Pre milovníkov MTB cyklistiky

Cyklistika je len jedna. Vždy sú to dve kolesá, pohon zabezpečený našimi nohami, úsilie spojené s radosťou z pohybu. V našom športe však môžeme rozlíšiť okrem iných 2 veľké skupiny. Máme cestnú a MTB kategóriu. Dnes sa pozrieme na horskú cyklistiku.

Zjazdy, strmé výstupy, batoh na chrbte a deň v lone matky prírody. No nie je to len o týchto veciach. MTB cyklistika láka ľudí, ktorí sa neradi strachujú o svoj život na ceste a chcú si užiť pokojný deň mimo civilizácie. Tejto kategórii sa venuje množstvo bikerov, ďalší pribúdajú, a tak tvoria peknú komunitu. Pre všetkých milovníkov jazdy v teréne tu máme niekoľko tipov na dovolenku v zahraničí, ale aj doma na Slovensku. Na záver sa pozrieme na zaujímavé spojenie cyklistiky a turistiky.

Dolomity v Taliansku

Tieto miesta určite poznáte vďaka sledovaniu Giro d´Italia alebo horskému maratónu Sellaronda Hero. Taliansko poskytuje pre MTB jazdcov ideálne prostredie, aby zažili doposiaľ neopakovateľné pocity. Kde na Slovensku môžete na 60 kilometroch nastúpať viac ako 3 000 výškových metrov? Áno, aj to sú Dolomity. Miesto, kam chodia na sústredenie tí najlepší z najlepších. Či už hovoríme o profíkoch z pelotónu alebo o hviezdach svetovej enduro a XC scény.


Čo vás tam čaká

Ak sa pozrieme na podnebie, tak priemerné teploty sa v období apríl-júl pohybujú od 10 do 20 °C. Prehánky sú tu samozrejme pravidelné. Netreba zabúdať, že sme v Alpách. Oblačnosť je tu dosť častá, ale sme v horách a každý biker je na takéto mraky zvyknutý. Niektorí dokonca takéto počasie aj vyhľadávajú.

Potrebujete náročnú trať? Alebo chcete nejaké pohodové jazdenie? Všetko nájdete bez problémov na internete. Jednou zo zaujímavých trás pre MTB cyklistov je okruh okolo Piz Boe, krátky variant Sellaronda. Ten spája významné vrcholy tohto regiónu – Passo Sella, Passo Pordoi a Gardena. Dolomity nie sú len lyžiarsky raj. Cyklisti si tu nájdu ideálne podmienky. Množstvo prázdnych ciest, cyklochodníkov, odpočívadiel a iných drobností, ktoré pomáhajú jazdcom si to v Taliansku užiť naplno.

Chcete ďalšie informácie o cyklodovolenke v Dolomitoch? Všetky sa dozviete v článku Cyklistická destinácia – talianske Dolomity publikovanom na stránkach WeLoveCycling.


Ide to aj na Slovensku

Pre cyklistické zážitky nemusíte samozrejme hneď utekať do zahraničia. Naša vlasť poskytuje množstvo miest, ktoré môžeme spoznávať zo sedla bicykla. Od východu na západ, od severu na juh, na Slovensku nájdete dostatok cyklistických trás, singletrackov a možností ako stráviť pekný deň v prírode so svojím dvojkolesovým miláčikom. Je dobré, ak budeme podporovať náš cestovný ruch a vďaka nám bude pekne rásť. Inšpirujme sa teraz jedným tipom na výlet. Čitateľ portálu WeLoveCycling a zároveň vášnivý biker Martin nám predstavuje okolie Banskej Štiavnice.

Banská Štiavnica je najnavštevovanejšie mesto na Slovensku. Čo tak podporiť toto tvrdenie a vybrať sa do nej a blízkeho okolia v sedle bicykla? Je tu určite čo obdivovať a neskutočne veľa možností, kadiaľ sa tam dostať. Kúpele, banské štôlne, vodné plochy a aj pivovar. Na toto všetko natrafíte, ak sa vyberiete do klenotu našej krajiny zaradeného do zoznamu UNESCO.


Môj dnešný odporúčaný výlet začne v Hliníku nad Hronom. Doraziť sem môžete autom po R1 alebo aj vlakom (južným ťahom). Od železničnej stanice vyrazíte smerom do dediny a okolo kostola sa postupne dostanete na križovatku. Cez ňu prešliapete rovno a hor sa smerom na Sklené Teplice. V nich sa určite zastavte, aby ste si mohli obzrieť travertínový vodopád. Je to vyvierajúci termálny prameň vlievajúci sa do miestneho potoka.

Kompletný tip na pekný deň v srdci Slovenska so všetkými potrebnými informáciami a záznamom zo STRAV-y nájdete v článku na portáli WeLoveCycling s názvom Po stopách rytierov a za odmenu jedno chladené priamo z výroby.


Cyklistika a turistika v jednom

Bike and Hike je aktivita určená pre milovníkov MTB a vášnivých turistov. Celá Európa ponúka špeciálne trasy, ktoré umožňujú spojiť tieto 2 veľmi obľúbené a atraktívne činnosti. Ak sa už na cestu hore necítite a nevládzete šliapať do pedálov, dáte si svoj bicykel na chrbát a pokračujete po vlastných. Vaše MTB zručnosti však musia byť na vynikajúcej úrovni. Ťažké pasáže a strmé zjazdy je potrebné zvládnuť za každých okolností. No nie je to len o tom. Aké pravidlá a tipy existujú pri spojení cyklistiky a turistiky? Ako správne nosiť bicykel na chrbte?

  • Postavte sa k bicyklu tak, aby reťaz a kazeta boli na opačnej strane ako vy.
  • Uistite sa, že reťaz je na najväčšom ozubenom koliesku.
  • Nasmerujte kľuku, ktorá je bližšie k vám kolmo dole (na šiestu hodinu).
  • Čupnite si, chyťte kľuku pedála pravou rukou a prednú vidlicu ľavou rukou.
  • Postavte sa hlavne pomocou nôh, aby ste ochránili chrbát pred zbytočným namáhaním.
  • Umiestnite spodnú rámovú trubku pohodlne cez ramená a batoh.
  • Vycentrujte hmotnosť bicykla tak, aby ste boli vyvážení a bolo vám to pohodlné.
  • Uistite sa, kam kladiete nohu a či je každý krok bezpečný, pretože s bicyklom na ramenách máte ťažisko celkom vysoko.


Dôležité sa je na takúto náročnú činnosť pripraviť. Plánovanie má začať už niekoľko dní vopred, potrebujete oblečenie do každého počasia, dostatok jedla a vody. Ak má byť váš pobyt v horách viacdenný, tak musíte myslieť na všetko. Čo všetko si máte so sebou vziať? Aké destinácie sú pre tento druh trávenia voľného času ideálne? Článok Bike & Hike – dokonalá kombinácia vám odpovie na všetky vaše otázky.


WeLoveCycling prináša pravidelne články venované MTB cyklistike. Všetky nájdete v sekcii MTB. Takýmto spôsobom si môžete nájsť množstvo zaujímavých informácií zo sveta horskej cyklistiky v prípade, že počasie bude na nič a vy ostanete sedieť smutne doma.

Zdroj fotografií: Pixabay.com
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Ako som na Elbe objavil nečakaný MTB raj

Tento taliansky ostrov vám možno nenapadne ako prvý v spojitosti s horskou cyklistikou. Bol som na tom podobne, až kým ma jedného dňa trajekt nezobral z pevniny do úplne nového prostredia.
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
keyboard_arrow_up