Keď je pre mňa zdravie na prvom mieste alebo prečo som si vybral Lapierre Sensium

Keď je pre mňa zdravie na prvom mieste alebo prečo som si vybral Lapierre Sensium

Hobby jazdci hľadajú na svojich výjazdoch pohodlie a želajú si, aby im kilometre ubiehali jedna radosť. Filozofia modelu Sensium stojí práve na týchto dvoch základných pilieroch – pohodlie rámu a vytrvalostná geometria.

Dlho som túžil po nejakom cestnom bicykli. Zo začiatku som si myslel, že bude len ako doplnok k horskej cyklistike, no po prvých mesiacoch na ceste je to teraz 50 na 50. Dokonca posledné týždne trávim voľný čas viac na cesťáku.


Osobne trpím vyskočenými platničkami, ale po konzultáciách s neuorológom a fyzioterapeutom som sa dozvedel, že sa cyklistike môžem naďalej venovať. Obmedzenia, samozrejme, mám. Mám sa vyvarovať tvrdým dopadom a cyklistika v štýle enduro je pre mňa úplné tabu. Viac sa zameriavam na nenáročné horské trasy a v poslednej dobe je to ešte častejšie cesta, ako som písal vyššie. Na ňu ma priviedol Lapierre Sensium 500 CP DISC, ktorý patrí do kategórie endurance bicyklov. Vzpriamenejší posed s vytrvalostnou geometriou znižuje tlak na chrbát a ramená. To sa mi potvrdilo po prvom väčšom tripe, kedy som si dal poriadne do tela a absolvoval v 35-stupňových horúčavách 100 kilometrov s prevýšením 1 200 metrov. Bol som, samozrejme, unavený, nohy som nemal okolo 90. kilometra, ale to najdôležitejšie bolo, že ma kríže a chrbát neboleli.


Vďaka karbónovému rámu a vidlici

Rám tvorí podstatu každého bicykla. Už pri výbere bicykla v eshope bol jedným z kritérií aj dizajn a nielen výbava. Mne sa páči mierne prehnutá horná rámová trubka. Koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu sa to páči, iní nemôžu túto anomáliu stráviť. Keď som vybral rám z krabice, usmiala sa na mňa veľmi príjemná oranžová farba, ktorá na ceste neuškodí a dodáva vyššiu mieru bezpečnosti. Aspoň si to želám.


Stále som mal problémy s výberom správnej veľkosti. Pri kupovaní čohokoľvek sa pohybujem medzi veľkosťou M a L. Výrobca odporúča „Emko“ pre výšku od 170 do 182 centimetrov. Ja zapadám do druhej polovice tohto rozmedzia a musím povedať, že veľkosť rámu mi sadla. Sedlovku mám povytiahnutú o niečo viac ako do polovice. Všetky lanká a bowdeny sú vedené vnútrom rámu a je možné naň osadiť mechanickú, ale aj elektrickú sadu.


Celokarbónový rám aj s vidlicou mi priniesol doposiaľ nepoznané pocity, keďže som sa zatiaľ vozil len na „hliníku“. Pri niekoľkokilometrovom výjazde okolo domu to možno nepostrehnete, ale skvelý pocit z karbónového rámu prišiel pri spomínaných 100 kilometroch v sedle. Pekne pohlcoval nerovnosti a vidlica výrazne pomohla. K tomu si môžete pripočítať aj karbónovú sedlovku a môj chrbát jasal šťastím.


Posed som si samozrejme doladil tak, aby som sa vyhol namáhaniu v problematickej časti chrbtice. Sedlo od Fizik-u v prevedení Aliante R5 je stávkou na istotu v oblasti pohodlia. No so sedlami to je vždy trochu náročnejšie. Musí vám jednoducho sadnúť a závisí to od vašej jazdy, posedu a mnohých ďalších faktorov. Ja osobne som ešte stále v procese zisťovania, či by som komfort nezvýšil výmenou sedla. No to sa ešte uvidí. Po mojich výjazdoch ma zadok nebolí, sedí sa mi pohodlne, a to je zatiaľ dobré znamenie.


