Pre milovníkov cestnej cyklistiky

Cyklistika je len jedna. Vždy sú to dve kolesá, pohon zabezpečený našimi nohami, úsilie spojené s radosťou z pohybu. V našom športe však môžeme rozlíšiť okrem iných 2 veľké skupiny. Máme cestnú a MTB kategóriu. Dnes sa pozrieme na prvú menovanú.

Oholené nohy, obtiahnuté oblečenie, aerodynamický posed a strach z každého dodatočného gramu navyše. No nie je to len o týchto stereotypoch. Cestná cyklistika láka množstvo ľudí, ktorí sa neradi pohybujú v teréne, a navyše chcú prekonávať väčšie vzdialenosti. K obľube tohto druhu v posledných rokoch nepochybne prispel aj Peter Sagan a jeho kariéra. Pre všetkých milovníkov „cesty“ tu máme zaujímavé fakty o tom, čo všetko obnáša byť profesionálom, aké sú rady pre jazdu v pelotóne a nakoniec si predstavíme aj tréningový plán slovenského šampióna.

10 faktov, ktoré zistíte, až keď sa stanete „profíkom“

Bývalý český pretekár Michael Moureček predstavil na portáli WeLoveCycling 10 faktov, ktoré považuje vhodné spomenúť pri cestnej cyklistike v jej profesionálnej podobe. Samotný pretekár bol členom mnohých talianskych celkov v deväťdesiatych rokoch, a nakoniec skončil vo svojom domácom tíme Dukla Praha. Čo teda Michael Moureček považuje za top témy?

Veľmi krátka životnosť

Všeobecne v profesionálnom športe nedokážete vydržať dlhú dobu. Príklady, ako Valverde či Contador sú výnimočné, a kariéra v profi tímoch končí veľmi rýchlo. Kritická hranica je okolo 30 rokov, kedy výkonnosť ide dole, a samozrejme sa v tímoch siahne radšej po kvalitných, rýchlych a zdatných mladíkoch, ktorí navyše nestoja toľko peňazí ako skúsení harcovníci. V prvom rade ide samozrejme hlavne o výkonnosť. Ak na to nemáte nohy, tak váš tím vás posadí skôr do manažmentu ako na bicykel.


Osamelosť

Je to zaujímavý paradox. Každý deň ste obklopený ľuďmi, no v konečnom dôsledku ste osamelý. Cyklisti nemajú čas sa stretávať so svojimi blízkymi na pravidelnej báze. 21 dní na Grand Tour, etapové preteky, presuny na ďalšie podujatia, do toho nejaké sústredenia a na rodinu už nevyjde čas. Je to veľká obeta a viacerým pretekárom na tomto stroskotal ich vzťah či manželstvo.

Neadekvátne ohodnotenie

Čo si budeme klamať. Cyklistika je veľmi obľúbeným športom, no v pomere obľúbenosti a peňazí, čo do nej „tečú“, je na tom veľmi zle. Podľa Mourečeka je plat porovnateľný s tým, ktorý majú tenisti hrajúci na nejakých druhoradých tenisových turnajoch. Šance, že budete v profi pelotóne zarábať peniaze ako Peter Sagan či Chris Froome sú veľmi malé. Je to vec tvrdého tréningu, no ten nestačí. Potrebujete ešte veľa šťastia a správnej polohy všetkých planét. Aké sú ostatné charakteristiky života profesionálov? Všetky sa dozviete v článku 10 prekvapujúcich faktov o cyklistike, ktoré zistíte, až keď sa stanete profesionálom publikovanom na stránkach WeLoveCycling.


Ako prežiť v pelotóne

Ak s cestnou cyklistikou ešte len začínate, tak jazda v skupine môže byť pre vás stresujúcim zážitkom. Strach o seba, o ostatných členov a dávanie si pozor na každý pohyb je stresorom, ktorý nás odrádza od spoločnej jazdy. No existujú základné pravidlá, ktoré vám pomôžu nejako začať, a potom ostáva len trénovať a naháňať kilometre v rámci pelotónu tvoreného vašimi kamarátmi.

