Zaujímavosti z cyklistiky – zjazd vo Fort William, Giro, či úspech Slovenky Madarásovej

Počas uplynulého týždňa sme boli svedkami ďalšieho kola svetového pohára v zjazde, skončenia Gira alebo noviniek vo svete cyklistiky. Pozitíva striedajú negatívne informácie – to je jednoducho kolobeh (nielen) cyklistiky. Poďme si ukázať niektoré z nich.

Amaury Pierron doslova nedal nikomu šancu



Svetový pohár vo Fort Williame je vždy zaujímavý – predovšetkým kvôli dlhej trati a meniacemu sa povrchu: hornú veternú časť strieda náročný prejazd lesnou pasážou, za ktorou sa nachádza rýchly dojazd cez niekoľko skokov. Už keď sa zdalo, že o víťazovi rozhodnú zlomky sekúnd, priletel do cieľa T. Brosnan, ktorý zosadil dovtedy úradujúceho F. Ilesa o celých 3,5 s. Avšak víťazstvo tohto Austrálčana nemilosrdne pochoval minuloročný celkový víťaz svetového pohára, A. Pierron, ktorý odstup navýšil ešte o ďalšie 3,5 sekundy. Neuveriteľná jazda snáď z „inej ligy“ mu priniesla ďalšie víťazstvo.

Madarásová opanovala obe kolá Európskeho pohára vo Francúzsku

Mladá Slovenka, Kristína Madarásová, sa v 7. a 8. kole zaslúžila o zisk dvoch zlatých medailí pre Slovenskú republiku. V silnej konkurencii dokázala ovládnuť všetky tri rozjazdy, semifinále a aj finále. „Z tohto výsledku sa veľmi teším, pretože už dlhšie som chcela získať "double win", no nikdy sa mi to nepodarilo. Vo finále mi pri štarte fúkal silný nárazový vietor a nechýbalo veľa a moja šanca na pódiové umiestnenie by sa skončila. Nakoniec sa mi to podarilo udržať sa, štart nebol taký ako som si predstavovala, ale podarilo sa mi dostať dopredu na prvé miesto, ktoré som si po menších chybách na dráhe udržala až do cieľa.“


Ako zakončiť víťaznú jazdu? Čo tak infarktová jazda po prednom?

Už spomínaný „prvý muž“ svetového pohára vo Fort Williame, A. Pierron, svojou rýchlosťou zničil konkurenciu. Túto rýchlosť dokázal počas jazdy ovládať s bravúrou, avšak v cieli sme takmer boli svedkami nečakaného vyústenia. Po poslednom drope sa Amaury nedokázal na bicykli dostatočne zrovnať a takmer hodil tigra. Komentátorom, jazdcom v cieli a divákom na sekundu stuhla krv v žilách, avšak Francúz si dokázal poradiť aj s týmto kúskom. Nuž, byť to niekto z nás, smrteľníkov, už ležíme na áre.


Schurter sa stal novým švajčiarskym šampiónom v XCO

Súčasný majster sveta, Nino Schurter, po menej vydarenom štarte sezóny, než sme u neho zvyknutí (teda všetko okrem víťazstva je „pokles“), si napravil chuť na domácom šampionáte. V pestrej konkurencii, v ktorej nechýbal víťaz úvodného svetového pohára, M. Flueckiger, F. Vogel alebo M. Stirnemann, dokázal pred druhým Flueckigerom prísť do cieľa s náskokom vyše 1 minúty. Napravil si tento „terminátor“ chuť a ovládne nasledujúce podujatie svetovej úrovne?


Giro je za nami, Carapaz je novým víťazom



V nedeľu sa skončil prvý z trojtýždňových etapákov, Giro d´Italia. Asi najšťastnejší zo všetkých jazdcov je v týchto chvíľach R. Carapaz, ktorý sa zaslúžil o veľkú pozornosť. Po tom, ako v úniku získal na ostatných lídrov vyše minútový náskok, dokázal ho uhájiť až do Verony. O tom, že to nebola náhoda, svedčia aj viaceré momenty, kedy on sám sťahoval nástupy svojich protivníkov alebo keď v 20. etape pomáhal svojmu kolegovi Landovi k zisku etapy. (Tú vyhral Bilbao z Astany).

Ako v skutočnosti vyzerá trať svetového pohára?



O niektorých špecifikách trati vo Fort William sme si už niečo povedali: dĺžka, premenlivosť povrchu, či nástrahy v podobe množstva rockgardenov, úzkych pasáži v lese alebo záverečná „rovinka“ s viacerými skokmi. To všetko sa v kombinácii s vlhkým počasím Škótska často mení na nočnú moru. Pozrite sa sami, ako vyzerá tréning na takejto trati.

Zdroje: FB/CanyonFactoryRacing, FB/KristinaMadarasova, Instagram/dreambikes, Instagram/NinoSchurter
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
keyboard_arrow_up