Hliníkový predstavec a riadidlá na komforte nič neubrali a kto vie, či by som si všimol, ak by mi ich niekto v noci vymenil za karbónové . Keď som už začal o tom pohodlí, tak s tým súvisia aj kolesá. V cenovej kategórii, v akej je tento bicykel, nemôžeme mať všetko. Kolesá sú tu od Shimana v prevedení RX010 Centerlock. Hmotnosť (za pár, bez pneumatík a kotúčov) sa pohybuje okolo 2 000 gramov. Na nich sú plášte Continental Ultra Sport 2 SL. Hlavne tie ma milo prekvapili a vyzerajú tak, že toho znesú dosť. Za mokra držia parádne, takže som s nimi spokojný. K zvýšeniu pohodlia by určite prispeli aj širšie pneumatiky s 28 milimetrami. No ale ja ostávam pri tých 25-milimetrových, veď nemusíme byť takí „fajnoví“.


Ach, tie brzdy

Tento nadpis nehovorí nič o kvalite bŕzd. Tu sa skôr obávam nikdy nekončiacej diskusie o kotúčoch na cestnom bicykli. Ale žijeme v pluralitnej dobe, kde je šanca vybrať si to, čo kto chce a, chvalabohu, máme možnosť výberu medzi viacerými alternatívami. Ja som sa rozhodol pre hydraulické kotúčové brzdy, lebo v zjazdoch idem, čo to dá. Gramy navyše viem prežiť a veľmi ich neriešim. Hmotnosť by som určite riešil pred nejakým horským maratónom na MTB biku. Ale ako som písal vyššie, tento cestný bicykel je pre hobby jazdcov, ktorí si chcú dopriať nejaké kilometre a prísť v zdraví domov. SHIMANO RT70SS so 140 milimetrami brzdia výborne na suchu aj za mokra a parádne si ich viete dávkovať. 140-milimetrové kotúče sú pre potreby cestného bicykla úplne postačujúce.


Tak ako každé kotúčové brzdy, tak aj tieto potrebovali 2-3 kvalitné brzdenia a potom si to pekne všetko sadlo a dodnes si vychutnávam ich chod. Oceňujem nastavenie, s ktorým mi bicykel prišiel. Predná brzda totiž pri stlačení páky začína „zaberať“ trochu neskôr ako tá zadná. Hlavne v začiatkoch mi to veľmi pomohlo, aby som pri náhlom stlačení nepreletel cez riadidlá. Kto by ich nechcel, tak Lapierre ponúka totožný model v prevedení bez kotúčových bŕzd. Tým by som považoval problém za vyriešený .


Overená klasika 105 v novom šate

O rýchlostnej sade 105 od Shimana netreba písať veľa. Lapierre Sensium 500 je osadený radou R7000. Mnohí čitatelia „105-ku“ poznajú a vedia o jej výhodách a aj nedostatkoch. Prevody mi skáču jedna radosť, radenie je presné a rýchle. V tejto cenovke úplný štandard. Vpredu sú kompaktné prevody s 50-34 zubmi a vzadu kazeta s 11-34 zubmi.


S rozsahom som spokojný a odporúčam ho hlavne tým, ktorí s cyklistikou ešte len začínajú, chýba im kondícia a plánujú aj nejaké kopce. 34-zubový pastorok som hľadal hlavne pre stúpania okolo 10 percent alebo keď to už v kopci jednoducho nešlo. V budúcnosti, keď bude trochu viac natrénované, tak prejdem na 32 zubov, ale nižšie určite nie. Do kopca idem radšej frekvenčne ako silovo. Ale ako som písal, každý si hľadáme to, čo potrebujeme.


