Reportáž: Birell BikeFest Kálnica – deviaty ročník už je za nami

Uplynulý víkend 24. - 26. 5. sa v Kálnici konal už deviaty ročník Birell BikeFest-u. Príjemné slnečné počasie a široká škála rôznych podujatí len podčiarkli výbornú atmosféru.

Kálnica na prvý pohľad pôsobí ako priemerná dedinka na podhorí Považského Inovca, ktorá v sebe neskrýva nič neobvyklé. Ak sa však orientujete v horskej cyklistike, určite viete, že opak je pravdou. Za obcou sa nachádza miestny bikepark, ktorý síce neohúri veľkosťou, ale ponúka neskutočné množstvo zjazdových tratí, testovací okruh, dva asfaltové pumptracky a kvantum iných možností. Blízka dostupnosť z diaľnice D1, prevádzka od marca do novembra a ďalšie výhody z neho robia jeden z najznámejších bikeparkov v celej strednej Európe. A práve toto pomerne unikátne miesto býva v posledný májový víkend dejiskom veľkého cyklistického podujatia Birell BikeFest.


Festival otvoril svoje „brány“ už v piatok doobeda a počas troch dní ponúkol skutočne bohatý program. Návštevníci, ktorí radi zachádzajú až za hranice svojich možností, si mohli zmerať svoje sily v jedenástich rôznych disciplínach, od pretekov na pumptracku, cez enduro, zjazd a slopestyle až po XC maratón. Obrovským lákadlom festivalu je už štandardne možnosť testovacích jázd, k dispozícií bolo 400 testovacích bicyklov a e-bikov od 50 rôznych dodávateľov. Nechýbala detská zóna určená pre najmenších a samozrejmosťou bol večerný hudobný program a množstvo sprievodných podujatí pre deti aj dospelých.


Čo priniesol piatkový program?

V piatok boli na programe súťaže v pumptracku, ktorý má v Kálnici nový asfaltový povrch. Najskôr si účastníci zmerali sily ako jednotlivci; v elitnej kategórii mužov vyhral Poliak Marcin Rot (BT Project) a medzi ženami si prvenstvo vybojovala Romana Labounková (Bikrosklub Jeseník). Nasledovali preteky v dual pumptracku, v ženách opäť vyhrala Labounková a v mužoch sa z víťazstva tešil rakúsky pretekár Hannes Slavik. Vo večerných hodinách boli na programe preteky v Cross-country Eliminator, ktoré vyhral mladý slovenský pretekár Michal Bžonca. Večerný program sa niesol v znamení hip-hopovej párty pod taktovkou DJa Mercy, Nerieš, Basskida a DJ Emila (Emonoizboiz), ktorá už tradične končila neskoro v noci.


Pestrá sobota

V sobotu boli na programe najzaujímavejšie podujatia celého víkendu a počasie prialo už od rána. Pre rodičov s deťmi bola k dispozícii detská zóna Intersport s množstvom rôznych súťaží aj pre tých najmenších. Od ranných hodín, prakticky počas celého dňa, sa súťažilo v disciplíne enduro, kde si v rôznych kategóriach zmeralo sily viac ako 200 pretekárov. Podujatie bolo zároveň kvalifikáciou na prestížny seriál svetovej série Enduro World Series. Pozostávalo z piatich rýchlostných skúšok, na trati dlhej 35 km s prevýšením 1 300 m. Najlepšie si počínali rakúski pretekári Peter Mihalkovits (ASKÖ MK Factory Racing Team) a Birgit Braumann (Trek Gravity Girls).


V poobedných hodinách nasledoval Extrémny Cross Country výšľap, ktorý najrýchlejšie zvládli Ivan Schwarbacher a Jana Beňačková. Po ňom boli na rade divácky najobľúbenejšie disciplíny v podobe Garmin Slopestyle a Dual Slalomu. Slopestyle mal už tradične vysokú úroveň aj vďaka tomu, že bol zaradený v kalendári Freeride MTB World tour ako podujatie s bronzovým statusom. Aj to je veľkým lákadlom pre množstvo divákov zo širokého okolia a množstvo skvelých jazdcov. V neskutočnej atmosfére vyhral Jakub Vencl, ktorý patrí k užšej svetovej špičke.


