie dostal do všetkých potrebných miest a mazal poriadne vidlicu, penové krúžky a guferá. Viac ako samotná viskozita je v tomto prípade dôležita periodicita výmeny oleja. Olej v spodných nohách na seba viaže všetky nečistoty, ktoré sa do vidlice dostanú, a tak po čase a jazde v bahnitých a extrémnych podmienkach je takýto olej poriadne znečistený. Snažím sa tento olej meniť aspoň dvakrát za sezónu nakoľko ide o veľmi jednoduchý úkon.


Pri oleji, ktorý sa používa do tlmiacej patróny už treba myslieť na to, že čím hustejší olej, tým väčšiu silu bude treba na pretlačenie takéhoto oleja cez tlmiace podložky. Správnym výberom oleja tak vieme pomôcť napríklad ťažšiemu jazdcovi, ktorý môže mať problém so zanorením vidlice a nastavenie pomalej kompresie už nepomáha. Naopak pri ľahších jazdcoch alebo ženách vie redší olej dopriať vidlici oveľa väčšiu citlivosť. Ak jazdíte v zimnom alebo chladnom období a vidlica sa vám zdá veľmi tuhá, použitie ľahšieho oleja vie tento jav do istej miery eliminovať. Správna rovnica však na toto neexistuje a všetko si treba na vlastnej koži a konkrétnej vidlici vyskúšať.


A čo sedlovka?

Sedlovka sa svojím spracovaním veľmi podobá vidlici s tým rozdielom, že jej primárna úloha je chodiť iba hore a dolu a nepotrebuje pohlcovať žiadne nerovnosti a podobne. Ak chcete aby vám dlho slúžila, tak aj tá potrebuje trochu lásky a starostlivosti. Po každej jazde zvyknem umyť piestnicu a premazať prachovku už spomínaným Suspension Care sprejom. Výrobca odporúča sedlovku každých 50 hodín vyčistiť a premazať. Raz za sezónu si určite zaslúži aj vymeniť olej. Sedlovka je práve ten komponent, v ktorom viskozita oleja je najviac vidieť a hlavne v zimnom období vie hustejší olej sedlovku spomaliť natoľko, že sa už môže odmietnuť vysunúť. Tak ako pri pružení aj tu treba trošku zaexperimentovať a použiť olej, ktorý vám bude najviac vyhovovať.


Záverom

Problematika servisu pruženia a olejov samotných vzbudzuje vo svete MTB veľké diskusie a každý má to svoje, o čom je presvedčený, že je najlepšie. Ja však tvrdím, že výmenou oleja sa nemôže nič pokaziť. Treba si nájsť svoj rituál a periodicitu výmeny oleja a tak vidlica ako aj tlmič sa vám odvďačia bezproblémovým chodom. Nezabudnite si viesť históriu výmen a použitého oleja, aby ste sa vedeli k svojim dátam vrátiť a porovnať, čo bolo lepšie. Nech vám to chodí hladko.

report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Aké vybavenie je potrebné na horúce voskovanie reťaze? Dá sa to robiť aj doma, nie je to príliš špinavý a komplikovaný proces? Aké odporúčania som dostal z Fínska?
Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - Rex Black Diamond Hot Wax (1. časť)

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - Rex Black Diamond Hot Wax (1. časť)

Má horúce voskovanie zásadné výhody pre cyklistu? Pri akom type jazdenia sa maximálne prejavia jeho benefity? Má aplikácia alebo používanie aj nejaké mínusy?
Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
keyboard_arrow_up