Má, samozrejme, aj svoje muchy

Lapierre Sensium je bicykel, do ktorého som sa zamiloval. Ale sú tu malé detaily, ktoré by sa dali vyriešiť. Pri použití rýchloupinákov si treba dávať pozor na prednej vidlici. Ja som po vybratí z krabice nasadil predné koleso, zaistil ho a po pár kilometroch mi začal šúchať predný kotúč. Snažil som sa ho nastaviť, vycentrovať, no nič nepomáhalo. Potom som si pri uvoľňovaní predného kolesa všimol, že ako som povolil rýchloupinák, vidlica sa posunula o pár milimetrov smerom von. To, na čo si musím dávať pozor je, aby som ten rýchloupinák nastavil tak, aby nesťahoval nohy vidlice príliš k sebe. Po „normálnom“ dotiahnutí sa problém odstránil. Ten karbón je skutočne ohybný a pritom tuhý materiál . Použitie pevných osiek by tento problém asi vyriešilo. Tiež ma trošičku sklamal veľmi tichý orech vzadu. Je to daň za kolesá od Shimana. Ale na ceste „funím“ dostatočne, takže by sa hluk zadného orecha stratil .

No už nám konečne prezraď koľko váži! Okej. Celková hmotnosť bez pedálov s testovanými kolesami a kotúčmi sa zastavila na úrovni 9,2 kilogramu. Ak by ste ju chceli znížiť, tak to, samozrejme, pôjde investovaním do ľahších ráfikov a, samozrejme, verzia bez kotúčov ušetrí nejakých 700 gramov.


Čo na záver?

Francúzska značka s dlhoročnou tradíciou si razí v oblasti dizajnu svoju vlastnú cestu a tá sa mi osobne veľmi páči. Ak prejdem od vizuálu k samotnej jazde, tak vysoko oceňujem pohodlie tohto bicykla, ktorý si vás snaží udržať na svojom „chrbte“ dlhé hodiny a to sa mu darí. Hľadal som niečo, čo mi nebude môj zdravotný stav s chrbtom a krížami zhoršovať a zároveň som chcel jazdiť a športovať naplno. Doladenie posedu s pohodlným karbónovým rámom a vidlicou prinieslo to, čo som očakával. Na jednej strane musím dávať pozor na svoje platničky, no na tej druhej sa nechcem vzdať svojho koníčka. A dá sa to. Treba však poriadne vyberať a hľadať ten správny model, ktorý vám sadne.

Taktiež správny tlak v pneumatikách robí z tohto bicykla pohodlný stroj, s ktorým môžem hltať kilometre. Nedostatky som postrehol v podobe ťažších kolies, no k plášťom nemôžem povedať nič zlé. Kotúčové brzdy sú vaša slobodná voľba a siahnuť je možné aj po verzii s ráfikovými brzdami. Ak hľadáte poriadny cestný bicykel pre začínajúceho hobby jazdca a k vašim preferenciám patrí pohodlie a spoľahlivosť, Lapierre vám môže ponúknuť model za cenu 2 000 €, s ktorým osobne trávim posledné týždne na slovenských cestách a tak skoro ho určite nevymením.

Na záver možno malé povzbudenie pre všetkých, ktorí trpia väčšími či menšími zdravotnými komplikáciami ako ja. Nevzdávajte sa svojho koníčka. Len pri výbere bicykla sa zamerajte viac na to, čo môže váš zdravotný stav zlepšiť alebo aspoň na to, čo vám nebude škodiť. A inak: chrbát ma už nebolí a teraz sa môžem naplno venovať tvrdému tréningu a zlepšovaniu kondície .


Plusy

  • Shimano 105 R7000
  • hydraulické brzdy vybavené uchytením Flat Mount
  • výborný rám a vidlica
  • komfort
  • plášte Continental
  • sedlo Fizik Aliante R5

Mínusy

  • vyššia hmotnosť
  • ťažšie kolesá
  • hliníkový kokpit, ktorý je chybičkou krásy na celokarbónovom ráme a vidlici

Viac informácií a kompletnú špecifikáciu spolu s geometriou nájdete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
keyboard_arrow_up