Sobotný podvečer patril ďalšej divácky atraktívnej disciplíne a to dual slalomu. Finálové jazdy sa jazdili za umelého osvetlenia a atmosféra bola opäť neskutočná. Divácku podporu najlepšie zúžitkoval český pretekár Martin Lebl (Banshee Bikes Factory Team) a medzi ženami si opäť najlepšie počínala Romana Labounková (Bikrosklub Jeseník). Po duale sa zábava premiestnila pod pódium, kde sa o náladu starali B-Complex, Prophecy, Ramirez a Paplon. Už tradične sa končilo v skorých ranných hodinách.



Nedeľný maratón

Návštevníci, ktorých nezmohla večerná zábava, sa mohli v nedeľu zúčastniť Kellys Bikefest Maratónu a vybrať si z troch rôznych tratí: 10 km, 23 km a 49 km a pre rodiny bol pripravený 6 km variant. Na dlhej trati si najlepšie počínali Tomáš Višňovský (Česká Spořitelna Accolade) a Martina Hrončeková (Top Sport Team). Poobede bol na programe Specialized Downhill, ktorý najrýchlejšie zaleteli Rasťo Baránek (Kellys Factory team) a Vilma Gombalová (CTM Racing).


Ako to na maratóne prebiehalo? (Alex Rebro)

Prvýkrát som sa tohto podujatia zúčastnil pred dvomi rokmi. Minulý rok som maratón nedokončil z technických dôvodov (rozrezal som plášť), takže toto bola moja tretia účasť.

Hneď po príchode vyberám bicykel z auta a presúvam sa na registráciu, ktorá bola ako vždy rýchla a bez komplikácií. Po registrácii idem naspäť k autu a rozhodujem sa, čo si oblečiem. Našťastie bolo slnečno a teplo, takže som zvolil nátelník, krátky dres a krátke cyklonohavice.

Pár minút do štartu

Do štartu zostáva 10 minút. Pred nás sa zhromažďujú E-bike jazdci, ktorí štartujú iba dve minúty pred nami. Všetci jazdci sa tým pádom musia posunúť o desať metrov vzad a tak im uvoľniť miesto na štart. Rodičia mi zatiaľ robia posledný servis (podajú mi fľašu a banán). Zostávajú teda 2 minúty do štartu 23 km trate s prevýšením 703 metrov. Adrenalín stúpa a s tým prichádza aj pretekový stres. Je odštartované a ja sa vydávam na boj s blatom a súpermi. Od začiatku sa držím na chvoste prvej skupinky. Jazdec z PROefekt teamu Filip Sklenárik spolu s ďalšími udelili celkom vysoké tempo. Po prvom kilometri som zistil, že to ďalej takýmto tempom pre mňa dnes nebude. Deň predtým som totižto absolvoval Slovenský pohár a zároveň preteky ŠKODA BIKE OPEN TOUR v Levoči. Pokračoval som vlastným tempom. V kopci som tomu moc nedal a tak ma obehlo ešte zopár jazdcov. Na pätnástom kilometri som chytil druhý dych a tak som dokázal zrýchliť, čím som utiekol skupinke, ktorá ma pomaly ale isto dobieha. V poslednom zjazde do cieľa, ktorý je dlhý približne šesť kilometrov, udržiavam pozíciu. Som v cieli. Po pretekoch prichádza pohoda, ideme si s kamarátom pozrieť výsledkovú listinu, kde som uvedený ako 4. v kategórii 15-18 rokov. Idem si pre jedlo a nápoj, ktorý je súčasťou štartovného. Pomalým tempom sa vyjazďujem a idem v kľude k autu na parkovisko...dobojované.


Hodnotenie pretekov

Z mojej strany bola organizácia výborná - od registrácie, cez značenie trate až po občerstvenie. Organizátori to tento rok opäť zvládli na jednotku a tak si myslím, že všetci účastníci maratónu boli radi, keďže si mohli porovnať sily v celkom silnej konkurencii a to v každej kategórii. Počet účastníkov od minulých rokov mierne poklesol, no napriek tomu sa zúčastnilo 450 jazdcov na troch rôznych tratiach. Dlhú 49 kilometrovú trať ovládol jazdec Českej Spořitelne Tomáš Višnovský v čase 2:13 hodiny. Najväčšia účasť bola na strednej 23 km trati. Stredná trať, ktorú jazdím každým rokom, nie je technicky náročná a preto je vhodná aj pre začínajúcich alebo hobby cyklistov.

Záznam z mojej jazdy na Strave nájdete na tomto odkaze.