Na prvom mieste je komunikácia

Pri každej činnosti je komunikácia dôležitá, no pri jazde to platí dvojnásobne. Nerozprávajte sa so spolujazdcami len o rodine, práci či starostiach. V prvom rade upozorňujte na nebezpečenstvá na ceste, na zmenu vašej rýchlosti, o vystúpení si zo skupiny. Ak ste novým členom, tak sa predstavte a zistite si čo najviac. Aké majú interné pravidlá v tomto malom pelotóne, akým spôsobom sa informuje o hroziacom nebezpečenstve? To všetko vám môže pri jazde pomôcť.

Pite s rozumom

Nejde tu o to, aby ste dodržiavali pitný režim, alebo aby ste sa vyhli alkoholu. Rada je veľmi banálna, ale viacerí majú s týmto problém. Počas občerstvovania držte fľašu vždy v kútikoch úst, aby ste nestratili cestu z očí. Každý váš pohyb a úkon na bicykli musí byť strategický a zámerný.


Stabilita

Konzistentnosť a stabilita, to sú 2 základné schopnosti, ktoré sa od vás očakávajú pri skupinovej jazde. Udržujte stále svoj smer a vyhýbajte sa prudkým pohybom na strany. Taktiež sa vyvarujte nečakaným zmenám vášho smeru. Radšej predvídajte a snažte sa nebezpečenstvo registrovať už z diaľky. Keď sa musíte niečomu vyhnúť, tak si buďte istý, že tento úmysel pochopili aj ostatní. Takýmto spôsobom prídete do cieľa všetci a hlavne bez ujmy. Kompletný zoznam rád pre jazdu v pelotóne nájdete v článku na portáli WeLoveCycling s názvom Príprava na výjazd: 10 tipov ako prežiť v pelotóne.


Tréningový plán Petra Sagana

Trojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike, ktorý patrí k svetovej špičke. To je len veľmi stručná charakteristika Petra Sagana. K jeho najväčším úspechom patria víťazstvá v bodovacej súťaži na Tour de France. Doma má 6 zelených dresov, ktoré si doviezol z Paríža. Navyše vyhral tri svetové šampionáty po sebe, 4 etapy na Vuelte, 16 etáp a celkovú klasifikáciu na Tour of California, 18 etáp na Tour de Suisse, klasiky Paríž-Roubaix či Okolo Flámska. Ako profesionál celkovo vyhral vyše 100 pretekov. Tieto výsledky by sa nedostavili bez poriadneho tréningu. Ako to vyzerá u Petra?

Týždenný plán podľa Sagana

V zimnom období v roku 2017 strávil portál WeLoveCycling jeden týždeň so slovenským rýchlikom, počas ktorého mali možnosť sledovať pokračujúcu prípravu s trénerom Paxtom Vilom. Pondelok pozostával z krátkej dvojhodinovej rannej jazdy, neskôr to bol intenzívnejší tréning v telocvični zameraný na rýchlosť. Cieľom bolo donútiť Petrove svalové tkanivá pracovať pospolu. V utorok výjazd trval tri a pol hodiny. Naviac však obsahoval aj štyri 10-minútové opakovania na 85% jeho maximálneho aeróbneho prahu. Stredajšia jazda trvala 4 a pol hodiny, počas ktorých zdolali aj 2 stúpania.


Zaujíma vás zvyšok týždňa v podaní slovenského šampióna? Článok Peter Sagan: Tréningový plán šampióna prináša pohľad na ďalšie tréningové jednotky.


WeLoveCycling prináša pravidelne články venované cestnej cyklistike. Tie tvoria veľkú časť ich obsahu. Všetky nájdete v sekcii Cestná cyklistika. V nej si môžete po svojom niekoľkohodinovom výjazde nájsť všetko, čo vás zaujíma a pritom aj pekne zregenerujete. O MTB kategórii na portáli WeLoveCycling si povieme niečo nabudúce.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Video: Takto by vyzeral ideálny deň fanúšika na Tour de France?

Kam všade sa dostane fanúšik na Tour de France, keď mu na krku visí priepustka do zákulisia?
Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Čo nás naučila sezóna 2023? MTB, cesta, gravel a enduro

Stretne sa Cepo, Imro a Tomáš… To nie je začiatok vtipu, ale naše ohliadnutie za sezónou 2023.
Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Na krku mám 41 rokov, ale čísla a výsledky našťastie hovoria, že dole vodou ešte nejdem. V sezóne 2023 som zmenil niekoľko vecí, ktoré mi v tom pomohli.
keyboard_arrow_up