Preteky z pohľadu pretekára – Marek Trnka (v súčasnosti jeden z lídrov XCO juniorov)

Kellys Bikefest maratón som si za posledné roky obľúbil. Tento rok mi bolo ľúto, že sa ho nemôžem zúčastniť kvôli plánovanému svetovému poháru v Novom Měste na Moravě. Avšak nakoniec to vyšlo tak, že „sveťák“ som si odpretekal v sobotu a tak zostal čas aj na Bikefest.

Ráno vstávam ešte ubolený po predchádzajúcom dni a jem narýchlo raňajky. Potom s mamou sadám do auta smer Kálnica. Cesta ubehla rýchlo, keďže z Malaciek to nemáme až tak ďaleko. Po príchode na miesto parkujeme už tradične na veľkej lúke pri Bikeparku. Idem sa zaregistrovať a zobrať číslo. Všetko prebehlo rýchlo a bez problémov. Prezliekam sa do dresu a idem sa zabaviť na pumptrack a menšie skoky pod zjazdovkou. Polhodinu pred jedenástou si idem obsadiť miesto na štarte. Pokecám s chalanmi a polhodina ubehne ako nič. Dve minúty... Jedna minúta... Štart!

Po štarte to hneď niekto napálil, avšak dlho mu to nevydržalo, preletíme cez neho po prvom zjazde. Vchádzame do lesa, kde začína nekonečný kopec. Pomaly sa oddelíme štyria. Cítim, že toto nebude práve môj deň a o chvíľu našu skupinu trhá Matej Baco, ktorý nakoniec vyhral. A pre mňa ostáva celkovo tretia pozícia, o ktorú prichádzam na blatovej časti, ktorá sa nepáčila môjmu zadnému polozodratému Fast Tracku. Kilometre však ubiehajú celkom rýchlo a ochvíľu prichádzam na občerstvovačku, kde mi narýchlo podajú pohár s vodou a ide sa ďalej. Ešte posledný kopec a trať sa preklápa do časti, ktorá ide hlavne z kopca. Zjazd bol pekný a bolo aj zopár kamenistých úsekov. Tesne pred cieľom ma dobehol ešte pretekár, ktorého som vôbec nečakal za mnou a tak nakoniec tesne v šprinte obhajujem celkovo štvrté miesto a druhé v kategórii juniorov. Idem sa umyť, najesť a potom už len užívať atmosféru Birell Bikefestu, na ktorom sa bolo naozaj na čo pozerať.



Tohtoročný Birell BikeFest priniesol opäť skvelú atmosféru a je vidieť, že množstvo ľudí sa sem s radosťou vždy vráti. Po výdatných dažďoch uprostred týždňa sa navyše umúdrilo aj počasie a počas celého festivalu príjemne svietilo slnko. Okrem toho je dobré vidieť, že aj z hľadiska organizácie sa festival z roka na rok zlepšuje a organizátor sa snaží návštevníkom priniesť to najlepšie. Budúci ročník bude pre Birell Bikefest nevšedný, čaká ho jubilejný desiaty ročník, a nám ostáva len čakať, čo špeciálne si pre nás usporiadateľ prichystá. Vidíme sa teda v posledný májový víkend znova o rok!

Kompletné výsledky zo všetkých disciplín si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autori fotografií: Filip Nagy, Slávka Jarinová, René Bolega, Zuzana Osvaldová
report_problem Našiel si v texte chybu?

Kellys Bikefest Maratón

calendar_today 26.05.2019
label MTB maratón
place Kálnica (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Enduro v puberte alebo Scott Enduro Race 2023

Reportáž: Enduro v puberte alebo Scott Enduro Race 2023

Číslo 13 je magické a presne taký bol aj ďalší ročník Birell BikeFestu v Kálnici. Od počiatkov tejto najväčšej cyklistickej udalosti (nielen na Slovensku) sa jej zúčastňujem a nebolo tomu inak ani tento rok.
BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

Pôvodne som tu nechcel nič „splietať“ o wattoch alebo tréningu a len si užiť preteky. Lenže nakoniec sa mi dostal do rúk dôkaz namiesto sľubov, že dlhodobá príprava, o ktorej čítate, nebola len teória.
Birell BikeFest 2022 - zábava na mnoho spôsobov

Birell BikeFest 2022 - zábava na mnoho spôsobov

Nevieš, čo s najbližším víkendom? Kálnica má dvere otvorené a ponúka širokú paletu bikerských aktivít.
keyboard_arrow_up